naszą rodzinę wielodzietna na edukacji domowej ratuje w codzienne, zabiegane dni. Pieczona owsianka smakuje niczym pyszne ciasto – nie dodaję do niej cukru, zatem bez wyrzutów i bez limitu dzieci mogą się częstować jeśli tylko chcą. PRZEPIS PIECZONA OWSIANKA Z GRUSZKĄ Składniki: 5 gruszek 5 czubatych łyżek płatków owsianych 1 garstka rodzynek 1 szklanka wody 1 łyżka oleju
Dorota SmakujeWszystko mieszamy dokładnie, dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch układamy plasterki brzoskwini. Brzoskwinie ze słoika pokroiłam na cztery i powtykałam lekko w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Pieczemy bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Jeśli macie inny piekarnik to po około 40-45 minutach
Zasmakuj KuchniPyszny śmietankowo-czekoladowy budyniowiec na maślano-herbatnikowym spodzie to szybki deser bez pieczenia który przygotujemy w niecałe 20 min :). To mój pomysł na ciasto idealne dla zapracowanych jak i leniwców (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram herbatników 150 gram masła 4 budynie śmietankowe 1600 ml mleka 4 czubate łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy
Blog kulinarny S9.PLkawusi polecam pyszne ciasto Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i rum to dla mnie połączenie doskonałe. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru(...)blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Beza kokosowa : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łyżką. Masę przekładam na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmuję folię. 3. Masa: Z mleka odlewam
Tradycyjna kuchnia Kasi/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 4. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Następnie wykładamy rabarbar wymieszany z 1 łyżką(...)mąką ziemniaczaną i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 6. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do ziemnego piekarnika i włączamy grzanie na 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto
Gotowanie...to proste !czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka(...)kilka razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce) . Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu. * Każdy piekarnik
Moja Delicjamnie agrestowa,wiśniowa i brzoskwiniowa) -1200ml wrzącej wody -2 galaretki w jednym kolorze na górę ciasta u mnie poziomkowa -800 ml wrzątku -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -100 ml przegotowanej wody -dżem porzeczkowy lub kwaskowe powidła Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta, do 3 pojemników wlewamy po 400ml gorącej wody, dodajemy do każdego po jednej galaretce, każda ma być(...)jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 3 żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy delikatnie na najniższych obrotach do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 min. (biszkopt jest cienki) Upieczony biszkopt studzimy. Nasączamy kawą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwykorzystać do tortu, np. Tort bananowy z masłem orzechowym. Ciasto, forma śr 20 cm: 2 duże banany (ok 200 g bez skórki) 2 duże jajka ‘L’ 140 g cukru trzcinowego 150 ml maślanki 150 ml oleju rzepakowego 380 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli W misce(...)tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, dlatego polecam użyć szpatułki silikonowej lub łyżki do mieszania. Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok 40-50 min w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Ciasto wyrasta
Słodki PomysłKeks świąteczny (ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki: (na wąską blaszkę ok. 38x11cm) - 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny - 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek - 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lub kupić gotową mieszankę(...)ciasta. 3. Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki też nie wyobrażam sobie świąt ;) Wesołych świąt życzy
Gotuj Z Muzykączarną fasolką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams tofu marchewkowy chlebek autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams Marchewkowo-piernikowe autorka: Screalieve Rebel | blog: Chwila Smaku Placki z marchewki i batata autorka: Teija | blog: Weganka gotuje Marchewkowe, owsiane, bez pieczenia. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan(...)Marchewkowy gulasz. autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog: Emkreacje Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową autorka: aleksandra.blaszczyk1 | blog: Łyżką czy widelcem? Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek z marchewkowym spaghetti autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Chipsy
Weekendy w domu i ogrodziejest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny(...)połowy skałdników czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na blat, posypujemy orzechami. Pieczemy około 10-15 minut w temp 170 stopni, do zezłocenia się bezy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody. Teraz przechodzimy do przygotowania kremu. -3 szkl mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Macie ochotę na coś słodkiego ? Dziś proponuję Wam sprawdzony przepis na lekkie ciasto z 4 składników. Prościutkie w wykonaniu, a na dodatek bez pieczenia. !! Puszyste, ze śmietaną i porzeczkową masą. Szczerze mówię, że jest bardzo pyszne, znika z talerzy w mgnieniu oka. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lekkie ciasto składniki: 2 śmietany 30% około
Olcia gotuje!Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc na moim blogu ląduje przepis na kolejne pyszne ciasto z truskawkami. Tym razem bardzo proste, łatwe i szybkie do zrobienia klasyczne ciasto w trochę innej odsłonie. Mianowicie jest to napoleonka bez pieczenia, zrobiona na kakaowych herbatnikach z truskawkami i galaretką na wierzchu. Bardzo lubię kremy budyniowe i truskawki, więc dla mnie(...)waniliowy 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 3 jaja 225g masła 2 galaretki truskawkowe 3szkl. gorącej wody świeże truskawki Sposób przygotowania: Blachę o wymiarach ok. 25x30cm (wymiary rantów blachy, dno jest trochę mniejsze) wyłożyłam folią aluminiową i dodatkowo papierem do pieczenia, aby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie blaszki ułożyłam warstwę
Waniliowe Improwizacjeprzypadku klasycznie gotowanego budyniu. Budyń zabezpieczamy folią spożywczą, żeby nie wysychał i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Nasz biszkopt odwijamy, delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i smarujemy budyniem zostawiając około 2 cm ciasta bez nadzienia na końcu dłuższego boku. Na dłuższym boku, który będzie w środku rolady rozkładamy żurawiny, kuleczka po kuleczce obok siebie. Musi powstać "pociąg
MamaOskarkacukru waniliowego. Suche składniki przemieszać, następnie dodać jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Na koniec dodajemy rodzynki. Foremki napełnić do połowy ciastem. Piekarnik ustawić na 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Babeczki piec 15-17 minut. Gdy babeczki już będą gotowe, należy je odstawić, aby przestygły. Gdy już wystygną posypać je cukrem pudrem. Szybko znikają
Kredowe Menu