ciasto bez pieczenia - 39561 przepisów (strona:498/2638)

Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 266

tato otrzymał kawałek ciasta czekoladowego w dniu swoich urodzin. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy, oczywiście bez wiedzy dorosłych. Nie miałam wtedy pojęcia o pieczeniu. Bałagan jaki powstawał w kuchni trzeba było sprzątać pół dnia, ponieważ czekoladowe ciasto było wszędzie. Jednak w końcu je upiekłam, ale było niziutkie, gdyż użyłam za dużej blaszki, jednak(...)Wypiekami”!!   Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Półkruche ciasto z powidłami i bezą. 114

formę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zimne ciasto dzielimy na 3 części, dwie wałkujemy tworząc prostokąty o wymiarach formy, a z trzeciej części robimy wałeczki na kratkę. W formie wykładamy pierwszą porcję ciasta, na niej smarujemy połowę powideł, oprószamy cynamonem, na cynamonie umieszczamy drugi płat surowego ciasta, na nim smarujemy pozostałe powidła śliwkowe, posypujemy mielonymi herbatnikami(...)Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie łyżka po łyżce dodajemy przesiany cukier puder, dokładnie miksujemy. Gotową bezę wykładamy na pokruszone herbatniki, wyrównujemy łyżką, układamy kratkę z wałeczków ciasta , delikatnie wciskając je w pianę. Pieczemy około 35-45 minut, aż ciasto się apetycznie zarumieni. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 139

babie lato też liczę !  A na jesienne popołudnia nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta ze śliwkami i bezą…Kruche słodko-kwaśne-idealne!  Delektujmy się smakami jesieni. To ciasto jest obłędnie pyszne. Klasyka zawsze się sprawdza.   Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 5 żółtek 25 dag schłodzonego(...)ziemniaczaną, całość krótko zmiksować tylko do połączenia.   Śliwki wydrążyć z pestek, oprószyć mąką ziemniaczaną , podpieczone ciasto wyjść z piekarnika, wyłożyć śliwki , przykryć bezą , na wierzchu zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Włożyć do gorącego piekarnika i całość piec około 45-50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Szybki piegusek na białkach 68

Piegusek na białkach. Lekki, puszysty i wilgotny. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealne ciasto do kawy czy herbaty gdy zbywają nam białka jaj z pozostałych wypieków. Jestem zachwycona tym ciastem jak i przepisem. Od dzisiaj zamiast sięgać po bezę gdy białka zostaną będę piekła pieguska ! :). Polecam serdecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1 szklanka białek, u mnie białka

Blog kulinarny S9.PL
sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem 1638

cukru pudru 100 g masła 1 łyża smalcu 1 jajko 2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy(...)wymieszane z mlekiem. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki na bezę z orzechami: 2 białka z ciasta 4 białka z masy serowej 5 łyżek cukru ok. 80 g orzechów zmielonych ok. 120 g orzechów posiekanych

Domowy Smak Jedzenia
Babka Rokitnikowo Dyniowa Bez Jajek I Mleka 27

oraz sok wlewamy do miski i wstępnie mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę

Gotowanie...to proste !
SERNIK NA ZIMNO, CHRUPIĄCA MALINOWA CHMURKA 76

   Sernik, który powstał na bazie dostępnych w domu składników, ostatnio to u nas standard... 😄 Zalegały suchary orkiszowe, przywieziona rok temu z Włoch nutella (ciągle

Smaczne Zdrowe
Pychotka (Pani Walewska) 127

Składniki Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej Pół szklaki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 200 g masła Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: Słoiczek(...)Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę(25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier- cały czas

The Sweet Damsel
Czekoladowy wiśniowiec 126

się rozpisywać jakie to dobre, spójrzcie na zdjęcia, a potem biegnijcie po wiśnie.  Ciasto (blaszka 23x33 cm) : 250 g mąki pszennej 300 g masła (może być margaryna) 1 szklanka cukru  6 jajek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kakao 1/2 szklanki zmielonych orzechów Miękkie masło ucieramy(...)przestając ucierać dodajemy kolejno żółtka. Gdy żółtka się połączą z ciastem wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z ciastem. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej orzechy, trzecia zostaje bez dodatków. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy

Cynamonowe szczęście
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 192

bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy blade ciasta( ale bez zakalca) , podany czas jest idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę ten placek na dużej blaszce - takiej z piekarnika, dzięki temu ciasto nie jest zbyt grube

Smaczne Zdrowe
Puszysty biszkopt 128

Osoby, które często przygotowują ciasta, zapewne mają już wypracowane własne receptury, jeśli chodzi o pieczenie puszystych biszkoptów. Mniej doświadczonym polecam przepis na prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach(...)innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko.  Biszkopt na załączonym zdjęciu był pieczony w foremce o średnicy 28 cm, z zamiarem przekrojenia na dwie części. Jeśli potrzebujecie wyższego, wystarczy upiec go w formie o średnicy 26 cm i wtedy przekroicie go na co najmniej 3 blaty. Tajemnicą puszystego biszkoptu bez dodatku proszku do pieczenia jest staranne ubicie

Kuchcik gotuje
Ciasto Santoska - kawa, kajmak i orzechy 864

Kruche ciasto z kawowym kremem przełożone kajmakiem i bezą orzechowo-wafelkową wygląda i smakuje obłędnie.  Śmiało możecie nim zastąpić tort na rodzinnych uroczystościach. CIASTO SANTOSKA Składniki: (forma 20x30) ciasto kruche: 1 jajko  180 g mąki 40 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa kawowa: 500 g serka mascarpone(...)samym rozmiarze), w której piekliśmy kruche ciasto. (Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczeniaPieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy. Wykonanie: Spód z kruchego ciasta smarujemy połową kajmaku. Na nim układamy połowę masy kawowej.  Na masie kawowej układamy bezę orzechową, którą przykrywamy pozostałą częścią maksy kawowej.  Następnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy

Bon appetit mon amie
Sernik w cieście ucieranym 118

proszkiem do pieczenia. Partiami wmiksowałam ją do utartych jajek. 1/3 ciasta zmiksowałam z kakao. Jasne ciasto przelałam do prostokątnej blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na jasne ciasto wylałam łyżką trochę ciemnego ciasta, tworząc esy floresy. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut w temp. 170 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W czasie gdy ciasto się podpiekało(...)szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam je delikatnie drewnianą łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na podpieczone ciasto. Wierzch polałam resztą ciemnego ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam ok 50 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik przestudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie wyjęłam na kratkę. Wystudzony sernik polałam polewą. 3 łyżki śmietany

Waniliowe Improwizacje
Pieczony sernik bez spodu – wersja fit 70

Sernik bez spodu na ciepło to pyszny i dietetyczny deser – zwłaszcza słodzony ertytrolem zamiast cukru! Dzisiaj w taką ponurą podgodę musiałam poprawić sobie humor, i cóż – wyszedł smakowity serniczek i do tego w wersji fit. Posmarowałam go dżemem niskosłodzonym, dodałam borówki i wyszło bosko! Przepis na ten dietetyczny i bardzo szybki sernik to zaledwie pięć składników(...)cukier. Zmiksuj wszystko na gładką masę. 3 Dodaj ubite białka do masy. 4 Przelej masę fo formy, dodaj ulubione owoce. 5 Piecz w 180*C przez ok. 55 minut. Opcjonalnie posmaruj dżemem bądź ulubioną posypką. Smacznego! Pieczony sernik bez spodu – wersja fit Składniki Przygotowanie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"atopestka","datePublished":"2022-09-18","name":"Pieczony sernik

A to pestka
Piwoszki 156

bez wcześniejszego schładzania ciasta.Do piwoszków wykorzystałam proszek do pieczenia Cykoria . 250 g margaryny lub masła  2,5 szk. mąki  0,5 szklanki piwa  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Cykoria ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego  marmolada lub dżem Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , posiekać razem z margaryną Wlać piwo i zagnieść szybko ciasto

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania