Przyzwyczailiśmy się, że mazurki przygotowujemy na Wielkanoc. Ten mazurek jest tak pyszny, że można go piec przez cały rok, na różne okazje i bez okazji. Składniki: Ciasto: 25 dag masła 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru
Pyszności SłodkościWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pleśniak to połączenie kruchego ciasta z kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i słodkiej bezy. Pamiętam je z dzieciństwa, kiedy piekła je moja mama. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu a co najważniejsze bardzo smaczne. Idealnie pasuje z filiżanką ciepłej herbaty. Przepis pochodzi z starego zeszytu mojej
Marta Gotujezamroziłam, rano dokończyłam. Następnego dnia… tortownicę wysmarowałam masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód starłam na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (te 60%), lekko przyklepałam dłonią, na końcu ciasto wyrównałam. Podpiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 190 C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika). Podpiekłam ciasto(...)proszek budyniowy, cały czas miksując, na koniec dodać cienką strużką olej, wciąż ubijając. Na podpieczony spód ciasta wyłożyłam ubitą pianę, wyrównałam piankę i ułożyłam owoce, bez rozmrażania. Na wierzch starłam resztę ciasta (40%). Piekłam ponownie całe ciasto w temp. 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wystudzone ciasto posypałam porządnie cukrem pudrem. Gotowe! SMACZNEGO! To pyszne kruche ciasto
Zasmakuj KuchniMazurek czekoladowo – cytrynowy Wszyscy pieką mazurki, mam i ja Miało ciast świątecznych nie być, ponieważ całe święta spędzamy w pracy. Ale mąż jadł ostatnio, w
Relaxtimejuż poporcjowane. Chyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche ? 3 szklanki mąki pszennej ? 250 g masła ? 5 żółtek ? 2 cukry waniliowe ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka ? 1 kg jabłek(...)cytryny ? 1/2 łyżeczki cynamonu Jeśli jabłka są kwaśne, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche ? Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. ? Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. ? Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę
To co kochamChyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka • 1 kg jabłek(...)cytryny • 1/2 łyżeczki cynamonu Jeśli jabłka są kwaśne, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę
To co kochamszukajcie w Makro. Niestety papier jest dystrybuowany bardziej pod kontem profesjonalistów,a raczej nie ujrzycie go w markecie :( Z użyciem papieru SAGA możliwe jest pieczenie potraw i ciast bez zbędnego tłuszczu. Natomiast parowanie potraw w papierze SAGA pozwala zachować ich witaminy i sole mineralne. Biorąc pod uwagę jeszcze higieniczne walory papieru(...)papier SAGA , dzięki czemu aromatyczne niuanse Twoich potraw będą mogły być w pełni docenione przy stole. Papier SAGA chroni naczynia i blachy do pieczenia przed zabrudzeniem i codziennym zużyciem. Papier nie przepuszcza tłuszczu, a potrawy i wypieki nie przywierają do niego. Zamiast zmywania, wykorzystane naczynia wystarczy lekko opłukać. Papier
kolorowotorcikowojednym jajku. Następnie dodajemy w dwóch turach suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Gdy ciasto będzie wystudzone ściągamy z niego wierzchnią „skórkę”. składniki na bezę : 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka(...)odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejąca galaretkę wykładamy na krem i wstawiamy do lodówki aby stężała. złożenie ciasta – ciasto składamy w foremce, w której piekło się ciasto czekoladowe: ciasto czekoladowe – 1/2 część kremu – galaretka – pozostały krem – beza Całość schładzamy w lodówce przez noc. inspiracja na przepis z: e-przepisykulinarne.pl
Domowy Smak JedzeniaCzy jest ktoś kto nie zna tego deseru z dzieciństwa? Mama zawsze robiła nam takie kostki i polewała syropem owocowym, ależ to było pyszne! Na ciepłe
Wanilia i KardamonCiasto na dwóch jajkach , najprostsze i pyszne Jeśli chodzi o pieczenie , to nie jestem najlepsza w te klocki . Dlatego ciągle szukam prostych przepisów bez wielkiej ilości składników . Takich , które dają pewność ,że wszystko się uda To ciasto jest wprost niebotycznie łatwe w wykonaniu . Całość miesza się w jednej misce i tyle . Smakuje obłędnie , jest puszyste i lekko wilgotne(...)szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 szklanki mąki pszennej , tortowej 2 solidne łyżeczki ,proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego , gorzkiego ,kakao esencja waniliowa dodatkowo : papier do pieczeni jakaś foremka do pieczenia ciasta Do głębokiej miski wsypujemy mąkę , cukier, jajka , proszek do pieczenia . Wlewamy mleko . Masło roztapiamy , ma być płynne , nie gorące i wlewamy do reszty składników . Całość
Ogrodnik w podróżyposiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne. Uwaga! Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje brak płynnego środka... Więc pilnujcie ciacho i pieczcie
Gawron w rosoledodajemy wódkę oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia foremki (ok. 21x32cm). Pieczemy w 170 st. C, przez ok. 25- 30 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na bezę z orzechami: 200 g orzechów włoskich 3 białka 6 łyżek cukru kryształu dodatkowo: 1 słoiczek(...)następnie siekamy. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Do ubitej bezy dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Na upieczonym cieście rozsmarowujemy powidło śliwkowe, a następnie bezę z orzechami. Całość pieczemy przez ok 40 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 20 min. Całość możemy delikatnie polać polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniawilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 100g cukru, 75 g mąki ziemniaczanej, 40g wiórków kokosowych, 500 ml śmietanki 30%, jajko + 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 450g czerwonej porzeczki. Miękkie(...)natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut w temp. 190st. Beza: 5 białek, 200g cukru. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście. Piec około 40 minut w temp. 175st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło
Z miłości do słodkościziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki sypkie dodałam porcjami do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olejek i jeszcze raz wymieszałam. Gotowe ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Powinno to zająć(...)sama gorzka. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Czekoladą smarowałam każdy pasek ciasta i sklejałam z następnym. Ciasto trzeba złożyć ponownie tak, aby wyglądała jak początku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babkę razem z papierem ponownie przełożyłam do blaszki, w której się piekła i wstawiłam do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gdy babka się ścisnęła, przygotowałam polewę. 4 łyżki śmietany podgrzałam
Waniliowe Improwizacjemąki pszennej razowej 70 g mielonych migdałów lub orzechów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do przełożenia: 300 g suszonych śliwek 1 płaska łyżeczka cynamonu ok. 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Z mąki, zimnego masła i pozostałych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Śliwki zalewamy wodą (mniej więcej pół(...)miksujemy z dodatkiem cynamonu. Ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Rozwałkowujemy jedną część i układamy na blaszce. Rozsmarowujemy śliwki i układamy na masie drugą część ciasta. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do (180 st. bez termoobiegu), Ciasto powinno się
bistro mamaskładniki: 500 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe) 500 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru
Domowy Smak Jedzenia