mogło zabraknąć tutaj ciasta truskawkowego, tym bardziej, że to już ostatnie podrygi tych owoców w sezonie 😔 Spokojnie jednak można użyć mrożonek, jeśli ktoś zrobił ich zapas lub wymienić na inne ulubione owoce 😊 Tutaj możecie zobaczyć szybką wizualizacje przygotowania tego warstwowego ciacha 😍 Składniki (19x19cm): Biszkopt -2 duże jajka -3 płaskie łyżki skrobi -3 łyżki mąki ryżowej -3 łyżki ksylitolu -szczypta(...)ubijając dodawać po jednym żółtku. 4. Mąkę i skrobie wymieszać. 5. Przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć dno i boki blaszki. 7. Wylać masę do formy. 8. Piec przez ok.20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy biszkopt się
Candy PandasNa osłodę pierwszego szkolnego weekendu podsyłam Wam fajny, prosty przepis na torcik na biszkopcie pełen świeżych owoców. Niech umili Nam te wolne dni. Składniki: biszkopt: 2
Z Majeczką w kuchniCytrusek to ciacho bez pieczenia, na herbatnikach, z cytrusową nutą. Herbatniki przełożone są masą budyniową a na wierzchu limonkowa pianka ze śmietanki. Proste w przygotowaniu i pyszne. Do przygotowania cytruska użyłam naturalnych soków z cytryny i limonki Limmi. składniki: ok 400 g herbatników 3 budynie śmietankowe (na 0,5 l mleka) bez cukru 500ml mleka 500ml wody(...)masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Blaszkę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu. Całość ładnie wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Następnie na herbatniki wyłożyć drugą połowę kremu. Ponownie wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbaników. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować masę śmietankowo-limonkową. Mleko podgrzać i rozpuścić
Monia miesza i gotujemiesiąc w roku ma swoje charakterystyczne cechy. Dla mnie maj niezmiennie kojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów. To mój ulubiony wypiek rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole(...)ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układamy rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka
My simple kitchenSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Mus owocowy 1 puszka
Ciastka - domowe słodkościminut, aż puści sok. Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał
kulinarnyswiatdomipyszny, że nie sposób nie wyjadać go z miski podczas przygotowywania :D. Ciasto wieńczy warstwa bitej śmietany, do której dodałam trochę żelatyny, aby była stabilniejsza i trwalsza, ale jeśli nie lubicie pracować z żelatyną, to wystarczy dodatek tzw. śmietan-fixu. Moje ciasto udekorowałam pokruszonymi bezami ( które sama piekłam specjalnie w tym celu ), ale beza po pobycie w lodówce niestety mięknie(...)powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do pozostałej śmietanki i szybko zmiksować do połączenia. Śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto udekorować pokruszonymi bezami lub wiórkami białej czekolady. Przechowywać w lodówce. * Zamiast malin, można użyć truskawek, one też będą świetnie pasować. Smacznego
Opowieści z piekarnikaSzarlotka w zdrowej wersji w formie mini deserku! Ta FIT szarlotka składa się z uprażonych płatków owsianych, płatków migdałowych, ziaren słonecznika oraz jabłek prażonych z cynamonem
Via GustoJuż przy okazji sernika na urodziny mojej córeczki pisałam Wam, że nareszcie mam przepis z kategorii nie-do-popsucia. Słowo daję, tutaj można zrobić źle tylko
CiastkozercySERNIK WANILIOWY: 600 g serków homogenizowanych 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 95g
Marcepanowa kuchniaSezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate(...)wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić
Moja DelicjaSernik z ciepłymi lodami, to delikatny sernik na zimno, na genialnym spodzie z sucharków i nutelli (uwielbianym nie tylko przez najmłodszych) z niespodzianką wewnątrz
Smaczne ZdroweSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Pianka o smaku kiwi
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Mus I: 330
Ciastka - domowe słodkościkeksówkę, więc szybko znika, nic nie zostaje, jutro można piec inne:) Delikatne, o pięknym zapachu białej czekolady i aromatu waniliowego, na maślance, posypane cukrem pudrem. Wspaniały początek dnia i dodatek do kawy! Smacznego:) Ciasto z białą czekoladą Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanej drobno(...)suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam posiekaną białą czekoladę. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia może
Zasmakuj Kuchni