Naleśniki to prosta i niezwykle pyszna propozycja na śniadanie, deser, kolację, albo na każdą porę dnia Pojawiają się w każdym domu i na każdym stole. Lubi
Słodki sentymentCzas na kolejną „podróż z wypiekami” Wiedeński tort na waflach zabierze nas oczywiście do Austrii i Wiednia – miasta, które słynie ze wspaniałych wypieków i tortów . Tort
Słodki sentymentCzas na kolejną „podróż z wypiekami” Wiedeński tort na waflach zabierze nas oczywiście do Austrii i Wiednia – miasta, które słynie ze wspaniałych wypieków i tortów . Tort
Słodki sentymentDla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem, ale uwielbiają słodkości. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach 3-bit. Dodam jeszcze tylko, że przygotowuje
Smaczne Zdrowepianę, można wykorzystać płatki migdałowe i posypać nimi wierzch bezy, jednak zdecydowanie bardziej polecam opcję z orzechami. Ciasto przełożone jest pysznym domowym kremem budyniowym. Polecam:) Ciasto: 400 g mąki 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 8 białek 150 g posiekanych orzechów włoskich 200 g cukru(...)ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier puder. Do ubitej piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz posiekane orzechy, delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Przygotowaną bezę wykładamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia (około 20 minut). Podobnie przygotowujemy drugie ciasto. Odmierzamy 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Odlane
Smaki Na Talerzujako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Masa jabłkowa(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką tartej bułki . Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na niej bezę kokosową . Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Gorący kąsekPralinki - takie małe, a tyle radości mogą sprawić 😊 te, na które przepis znajdziesz poniżej, przygotowałam w dniu moich imienin w trybie ekspress z ricotty, pszenicy z
Kolorowy PrzepisownikTo już dosłownie ostatnia chwila na ciasto ze świeżymi jagodami, nam udało się ich jeszcze trochę uzbierać na pierogi i ten oto pyszny sernik na zimno
Cynamonowe szczęściezasobów. To wycinek z gazety „naj” z lat 90-tych. Ale nie mogło obyć się bez małych zmian i ulepszeń Dodałam truskawkę i zmieniłam postać poduszek, żeby nadać im powiewu świeżości. Składniki na ok. 15 poduszek: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 jajka ½ szklanki mleka 1 szczypta soli ½ kieliszka(...)być mrożone) olej do smażenia cukier puder do posypania Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i wódkę oraz masło pokrojone na kawałki, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy szklanką
Słodki sentymentNic mi ostatnio nie wychodzi tak jak trzeba...tym razem z braku czasu [ musiałam iść do pracy] za szybko wylałam ostatnią galaretkę na wierzch ciasta ..i
Moje domowe kucharzenieSkładniki na sernik: ½ kg białego półtłustego sera 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 żółtka 1 czubata łyżka kakao 35 szt. herbatników typu "petit beurre" Składniki
Świat CiastaZdecydowanie bardziej lubię serniki na zimno z mielonego twarogu niż ze serka homo. Są one bardziej wyraziste i "serowe" w smaku. Idealnie sprawdzają się szczególnie latem
Walijskie Pichceniemleka 3/2 % 200 ml oleju rzepakowego 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 450 g mrożonych wiśni MASA : 3 szklanki mleka 3/2 % 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła + 4 łyżki cukru pudru(...)pieczenia i delikatnie mieszamy. Większą część ciasta jasnego wylewamy na blaszkę (21/32 cm) wyłożoną papierem a do mniejszej części ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Na jasne ciasto wylewamy ciemne i delikatnie je rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy odcedzone wiśnie bez soku, w małych odstępach. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 *C. funkcja termoobieg
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania piernikowe tiramisu. Kto powiedział, że tiramisu musi być jedynie na biszkoptach? Spróbujcie wariantu na piernikach! Smak pierników idealnie
Mieszam w Garnku