Bardzo delikatny i puszysty torcik kawowy z dodatkiem alkoholu, szybki i łatwy do zrobienia. Składniki: 500 g serka mascarpone 750 ml kremówki 36 % 4 łyżeczki kawy
W Moim Magicznym DomuSłodycze dzieci uwielbiają. Nie znam takiego który by ich nie lubił. Często robię sama w domu moim synom różne smakołyki, co prawda cukru dostarczam im sporo
Z Majeczką w kuchniPrzyznaję się bez bicia, że jeszcze dwa lata temu piekłam mało albo prawie wcale. Zamiast pysznych ciast wychodziły mi zakalce na dwa palce. Wolałam szybkie desery bez pieczenia, chociażby serniki na zimno. Odkąd kupiłam wagę – wiele się zmieniło. Wszelkie wypieki, czy to słodkie czy wytrawne, to jedyna z tych dziedzin sztuki kulinarnej gdzie nie za bardzo(...)największej mierze zależy od dokładności w zachowaniu proporcji składników potrzebnych w danym przepisie. Jeśli wiecie, że będziecie często piec – kupcie małą, elektroniczną wagę. Nie jest to duży wydatek – koszt najprostszej to około 35zł. Ze swojej strony polecałabym Wam wybór wagi płaskiej, bez miseczki – ma najczęściej format zeszytu i gładki szklany blat, który jest łatwy do czyszczenia. Jej wymiary pozwalają
Karo in the KitchenOWOCOWY ŚMIETANOWIEC "RATAFIA" Lato to czas, w którym jest najwięcej plonów. Jeśli mamy swoje ogrody i sady to te plony są najzdrowsze, ponieważ swobodnie dojrzewają na
Kuchnia PaulettesMojemu mężowi zachciało się sernika na zimno, ja miałam ochotę na winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1
Z Majeczką w kuchniPrzepis na puszysty i super wysoki biszkopt kakaowy bez użycia proszku do pieczenia. Składniki na ciasto (forma o średnicy 21 cm) 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szknki mąki pszennej (typ 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 łyżek kakao Puchatek Przygotowanie Białka ubijamy na sztywno, następnie małymi partiami dodajemy cukier i miksujemy aż nie będzie grudek. Dalej dodajemy
Wasze Przepisytematyki zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia i najogólniej mówiąc do klimatu zimy. Składniki proste, choć trochę zabawy było z przygotowaniem całości. Sernik jest na zimno nie wymaga więc pieczenia,ale trzeba na efekt końcowy trochę poczekać. Spód to połączenie pełnoziarnistych maślanych herbatników szczypty cynamonu oraz niewielkiej ilości masła. Masa w dwóch znakomicie współgrających ze sobą smakach waniliowym(...)jest również akcent estetyczny tak więc do mojej zimowej dekoracji użyłam Maczku Mango z serii Decorada Delecty, oraz płatków śniegu które kupiłam w ubiegłym roku. Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, więc co roku wymyślam nowy przepis i tym razem przedstawiam wam moje dzieło w iście zimowej odsłonie ...bo przecież nic tak nie kojarzy się z świętami jak kuchnia
vaniliowoczekoladowaDelikatny i lekki sernik na zimno z dużą ilością jagód i borówek. Połączenie smaków wanilii i jagód na pewno pozytywnie pobudzi wyobraźnię :) Sernik składa się z
Świat CiastaJak już zapewne zauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik
AleTorcikJak już zapewne zauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik
AleTorcikBardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec
prawdziwe jedzeniepieczone w piekarniku. Coś co można przygotować na dwa dni, odgrzać lub zjeść na zimno. Tak właśnie powstała pyszna lekko pikantna tarta z dodatkiem mielonego indyczego mięsa i kolorowych serów. Tarta jest niezwykle efektowna w wyglądzie i równie zaskakująca w smaku, Spód zapiekanki to nic innego, jak klasyczne kruche ciasto, które bez problemu można wykorzystać również do pieczenia(...)żółty (u nas czerwony - pomidorowy i zielony - bazyliowy, ale może być też zwykły) CIASTO: Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy
Kuchnia od dwojgaKilka dni temu miałam jeden z tych momentów, gdy zwyczajnie nie chciało mi się uruchamiać piekarnika, ba nawet nie chciało mi się gotować budyniu do wykonania
Domowe ciastaMieliście udany weekend? Moje plany się kilka razy wywróciły do góry nogami, jakbym robiła beczkę samolotem. Ostatecznie zostałam w Gdyni i wybrałam się na Red Bull
Pełny talerzmożecie przygotować z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, dżemem, frużeliną, budyniem, karmelem… Możliwości bez liku Składniki do przygotowania około 10-12 gofrów (moja gofrownica wydaje gofry w rozmiarze 13×13 cm): 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ litra mleka 3 jajka 100 g masła Uwaga(...)waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką. Rozgrzewam gofrownicę i zalewam ciastem. Piekę około 4 minut, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu układam gofry
Słodki sentyment