wspólnym gotowaniem i jedzeniem, a także dzieleniem się prezentami. Grudzień jest szczególnie intensywnym miesiącem dla wielu Polaków, którzy już z wyprzedzeniem zaczynają przygotowywać się na tę wyjątkową okazję. Pieczenie ciast, dekorowanie domów i kupowanie prezentów to tylko niektóre z kluczowych czynności, na które poświęcamy dużo czasu i uwagi. Pomysłów na prezenty świąteczne jest tyle, ilu jest ludzi. Niektórzy wybierają(...)przygotowanie wielu różnych rodzajów kaw, od mocnej espresso, przez delikatne cappuccino, po aromatyczne latte. Dzięki temu, osoba obdarowana będzie mogła w pełni cieszyć się ulubionym napojem w dowolnej chwili, bez konieczności wychodzenia z domu. Na uwagę zasługują szczególnie ekspresy premium Sage Appliances. To już kultowa australijska marka, od ponad 70 lat z sukcesem inspiruje ludzi na całym świecie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSzybka zupa pomidorowa>>> Zupa koperkowa z lanym ciastem>>> Zupa dyniowa składniki Proste składniki, których potrzeba, aby zrobić tą zupę dyniową, obejmują: 1kg dyni pokrojonej na mniejsze kawałki (bez skórki i nasion) 1 marchew pokrojona w kostkę 1 jabłko bez skórki, pokrojone w kostkę 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki(...)przepis na zupę dyniową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Aby uzyskać więcej pomysłów na obiady, sprawdź te przepisy: Miodowo-musztardowa ryba pieczona w folii>>> Maślany ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak>>> Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem>>> Kotlety z piersi kurczaka panierowane
Moja Książka Kucharskaskładniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaj cukry, 3 łyżki mąki oraz drożdże. Odstaw do momentu, gdy drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj do nich olej oraz jajka. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Wlej masę do przesianej mąki i przy pomocy łyżki zacznij wyrabiać ciasto do momentu, aż mąka nie będzie widoczna. Jeśli ciasto bardzo ciężko(...)ziemniaczaną, cukier i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i powyrabiaj kilka razy, aby je odpowietrzyć. Następnie podziel ciasto na 8 – 10 części. Każdą porcję rozwałkuj na nieduży placek i nałóż ok. 1 łyżki nadzienia. Sklej dobrze brzegi, delikatnie uformuj bułkę i stroną łączenia ułóż do spodu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Powtórz z pozostałymi
Kuchnia Na Wypasietaki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko(...)zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na koło nieco większe niż nasza forma z wyjmowanym dnem i umieszczamy w formie, lekko dociskając. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut
Be Fit Be Strongbez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera, ale i bez niego pączki wyjdą świetne! Pączki(...)minut. Jeżeli widzimy, że olej jest już dosyć płynny, wrzucamy na niego malutki kawałek ciasta. Jeśli ciasto po wrzuceniu zaczyna się od razu smażyć i po 3-4 sekundach wypływa na powierzchnię znaczy że Twój olej ma już temperaturę idealną. Jeśli ciasto nie wypływa należy jeszcze chwilę podgrzać olej. Z kolei jeżeli od razu robi się brązowe, znaczy, że olej
Gotujemywdomu.plciasta, zamrozić ją i mieć ją w wersji bez laktozy. Stąd też od jakiegoś już czasu robię domowe ciasto francuskie . Udanych wypieków Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Domowe ciasto francuskie Składniki na ciasto francuskie. 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 30 dkg zimnego masła bez soli (u mnie bez(...)łącznie cztery razy. Ciasto przetrzymywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić. Domowe ciasto francuskie Warto wiedzieć robiąc ciasto francuskie. Wałkowałam ciasto w sumie cztery razy. Nie polecałabym wałkować ciasta więcej niż pięć razy dlatego, iż masło połączy się zupełnie z mąką a tego nie chcemy. Ważne aby za każdym razem rozwałkowane i złożone na trzy ciasto chłodzić przez
MeCookstaki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko(...)zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na koło nieco większe niż nasza forma z wyjmowanym dnem i umieszczamy w formie, lekko dociskając. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Zdejmujemy
Be Fit Be StrongLubicie pizzę? My lubimy, ale zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca
Szybko Tanio SmacznieWierzch i boki obsypałam pokruszonymi ciasteczkami amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;). Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego(...)etapie nie używamy już miksera ), do połączenia. Należy mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, biszkopt bowiem nie zawiera proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom. Ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika
Opowieści z piekarnikaCiasteczka imbirowe Dziś miałam ochotę na coś słodkiego, a że przypomniał mi się przepis na ciasteczka imbirowe, który spisałam kiedyś od koleżanki Ani przystąpiłam do
Gotuj Się Kto MożeDziś polecam kolejną naszą ulubioną zapiekankę, zapiekanki są chyba naszymi ulubionymi potrawami. W sklepach jest coraz większa różnorodność makaronów bezglutenowych, tym samym repertuar dań bezglutenowych staje
Kawa z mlekiemmogłam dać krótszej nazwy. Nie dało się. Niebo w gębie! Lekki jak chmurna, bardzo smaczny i na dodatek bez białego cukru, bez białej mąki, bez niezdrowego tłuszczu. Inspitacją do ciasta były moje ulubione słodycze- suszone śliwki w czekoladzie, które postanowiłam przygotować w wersji wegańskiej na bazie śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i surowego kakao. Pomysł się sprawdził(...)oleju koksowego. Natomiast masa serowa ma strukturę pianki lub chmurki. Jest bardzo lekka, bardzo delikatna i tak smaczna, że nie można od ciasta się oderwać. Połączenie jogurtu greckiego z serem ricotta to strzał w dziesiątkę. Wierzch ciasta udekorowałam jeszcze karmelizowanymi na cukrze koksowym pestkami słonecznika. Myślę, że taki sernik w wersji fit, z bakaliami, na jaglanym spodzie
Mango Papajapapier do pieczenia i na nim położyć obciążenie np. fasolę, groch, ryż itp. żeby ciasto wyrosło równomiernie. Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez ok. 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić(...)napowietrzać masy serowej – bo wtedy mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy. Na schłodzoną masę czekoladową, przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 50 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym
Calzonella.comPrzepyszny sernik z jogurtów greckich z dodatkiem wiśni. Sernik jest lekki, kremowy i delikatny, Cudowny w połączeniu z lekko kwaskowymi wiśniami, a właściwie frużelinie wiśniowej. Zdecydowanie
Kuchnia bezglutenowaSkładniki: 50 g rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek jasnych 50 g śliwek bez pestek (suszone, wędzone...) 50 g moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany Lukier cytrynowy(...)Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam. Część bakalii można zostawić do dekoracji (kilka rodzynek, kilka słupków migdałów, kilka paseczków moreli...) Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam wszystkie bakalie i dokładnie wymieszałam. Jajka wybiłam ze skorupek. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem na gładką masę. Wsypałam bakalie z mąką
Kuchnia u Krysiwyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności, że odpowiednio wyrośnie w przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć(...)jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą na 2-2,5h. W tym czasie ciasto składamy 3 krotnie. formujemy bochenek, przekładamy go do kosza i odstawiamy na kolejne 1,5 h. Piekarnik nagrzewamy do 260 stopni. Wkładamy naczynie z wodą lub spryskujemy wnętrze, aby wytworzyć parę. Pieczemy 10 min. Obniżamy temperaturę do 230 stopni, pieczemy jeszcze
Mieszam w GarnkuLubicie pizzę? My lubimy, ale zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca
Szybko Tanio Smaczniemiksera i przy okazji przekąsić coś słodkiego. Zasada przygotowania ich jest prosta – składniki wystarczy wymieszać tylko do ich połączenia. Nie za długo, bo wyjdą twarde. Moja wersja jest bez cukru. Z roztargnienia chyba zapomniałam go dodać, ale i tak są smaczne. Oryginalny przepis pochodzi z programu telewizyjnego ” Domowy kucharz „. Mój jest nieco zmodyfikowany. Proste składniki, proste(...)mniejszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodać płatki owsiane, cynamon i gałkę muszkatołową. Jeśli wolicie słodsze dosypcie też cukier. Do większej miski wbić jajko, dodać jogurt i oliwę – składniki wymieszać. Sypkie składniki wsypać do większej miski, wymieszać szpatułką, łyżka lub nawet widelcem – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremek wypełnionych papilotkami
Niebieski kubek z kawapozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 895g zaczynu, 380g mąki żytniej typ 720, 240g mąki pszennej typ 750, 310g wody z solą (dałam 4 łyżeczki soli) 2 garście posiekanego zielonego owsa, lub inne zioła ( użyłam czosnku niedźwiedziego ) przygotowanie Składniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia. Wyrabiać 3-4 minuty drewnianą łyżką lub mechanicznie(...)Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut. Posmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać mąką razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. ( piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu ) Wyłożyć ciasto do foremek, łyżką maczaną w ciepłej wodzie, wyrównać, spryskać wodą, posypać pociętym owsem i oprószyć mąką, przykryć i odstawić aż ciasto urośnie
Stare Garywieje nieprzyjemnie i wydaje się być zimno. Hmm... Tak sobie myślę, że to idealna pogoda na Walentynki - można wygodnie rozsiąść się na kanapie, najlepiej pod kocem, zajadać słodkościami bez wyrzutów sumienia i cieszyć towarzystwem ukochanej osoby. Ja przynajmniej mam zamiar w ten sposób właśnie spędzić jutrzejsze popołudnie. Walentynki jednak nie zaczynają się po południu, ale z samego(...)odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać serduszka w 3-4 rozmiarach. Na balsze wyłożonej papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować. Na końcu najmniejsze serduszka, całość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zamiast zapowiadanego na fb konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek). Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo , od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 jabłko 2 niewielkie marchewki Przygotowanie: Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę. Następnie obrać i zetrzeć jabłko i marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew na stronie z mniejszymi otworami). Dodać do ciasta i wymieszać. Piec
Ze smakiem i z pasjąBardzo polubiłam wypieki z mąki gryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego
Mienta blogMuffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny
Ania i Marcin gotująKulinarny prezent marzeń, jak się pewnie domyślasz, pasuje dla każdego i na każdą okazję. Osobiście nie znam osoby, która nie lubi "dobrze zjeść", my w każdym
Cztery FajeryPrzedstawiam grube, pożywne ciasteczka a'la owsianka.Ciasteczka są pyszne, zrobione z samych zdrowych składników. Doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, przez co stanowią świetną przekąskę na diecie
Healthy food explorerLubicie naleśniki ? Ja bardzo. Staś na słodko z dżemem jabłkowym, najlepiej podsmażone na maśle, chrupiące. Mmm pychotka. Z przepisu, którym chce się z Wami podzielić korzystam
Niebieski kubek z kawaDłuższy czas mnie tu nie było , ale już dziś wracam i zapraszam po nowe przepisy. Na mojej liście "do zrobienia" już od dawna zapisane
Malinowa Kawiarenkasię święta. Ciasto miodowe: 250 g masła (może być margaryna) 3 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 jajka 2 łyżeczki sody Masło siekamy z mąką dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) . Jeden z placków pieczemy ok 15 minut(...)rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzone orzechy i kawę. Złożenie ciasta: Na ciasto z masą orzechową wykładamy połowę masy kawowo-orzechowej, na nią biszkopt orzechowy i pozostałą masę. Przykrywamy ciastem miodowym. Dekorujemy polewą. Polewa: 3 łyżki kakao 4 łyżki masła 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki mleka W garnuszku
Cynamonowe szczęściegoryczką cytrusów. Do mojego mazurka wykorzystałam najlepszy jak dla mnie kajmak dostępny w Polsce. Firma Polder od 20 lat nieprzerwanie działa jako firma rodzinna, przywracając zapomniany smak kajmaku bez sztucznych dodatków. Dzięki temu, że kajmak pakowany jest “na gorąco”, nie potrzebuje on żadnych konserwantów. W ofercie tej marki znaleźć można wiele ciekawych smaków kajmaku i ciężko naprawdę zdecydować się(...)cukrem pudrem i solą. Dodaj kosteczki masła i posiekaj nożem. Dodaj żółtka i śmietanę, wymieszaj i zagnieć krótko gładkie ciasto. Podziel je na pół i włóż do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wym. około 21/25 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i wylep nim dokładnie dno blaszki. Nakłuj w wielu miejscach ciasto widelcem. Piecz przez
Delicious Placemocno kakaowym smaku oraz bogactwie bakalii i suszonych owoców. Ciasto jest wilgotne, zwarte, świetnie się kroi, długo zachowuje świeżość. Będzie idealną przekąską do pracy, szkoły czy na uczelnię. Smakuje wybornie, pozostawiając po sobie nie tylko przyjemne uczucie sytości, ale i świadomość, że zdrowe pokarmy karmią najlepiej Jeśli jesteś smakoszem ciast bananowych, wypróbuj również pełnoziarnisty chlebek z rodzynkami(...)według upodobań) Większe suszone owoce, np. śliwki, morele czy daktyle pokroić na małe kawałki, orzechy posiekać. Odmierzyć półtorej szklanki owoców/bakalii, odstawić. Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160°C. Banany przełożyć do większej miski, rozdrobnić ręcznym blenderem na masę (nie musi być całkowicie jednolita). Do miski dodać pozostałe mokre składniki, tj. mleko, olej
Even Better Foodmamy murowany! :) Sernik jest po prostu przepyszny i mocno kokosowy. Posmak kokosa mamy zarówno w spodzie ciasta, w masie serowej i w zwięczającej całość - bezie. Serdecznie polecam. Składniki na spód: 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowych 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek 30 g masła 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu tłustego(...)składników (fot.3) , bez ubijania. Piekarnik nagrzać do 175 ° C (grzanie góra-dół). Dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować dodając likier lub aromat. Masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 ° C i piec przez 60 minut. Mniej
Świat Ciastakakao. Inne czekolady zawierają dodatkowo cukry, tłuszcze... Wniosek nasuwa się sam... JEDZMY CZEKOLADĘ ALE Z UMIAREM i bądźmy zdrowi i szczęśliwi :) Dzisiaj przed Wami przepis na Brownie bardzo czekoladowe, beż żadnych dodatków. Takie idealne do gorzkiej kawy, herbaty... (foremka 24 cm x 24 cm) Składniki: 250 g gorzkiej czekolady (70 % kakao) 50 g czekolady gorzkiej (70 % kakao) 200 g masła(...)masy (nie przerywając ucierania) małym strumieniem wlewałam wystudzoną czekoladę, żeby się dobrze wmieszała i powstała wspaniała kremowa masa Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Foremkę (24x24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Do masy wsypałam mąkę, wymieszałam łopatką. Czekoladę (50 g) pokroiłam na małe kawałki i wsypałam do masy. Wymieszałam (łopatką) i przełożyłam do foremki. Foremkę wstawiłam do gorącego piekarnika
Kuchnia u Krysinaszej drużynie piłki nożnej, a teraz wspieramy polskich zawodników na Igrzyskach Olimpijskich. Jak wiadomo nie można kibicować bez przekąsek! Dlatego mamy dla Was przepis na DOMOWĄ PIZZĘ Z SALAMI , idealną dla mięsożerców! Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 20 świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli szczypta cukru(...)oregano 250 g tartej mozzarelli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Świeże drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy i dodajemy rozpuszczone drożdże, zagniatamy ciasto przez 2-3 minuty, powoli dolewając resztę ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie sprężyste, przekładamy je do miski, przykrywamy ścierką kuchenną
Menmagazinemasa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany(...)pudru 1 szklanka czarnej porzeczki ½ szklanki cukru 100 ml wody 3 listki żelatyny Dr.Oetker 90 g małych bezików Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować
Wanilia i KardamonIdealna przekąska na leniwy wieczór w domu. Siedzieliśmy, oglądaliśmy kolejny odcinek Hannibala i zajadaliśmy się tymi mini pizzami. Bez pośpiechu. Zresztą to też genialny pomysł na jakieś niewielkie przyjęcie w gronie znajomych. Pracy z tym niewiele, a efekt całkiem niezły. Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki(...)Robimy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto odrobinkę może się lepić do dłoni. To nie szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście
Marder&Marder Manufacturezagniatamy (ja przy użyciu haków i miksera) elastyczne ciasto. Blaszkę smarujemy masłem, i ciastem (nie odstawiamy go już do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc brzegi na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar(...)rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki
Walijskie PichceniePasztet jest chudy, dietetyczny i co tu dużo mówić - przepyszny. W Dniu Kobiet mój małżonek sprezentował mi swoją nieocenioną pomoc w przygotowaniu i produkcji
IzaGotujeciasto. Na wierzchu często znajduje się cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo. Przepis znalazłam na blogu White Plate składniki ciasto 500 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ( lub 7g instant ) 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka(...)malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Ciastem wylepić formę o wymiarach 25x35 cm lub uformować z niego dosyć grube placki
Stare Gary