Anna Pawłowa – rosyjska tancerka baletowa polskiego pochodzenia. Wśród tancerzy krąży legenda, że wielbiciele Pawłowej byli tak zafascynowani jej tańcem, że ugotowali zupę na jej baletkach
Tajemnice SmakuAromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500
głodny alergikPrzepis na pyszne mini pancakes (pankejki). Podczas ich smażenia jest trochę zabawy, ale zapewniam Was, że uśmiech na twarzach Waszych dzieci wynagrodzi wszystko. Pysznie smakują posypane
To co lubię - gotuję i polecamPyszne, meeega czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz. Dla wszystkich wielbicieli czekolady, będzie to nie lada gratka. Moi czekoladoholicy mlaskali z zachwytu... Przepis
Smaczne ZdroweTym razem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby
głodny alergikPo upieczeniu chałki pozostało kilka białek, więc wykorzystaliśmy je do zrobienia bezowej rolady z kremem bananowym . Pomysł powstał podczas wybierania napojów, pośród których stał nektar bananowy
niecodziennikparyOstatnio wpadły mi w ręce suszone owoce i tak kombinowałam od paru dni, jak by ich tu wykorzystać. Użyć je, jako dodatek do deseru było dla
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa
IzabelawkuchniKrólowa serników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku
Ostra na SłodkoJaglane placuszki w wersji kokosowej, z TEGO przepisu tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam ponownie je przygotować, jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku
Zdrowie na języku :PCiasteczka owsiane uwielbiam. Są nie tylko bardzo smaczne ale również co nie każdy wie - zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawiają prace jelit i dają uczucie
maniapieczeniapszennej tortowej 200 gram - około 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka rozmiar L 50 ml oleju roślinnego 50 gram cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta mielonych goździków ( opcjonalnie ) szczypta soli 1 słodka, soczysta gruszka Na mieszankę cynamonową: 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżki cukru Wykonanie: Proponuję zacząć od przygotowania mieszanki(...)tylko do momentu polaczenia, delikatnie - mogą pozostać grudki widocznej mąki. Ciasta muffinkowego nie ucieramy do idealnie gładkiej konsystencji! Do przygotowanych foremek muffinowych przelewamy odrobinę ciasta, posypujemy częścią mieszanki cynamonu i cukru. Ponownie wlewamy odrobinę ciasta, ponownie posypujemy mieszanką i wylewamy pozostałe ciasto - równo do każdej z foremek. Czas na gruszki. Pocięte wcześniej owoce wkładamy
Kronika Piekarnikaróże, aż do głebokiego bordo, mogłabym podziwiać bez końca. I tak, jak sok i jego surowe owoce nie do końca mi wchodzą, tak już przerobione na dżem to zupełnie inna historia, którą mogłabym wylizać z garnka do czysta! Postanowiłam więc całą tę pyszność upchnąć w kruche ramiona tarty końca lipca. Kruche ciasto, warstwa agrestowego dżemu i agrestowo-śmietanowy krem(...)składników zagnieć jednolite ciasto. 2. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30min. 3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i wyłóż spód i boki formy. 4. Nakłuj obficie widelcem, połóż na cieście papier do pieczenia i zasyp grochem, fasolą lub kulkami do obciążania ciasta. 5. Piecz ok. 15-17min w 180*C. Nadzienie
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię wielką popularnością w USA, gdzie zresztą dynie w ogóle mają spore wzięcie. Amerykanie z dyni robią wszystko: od zup, przez naleśniki, ciasta, na kawie dyniowej kończąc. Miłość do dyni ma pewnie związek z Halloween, które przecież bez dyni obejść się nie może. W Polsce dynia wielkiej furory nie robi, ale nie jest też tak, że nikt z niej(...)dodaliśmy do niego soczewicę, żeby był treściwszy i jeszcze zdrowszy. Możesz jednak pominąć ten składnik jeśli masz purytańskie podejście do kwestii sosu al ragu. Na koniec dwie uwagi: przed pieczeniem dobrze posól dynię i posmaruj olejem. Potem, kiedy już się upiecze, bardzo dokładnie oddziel widelcem miąższ od skórki. Skórka będzie spieczona i twarda, dlatego odseparowanie miąższu nie powinno być
Niedzielny kucharzdelikatnym kokosowym smaku. Tak przedstawiają się pyszne bułki kokosowe. Wyśmienite na śniadanie lub podwieczorek z dodatkiem kremu czekoladowego lub ulubionego dżemu. Przyznaję bez bicia, że sama zjadłam kilka bez żadnych dodatków, popijając pyszną kawą. Wasze dzieci te duże i te małe z pewnością będą zachwycone wspaniałymi bułeczkami kokosowymi:) Przygotowanie bułek jest bardzo proste i nie powinno sprawić(...)wcześniej rozczyn. W misce połączyć składniki płynne następnie dodać do nich składniki suche. Ciasto należy wyrabiać (ręcznie lub mikserem) dość długo, powinno być elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto pozostawić w misce pod przykryciem do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Kiedy ciasto urośnie należy podzielić je na 12 części, każda po około 66 g. Następnie z każdego
SprawdzonaKuchnia.pl