Od kiedy pojawiły się wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis
Quinoa Raz!Mini torciki o smaku cappuccino polecają się na deser :) Na specjalne okazje, jak i bez okazji. W czwartek blog będzie obchodził piąte urodziny, ale gdy
Mienta blogJuż nie mam siły komentować tego, co dzieje się za oknem. Znów mam się powtarzać, jak jest zimno, szaro i nieprzyjemnie? Oczywiście, że nie. Nawet nie
Be Fit Be StrongPizza na spodzie z kalafiora to pomysł na lekki, weekendowy obiad. Nie ukrywam, że przygotowanie kalafiorowego spodu jest czasochłonne, jednak pizza w smaku jest bardzo dobra
UgotowaćPaszteciki nadziewane pieczarkami /grzybowe paszteciki Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 40g masła - 1/3 szklanki mleka - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2
Kuchnia co dniaKalafior pieczony w chrupiącej panierce to propozycja na aromatyczny dodatek do obiadu lub nawet na pyszne niezależne danie. U nas znajdziesz dokładny sprawdzony przepis na pieczonego
Kuchnia Na WypasieHalloween! Do przygotowania spodu możesz wykorzystać nasz lub swój sprawdzony przepis na ciasto, a nawet kupić gotowy spód do pizzy. Dodatki też są Twoją indywidulaną sprawą, dlatego możesz bez problemu dodać do niej pepperoni, pieczarki lub szynkę! Zapraszamy na przepis! Pizza na Halloween Składniki: Ciasto: mąka do pizzy typ 00: 500 g świeże drożdże: 30 g cukier: 1 łyżeczka(...)słomki do napojów. Do wykonania ust wystarczą małe ścinki oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Odpowiednio przygotowane, rozciągnięte na cienki, okrągły placek ciasto przekładamy na posypaną semoliną blachę do pizzy lub na klasyczną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Jeśli będziemy korzystać z kamienia do pizzy, nagrzewamy go w docelowej temperaturze piekarnika przez co najmniej 20 minut i dopiero wtedy
Kuchnia Na WypasieMiksujemy do połączenia składników. Przelewamy ciasto do tortownicy. Na górę układamy gruszki mniej więcej w tej samej odległości od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 50 minut . Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie przekrajamy(...)Składanie ciasta . Do foremki przekładamy dolny blat ciasta piernikowego i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu jogurtowego i wyrównujemy powierzchnię. Wylewamy tężejący mus gruszkowy. Wstawiamy do lodówki, aby mus mocno stężał (aby przyśpieszyć proces tężenia można wstawić do zamrażalnika na 5-8 minut) Na stężały mus wykładamy resztę kremu jogurtowego i wyrównujemy powierzchnię. Górny blat piernika bez gruszek ( patrz film
Rita creativedrożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego 1 łyżka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko kl M 35 g masła roztopionego 1/3 szkl cukru esencja waniliowa nadzienie z twarogu: 200 g twarogu 1 żółtko 1 łyżka roztopionego masła 2 czubate łyżki budyniu w proszku bez cukru esencja waniliowa 40 g cukru jabłka duszone: 2 małe jabłka 1 łyżka(...)odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia. 3. Jabłka obieramy ze skórki wydrążamy środek i kroimy je w ósemki, skrapiamy sokiem
Gotowanie...to proste !Ciasto Madagaskar z Tapioki i bananów Ciasto Madagaskar, czyli Malagasy Cake. Kolejna podróż kulinarna, bez wątpienia będzie smacznie i egzotycznie, ponieważ odwiedzimy największą afrykańską wyspę i czwartą na świecie, czyli Madagaskar. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że kuchni Madagaskaru to mieszanka kultur, od Azji południowo-wschodniej po Afrykę, od Indii po Europe. Istotnie kuchnia Madagaskaru odzwierciedla wiele kultur ludzi, którzy(...)wyspie ok. setnego roku n.e. Na początek fantastyczne Ciasto Madagaskar. Istotnie był to pomysł mojego kolegi Huberta, który rzucił hasło… Ty sobie na Madagaskar jedź… Dlatego sobie pojechałem na Madagaskar. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 45 minut 🇲🇬 – Madagaskar Co potrzebujesz by zrobić Malagasy Ciasto 3 szklanki mleka 2-3 laski wanilii
RafalCookzagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Szczypiorek drobno posiekać. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około(...)mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem. 5. Wyrośnięte ciasto wstawić
Szalona Kuchnia Ewelinyjest wegańskie, dlatego jeżeli chcesz możesz zastąpić ser, którego użyłam w przepisie roślinnym odpowiednikiem, aby powstał przepis w 100% bez dodatku produktów odzwierzęcych. Lekko chrupiące ciasto, idealnie rozpuszczony ser, zatem taka kompozycja jest po prostu skazana na sukces 😂 Ciasto: 250 g mąki orkiszowej (Edena) 8 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 150 ml ciepłej(...)przygotuj ciasto. Do miski przełóż wszystkie składniki i dobrze ze sobą połącz, wyrabiając ciasto przez około 10 minut. Następnie uformuj kulę, przełóż ją do miski, gdzie spód obsyp lekko mąką, aby ciasto się nie przykleiło i odstaw w ciepłe miejsce dodatkowo przykrywając wierzch miski ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 45 minut. Kiedy ciasto rośnie przygotuj
Zdrowie na języku :Pparmezan i świeże zioła do wykończenia. Sposób przygotowania: Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól jajka i oliwę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche - możemy dodać troszkę wody. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy pożądaną wielkość i ilość prostokątów, dostosowaną do naczynia, w którym będziemy zapiekać lazanię. Cebulę, marchew i seler kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę(...)Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odparowujemy sos, wyłączamy go gdy nabierze odpowiedniej dla nas gęstości (ok. 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, Tabasco oraz świeżymi
DominikaDolciSkładniki na rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto. Do miski wsypać mąkę graham, szczyptę soli, oliwę oraz rozczyn. Wymieszać i dodać przesianą mąkę orkiszową oraz stopniowo wodę. Urabiać ciasto ok 10 minut, jeśli trzeba dodać więcej wody lub podsypać bardziej mąką. Gotowe ciasto odstawić przykryte ściereczką na ok 40 minut. Sos pomidorowy. Wszystkie składniki(...)jakiś czas mieszając. Ostudzić. Całość. Blaszkę wysmarować oliwą i posypać mąką. Ciasto rozwałkować wg uznania, boki zostawić delikatnie grubsze. W cieście zrobić widelcem dziurki, przesmarować delikatnie oliwą i rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy, omijając grubsze boki. Ułożyć Mozarellę, przekrojone na pół pomidorki oraz szynkę parmeńską. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok 12 minut. Gotową pizzę posypać suszonym oregano
Trufelkowomalaksera - ciasteczka włóżcie do woreczka i uderzając wałkiem pokruszcie na drobno, dodajcie rozpuszczone masło. Tortownice (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - dno- Ciasteczka wsypać do tortownicy i równomiernie rozłożyć ugniatając lekko. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec około 6-10 minut. Masa serowa 600 gram zmielonego kilkakrotnie twarogu ( użyłam sera typu quark dostępnego(...)łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane widelcem jajka i przelałam masę na podpieczony spód. Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni. Masa serowa musi być ścięta i sprężysta przy dotyku - szczególnie na środku. wystudzić Mus z mango 600 gram puree z mango (może
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk