gałka muszkatałowa czosnek niedźwiedzi/tymianek Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać posiekane zioła. Użyłam zielonych listków czosnku niedźwiedziego foremkę natłuścić masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim formę. Użyłam dużej formy(...)dlatego tarta jest stosunkowo niska. Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem i zapiec w 200`C około 15 minut. Można pominąć etep zapiekania, tarta też się uda, ale ciasto nie będzie już tak chrupiące na podpieczonym placku rozłożyć szparagi i zalać masą jogurtowo-jajeczną. Nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo pikantne skrzydełka, pierożki z ciasta filo, taquitos, panierowaną papryczkę habanero (ogień, tylko dla fanów pikantnych smaków), quesadillę, czyli tortillę z serem oraz pieczone ziemniaki z serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież nie przyszłam do amerykańskiej knajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku(...)dymie drzew liściastych. Mięsko jest więc naprawdę dobrze opieczone i aromatyczne. Nikt nie powiedział. że kuchnia amerykańska jest najbardziej zdrowa na świecie, ale ponieważ nie ma dla mnie lata bez grillowania, to kiedy siedzi się w ogródku ciepłym wieczorem, to nie ma lepszego jedzenia. Podobnie mocno przyrumieniony jest kurczak w pysznym gęstym sosie cytrynowym. Co ciekawe takiego kurczaka można
Ugotowane pozamiataneJeśli pamiętacie nasz przepis na słodką pizzę to nie zdziwicie się, że burgery w takim wydaniu też postanowiłyśmy wykonać :P Wszystkie części burgera zostały wykonane bez dodatku białego cukru, zamiast tego użyłyśmy, syropu daktylowego , nektaru kokosowego oraz erytrytolu . Wszystkie możeci znaleźć w sklepie biogo.pl . Czy może być coś lepszego niż bananowa bułka z kremem czekoladowym, kotletem orzechowym i frużeliną(...)drożdże i cynamon dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie formować kulkę podsypując wierzch mąką. Układać bułeczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby nieco wyrosły. Po tym czasie
Candy Pandas100g mlecznej i 100g białej czekolady) 1 jajko roztrzepane widelcem Ciasto: 1. Na mąkę przesiać kakao, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, migdały i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać mleko i szybko rękoma zagnieść ciasto (można też użyć miksera). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około(...)Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Następnie, podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta powycinać serduszka lub ciasteczka o innym kształcie. 4. Brzegi jednego serduszka posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek położyć sporą łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim serduszkiem i brzegi lekko docisnąć widelcem ( patrz FILM ), tak przygotować wszystkie ciasteczka. 5. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkaalbo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody(...)mleku, wlać do mąki. Dodać sól, wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Na każdy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone(...)Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo. Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy. Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa
kulinarnyswiatdomicienkie i chrupiące. Oprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę - można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki białego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody(...)zostawić dość duże odstępy, bo kiedy masło zacznie się rozpuszczać ciastka "rozleją się" na boki. Teoretycznie powinno wystarczyć, kiedy zostawi się je na blaszce w postaci kulek, a podczas pieczenia mają się rozlać i wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało
Ciastkozercymistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto to doskonały sprzymierzeniec(...)mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik
peanutbuttermonsterUwielbiam wszelkie wypieki z dodatkiem cynamonu. Dlatego u nas w domu ślimaczki cynamonowe znikają w tempie błyskawicznym. Uwielbiają je wszyscy. Są delikatne i słodkie. Można je
Dieta bez mlekaMoje pierwsze chlebki arabskie, pity, jakie zrobiłam. Zapewniam iż nie ostatnie, bo były pyszne. Z grillowanym lub smażonym mięsem, dodatkiem warzyw i ulubionym sosem
Smaczne ZdroweGdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po
UgotujmyTo.plsię nadmiaru tłuszczu. Pieczenie w piekarniku: Pieczenie w piekarniku pozwoli na równomierne podgrzanie kiełbasy oraz wydobycie jej naturalnego smaku. Kroki: Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180°C. Przygotuj blachę do pieczenia, na którą możesz położyć kiełbasę. Umieść mrożoną kiełbasę na blasze. Piecz kiełbasę przez około 20-25 minut, obracając ją w połowie czasu pieczenia, aby zapewnić(...)pełnym smaku. Kiełbasa pieczona z warzywami: Pokrój kiełbasę i różnorodne warzywa (np. paprykę, cebulę, marchew) na kawałki. Wszystko to umieść na blasze, posyp przyprawami i piecz w piekarniku. To zdrowa i smaczna opcja. Kreatywne dania z kiełbasą: Kiełbasa w cieście francuskim: Otul kiełbasę w cienkim cieście francuskim, tak aby powstała rodzaj „kiełbaski w cieście”. Piecz w piekarniku
Podstawy Gotowaniaszklanka kaszy manny (160 g) 1 szklanka mleka (250 ml) krowiego lub roślinnego 2 płaskie łyżki cukru (25 g) 1 łyżeczka cukru waniliowego (5 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g) 2 średnie jajka (rozmiar L) szczypta soli do smażenia olej lub masło klarowane dodatkowo na wierzch placuszków do wyboru np: cukier puder, syrop, konfitury, miód Kasza manna(...)spęcznienie. Krok 2 Gdy kasza spęcznieje, wbijam jajka, oprószam szczyptą soli i wsypuję proszek do pieczenia. Całość miksuję na średnich obrotach miksera do czasu, aż powstanie jednolita masa. Ciasto na placuszki jest dość rzadkie i takie ma być. PS. Do ciasta możesz też dodać kawałki ulubionych owoców (jabłka, banany, borówki) . Zamiast cukru, możesz dodać miodu w proporcji
Ania gotujeJesienią nie tylko chętniej piekę ciasta, ale również częściej przygotowuję na obiad zapiekanki. Zwłaszcza, kiedy za oknami jest zimno, szaro i pada deszcz. Mam wtedy ochotę na pyszny, ciepły, a przede wszystkim szybki obiad, który nie będzie ode mnie wymagał zbyt dużego wysiłku. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie. Będzie to zapiekanka(...)opakowaniu. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Z zalewy odsączamy też kukurydzę i tuńczyka. Ser ścieramy na tarce. Kiedy ryż się ugotuje, nastawiamy piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu. Ryż, tuńczyka, ananasa i kukurydzę wrzucamy do miski, dodajemy majonez i 2/3 startego sera. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Tak przygotowaną zapiekankę przekładamy do naczynia
Okiem Blondynki by McBlondi