ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2115/2705)

Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 245

stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej (t. 600) 200g mąki żytniej 500g miodu 400g cukru 100ml mleka 3 łyżeczki sody 4 średnie jajka kostka smalcu (200g(...)łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi o moją korzenną przyprawę, to namęczyłam się z moim malutkim moździerzem, ale jak po staropolsku, to i zaszalałam. Zmiażdżyłam goździki, ziarenka kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto przekładamy najlepiej do glinianego naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc

Kuchenna Kontrrewolucya
Muffiny owsiane z borówką amerykańską 267

muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na  Everyday cooking , troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki na 15 sztuk: 75 g maki pszennej 75 g zmielonych na proszek płatków owsianych 50 g całych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 125 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)olejem, jogurtem i cynamonem. W drugiej misce mieszamy mąkę, zmielone płatki owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.  Muffiny pieczemy  około 30 minut   w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 220

wcześniej)  i wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę, zawinęłam w alufolię i włożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wgniotłam ciasto w spód i boki foremki do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia) i przełożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180*C  na 10 minut, aby się wstępnie podpiekło. Teraz pora na farsz: zeszkliłam drobno pokrojoną(...)śmietaną i przyprawami i zalałam wierzch tarty dodatkowo kładąc na nim  kawałeczki sera. Tartę piekłam ok. 25 - 30 min. w temp. 200*C.  Zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenie - bezcenny:) A tu już upieczona: Nie obyło się bez dokładki, tarta bardzo smaczna:) Komentarze kuchennefascynacje 2011/04/21 12:23:55 Czemu nie :) Tuńczyka bardzo lubimy. Gość

Zdrowa Kuchnia Sowy
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 341

   Chrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej

Smaczne Zdrowe
Torcik Pavlova 113

mojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca

moj przepis na
Torcik Pavlova 98

mojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca

moj przepis na
Torcik Pavlova 133

mojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca

moj przepis na
Torcik Pavlova 211

mojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca

moj przepis na
Bezowe gniazdka z kremem śmietanowym 142

Totalny klasyk na naszym stole! Pyszna beza, dobrze wysuszona to podstawa tego deseru!  Krem również w wersji klasycznej – tu jednakże możemy eksperymentować z kremami. 

VioletoweKucharzenie
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 538

Tort ideał!! <3 Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców, z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy. Czy trzeba więcej zachwalać? Składniki: Biszkopt (2x

Malinowo w kuchni
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 538

Tort ideał!! <3 Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców, z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy. Czy trzeba więcej zachwalać? Składniki: Biszkopt (2x

Malinowo w kuchni
Czekoladowe Muffiny 219

Długi weekend się rozpoczął :)  No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a

Niezły Młynek
Pieczone placki z cukinii 157

Placki z cukinii są podobne do placków ziemniaczanych, choć moim zdaniem są delikatniejsze w smaku. Choć możemy przygotować je w ten sam sposób co ich ziemniaczane

Z notatnika dietetyka
Mleczna babka – z mlekiem skondensowanym i polewą z mleka w proszku 159

Jako, że babkę z kajmakiem uwielbiam, nie mogłam nie spróbować i tej na mleku skondensowanym. Również i ona zyskała uznanie wśród moich bliskich. Wyszła pyszna i

Smaki Na Talerzu