stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej (t. 600) 200g mąki żytniej 500g miodu 400g cukru 100ml mleka 3 łyżeczki sody 4 średnie jajka kostka smalcu (200g(...)łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi o moją korzenną przyprawę, to namęczyłam się z moim malutkim moździerzem, ale jak po staropolsku, to i zaszalałam. Zmiażdżyłam goździki, ziarenka kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto przekładamy najlepiej do glinianego naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc
Kuchenna Kontrrewolucyamuffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na Everyday cooking , troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki na 15 sztuk: 75 g maki pszennej 75 g zmielonych na proszek płatków owsianych 50 g całych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 125 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)olejem, jogurtem i cynamonem. W drugiej misce mieszamy mąkę, zmielone płatki owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarne przygody Gatitywcześniej) i wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę, zawinęłam w alufolię i włożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wgniotłam ciasto w spód i boki foremki do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia) i przełożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10 minut, aby się wstępnie podpiekło. Teraz pora na farsz: zeszkliłam drobno pokrojoną(...)śmietaną i przyprawami i zalałam wierzch tarty dodatkowo kładąc na nim kawałeczki sera. Tartę piekłam ok. 25 - 30 min. w temp. 200*C. Zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenie - bezcenny:) A tu już upieczona: Nie obyło się bez dokładki, tarta bardzo smaczna:) Komentarze kuchennefascynacje 2011/04/21 12:23:55 Czemu nie :) Tuńczyka bardzo lubimy. Gość
Zdrowa Kuchnia SowyChrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca
moj przepis naTotalny klasyk na naszym stole! Pyszna beza, dobrze wysuszona to podstawa tego deseru! Krem również w wersji klasycznej – tu jednakże możemy eksperymentować z kremami.
VioletoweKucharzenieTort ideał!! <3 Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców, z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy. Czy trzeba więcej zachwalać? Składniki: Biszkopt (2x
Malinowo w kuchniTort ideał!! <3 Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców, z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy. Czy trzeba więcej zachwalać? Składniki: Biszkopt (2x
Malinowo w kuchniDługi weekend się rozpoczął :) No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a
Niezły MłynekPlacki z cukinii są podobne do placków ziemniaczanych, choć moim zdaniem są delikatniejsze w smaku. Choć możemy przygotować je w ten sam sposób co ich ziemniaczane
Z notatnika dietetykaJako, że babkę z kajmakiem uwielbiam, nie mogłam nie spróbować i tej na mleku skondensowanym. Również i ona zyskała uznanie wśród moich bliskich. Wyszła pyszna i
Smaki Na Talerzu