ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1765/2705)

Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) 184

Co powiecie na kawałek cytrynowej babki niesamowicie puszystej, delikatnej i  lekkiej jak piórko. Z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek

La grande e la piccola cuoca
Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa 185

kolorowe i lekkie przekąski. Dzisiaj zapraszam Was na przepis na pyszną, lekką salsę pomidorową. Idealna do domowych nachosów oraz pieczonych ulubionych i kolorowych warzyw. Salsę pomidorową przygotowałam na bazie pomidorów z puszki firmy Łowicz. To produkt w pełni naturalny, bez konserwantów, sztucznych dodatków i soli. Pomidory w puszce Łowicz to doskonałe źródło potasu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu(...)olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. PIECZONE WARZYWA marchewka bataty szparagi cukinia sól

Pieguskowa Kuchnia
Makowiec przepis. Skąd pochodzi ciasto makowiec i dlaczego jemy je w święta? 49

Skąd pochodzi ciasto makowiec i dlaczego jemy makowiec w święta? Makowiec to jedno z tych pysznych świątecznych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie Wielkanoc i święta Bożego Narodzenia. Pachnący makiem i bakaliami, tradycyjny świąteczny makowiec zawijany albo, jak kto woli, rolada makowa jest u nas symbolem domowego ciepła i tradycji. Symbolika świątecznego maku jest zakorzeniona nie tylko w Polsce(...)jest trudne. Wiecie, skąd pochodzi ciasto makowiec i dlaczego jemy makowca akurat w święta Bożego Narodzenia?   Przepis na tradycyjny świąteczny makowiec zawijany – podstawowe składniki ciasta i masy makowej Chcesz przygotować tradycyjny świąteczny makowiec? Oto prosty przepis na makowiec który zawsze się udaje , idealny święta Bożego Narodzenia. Czas przygotowania ciasta około 2 godzin . Czas pieczenia makowca – 40–50 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto biszkoptowe z kremem na 3 sposoby 77

Pyszne ciasto biszkoptowe przekładana Ciasto na Sylwestra i Nowy Rok coś ekstra na słodką przekąskę. Ciasto biszkoptowe z kremem maślanym to mój pomysł na ciasto imprezowe na 3 sposoby lub jak kto woli ciasto w 3 smakach. Moim zdaniem takie ciasto w kilku smakach na domówkę czy na imieniny , urodziny, do pracy sprawdzi się dużo lepiej niż w jednym smaku(...)Krem maślany tylko z dwóch składników, bez jajek, a dodatki to już Twoja indywidualna sprawa. Ciasto na imprezę Ciasto na sylwestra czy inną imprezę dla mnie powinno być przemyślane. Jeżeli nie zna się upodobań gości i można ze smakiem nie trafić bo ktoś nie lubi ananasa, a ktoś inny czekolady, warto zrobić ciasto w kilku smakach. Wtedy mamy pewność

Dieta moja pasja
Serniki twarogowe w wiaderku 65

znaleźć takie z naprawdę dobrym składem i takie, które powinniśmy obchodzić szerokim łukiem. Zbliżają się święta, niedługo więc większość z nas będzie piec serniki. Dla ułatwienia więc mała ściąga, które serki warto wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta. Zacznijmy więc od tych, których powinniśmy unikać. Twaróg Łowicki na sernik Z naturalnym twarogiem ma on niestety niewiele wspólnego. W składzie znajdziemy, poza(...)rozbudowany jak w serku powyżej, mamy tylko trzy pozycje: mleko pasteryzowane, skrobia modyfikowana i kultury bakterii mlekowych. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ta skrobia - jest ona zupełnie zbędna, a bez problemu możemy znaleźć w sklepach produkty bez jej dodatku. Aksamitny twaróg sernikowy Paturages Sytuacja ta sama co powyżej - w składzie znajdziemy mleko pasteryzowane, skrobię modyfikowaną i kultury bakterii

Z notatnika dietetyka
Tarta migdałowa z porzeczkami i borówkami 102

którym kończyła się powoli data ważności. Stwierdziłam, że migdałowe słodkie nadzienie będzie fajnie współgrać z kwaskowatością porzeczek. Ale żeby nie było za kwaśno to wymieszałam je z borówkami Ciasto kruche bez jajek wyszło idealnie kruche, a masa migdałowa delikatnie wilgotna. muszę przyznać, że bardzo mi tarta przypadła do gustu. Chętnie ją powtórzę w towarzystwie również innych owoców. Albo może(...)stopni Mąkę łączymy z solą i cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło oraz wodę. Zagniatamy tak długo, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję i stanie się „zwartą kulą”. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy ją masłem i posypujemy mąką. Nie mam formy do tarty więc piekę w tortownicy. Ciasto wałkuję na grubość

Relaxtime
CIASTO KAKAOWO KAWOWE jako baza do tortów i ciast 107

Przepis na kakaowo kawowe ciasto jako baza do tortów i ciast warstwowych.  Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użycia miksera. Jak zrobić takie ciasto kakaowo kawowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał  RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera(...)tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO KAKAOWO KAWOWE jako baza do tortów i ciast SKŁADNIKI: *tortownica 20 lub 22cm.   cukier brązowy lub biały (300 g) *przy użyciu białego cukru nie dodajemy sody soda   oczyszczona   (0,5 łyżeczki) jajka (4 szt.) mleko 1,5% lub 3% (200 ml.) olej roślinny (170 ml.) wanilia w proszku

RITA food channel
Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 96

wydarzenia w domu rodzinnym, jak pieczenia chleba, robienia różnego rodzaju wyrobów czy przetworów na zimę. Bardzo mnie to bawiło i z niecierpliwością czekałam na kolejną akcję, aby coś skubnąć jak mama nie widziała, czy też z pozostałości ciasta chlebowego zrobić pieska czy innego zwierzaka, który wysmarowany rozbełtanym jajkiem bardzo szybko się piekł w piecu. Żal mi było go potem(...)prostu chcę, żeby kaszanka wyszła Wam lepsza od mojej. Kiedykolwiek wyjeżdżam na południe Polski, po drodze zatrzymuję się w miejscowości Walichnowy. Tam kupuję białą kaszankę i jem tak bez niczego po drodze. Jest pyszna! dobrze doprawiona. Postanowiłam więc raz na jakiś czas, zrobić podobną w domu. Udało mi się, jest dużo lepsza, bo domowa i wiem, co w niej

Leśny Zakątek
Amarantuski sezamowe 94

dużych. Tym razem z dodatkiem nasion sezamu i pasty sezamowej tahini. W smaku przypominają klasyczną chałwę. Są przepyszne! Serdecznie polecam Wam przepis na te fantastyczne amarantuski sezamowe. Oczywiście bez dodatku cukru, a słodkie tylko za sprawą dodanego banana. Amarantuski sezamowe – składniki (10 ciasteczek): 1/2 średniego dojrzałego banana, 2 łyżki nasion białego niełuskanego sezamu, 2 łyżki pasty sezamowej tahini(...)koniec dosypuję amarantus i ponownie wszystko mieszam. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka. Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości rafaello i je spłaszczam. Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym na 180 stopni

Natka Pietruszki
Tort z kremem kokosowym i truskawkami 174

Dziś zpraszam na kolejne pyszne ciasto. Tym razem tort z kremem kokosowym i truskawkami. Tort ten efektownie się prezentuje, a wcale nie wymaga wielu składników i pracy. Będzie idealny np. na urodziny, ale i bez okazji również warto go zrobić. Bardzo polecam. Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm) : Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej(...)Warstwa owocowa: 400 g truskawek  2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie) Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana

Healthy food explorer
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 85

platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać(...)tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie widelcem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy, a gdy będzie zimny wykładamy na jego wierzch farsz i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut

Szybko Tanio Smacznie
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 112

miały bezpośredniego kontaktu z ciastem.   Składniki 250 g migdałów bez skórki 6 jaj 250 g cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy skórka otarta z jednej cytryny kilka kropel aromatu migdałowego masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania foremki cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana. Migdały(...)otartą z cytrusów , aromat migdałowy dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą migdałową i przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 30 -40 minut. Smacznego! *Informacja potwierdzona przez autorytet w dziedzinie kwiatów jadalnych – Małgorzatę Kalembę-Drożdż z Trochę innej cukierni

Tajemnice Smaku
Popękane ciasteczka z suszonymi śliwkami / Cracked cookies with dried plums 136

miodu 100 g. gorzkiej czekolady 130 g. suszonych śliwek bez pestek 200 g. mąki + 3 łyżki 100 g. mleka w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. miękkiego masła 50 g. cukru trzcinowego 1 całe jajko 1 żółtko 200 g. mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Śliwki pokrój na mniejsze kawałeczki(...)jajko i żółtko i ponownie miksuj około 2 minut. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z miodem, wymieszaną mąkę i śliwki. Zmiksuj przez minutę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nabieraj ręką trochę ciasta wielkości piłeczki pingpongowej (około 22 g.), formuj kulkę i obtaczaj w pozostałej mące. Lekko spłaszczaj i układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w nagrzanym piekarniku przez

Delicious Place
Konopna straciatella na karobowym spodzie - keto, bez cukru, bez laktozy, bez glutenu 195

spodu (tortownica około 24 cm) : Jajka miksujemy. Dodajemy ostudzony płynny olej kokosowy, miksujemy . Dodajemy pozostałe składniki, chwilę miksujemy na małych obrotach. Ciasto wlewamy na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 25 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia. Przygotowanie masy : Nasiona konopi moczymy przez noc. Wodę wylewamy.  Konopie, kokos, mleko kokosowe, płynny(...)kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Podajemy z owocami. Wyśmienicie smakuje z malinami lub jeżynami. Można na górę posypać karobem i ułożyć owoce. Wartości odżywcze dla porcji 150g bez owoców na górze : Kcal 358 W4g/B9,1g/T33

Szkrab Je Sam
Miodownik 177

Następnie podzielić ciasto na 3 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce (25/30 cm),którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 3 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 12-15 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło(...)docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Ułożyć trzeci blat,posmarować kajmakiem,posypać orzechami. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
Brownie 138

dopisuje dziś powstało brownie. Bo tak. Bo jest piękna pogoda, dziecko uśmiechnięte, przed nami weekend, czekolada czeka w kuchni a niedawno obchodziłam urodziny… i tak zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe. Parzcie kawy, brownie czeka! Składniki: Składniki na blaszkę 25 na 25 lub tortownicę 26 cm, na 28 cm też się uda. 200 g czekolady deserowej 200 g czekolady gorzkiej(...)przestudzona, ale nadal plynna. W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj mąkę i kakao. Zmieszaj delikatnie obie masy, wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 min. w temp. 180C bez termoobieg grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika. Gotowe możesz posypać kakao. W przepisie zasmakowałam i znalazłam tutaj

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki pszenne z dynią 135

pszenne z dodatkiem dyni są doskonałą podstawą każdego śniadania. Z dżemem, miodem, serem czy ulubioną wędliną, możecie je jeść z czym chcecie … a nawet same, bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z bloga na dokładkę… Wypróbujcie… Składniki potrzebne do przygotowania bułeczek pszennych z dynią: 500g mąki pszennej (typ 650), 220g ciepłej wody (niepełna szklanka(...)cukier oraz cześć pestek dyni łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę, dzielę na 8 równych części i formuję bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiam bułeczki na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Smaruję bułki

Gotuj Się Kto Może
Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato 218

ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno nie zabraknie schabu nadziewanego tuńczykiem. Tak właściwie to coś pomiędzy schabem po warszawsku i vitello tonnato bez(...)efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych

Ugotowane pozamiatane
LEKKI TORT ORZECHOWY 200

pół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę.  Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach(...)reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą. SKŁADANIE TORTU : 1 krążek ciasta nasączamy kawą.  Smarujemy dżemem.   Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski). Przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy kawą. Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki odłożoną masą bez wafelków. Ciasto chowamy przynajmniej na pół godziny do lodówki. ROBIMY POLEWĘ : Żelatynę zalewamy

Pani na deser
Tort Snickers 355

patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Ubijamy na gładką masę mascarpone i kremówkę(...)paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy kawą i smarujemy masłem orzechowym (można rozrobić je z wodą, żeby miało nieco rzadszą konsystencję). Następnie nakładamy krem i posypujemy orzeszkami. Do środka tortu zużywamy około połowy kremu. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Ostatni spód zostawiamy bez ponczu. Do pozostałego kremu

Ciastkozercy
Ciasto biszkoptowe z malinami i bitą śmietaną 586

dalej ubijam. Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu(...)śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję połowę malin (resztę zostawiam na wierzch ciasta). Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania malin. Wykładam na ciasto. Układam maliny. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki. Bardzo mi będzie miło

Cukiernia Pychotki
bezglutenowe drożdżowe ciasto z twarogiem... 232

ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarowac twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię