Twarogowe placuszki z jabłkami i cynamonem 213Były dzisiaj na śniadanie, były pyszne. Gdybyście chcieli je zrobić z twarogu z kostki to trzeba go zmiksować za pomocą blendera. Są tak samo dobre. Sprawdziłam
Kuchnia Pokoleń
Bardzo maślane ciasteczka 204Pyszne ciasteczka, naprawdę warto je zrobić. Przepis dostałam od koleżanki, zawsze robią te ciastka na drogę jak jadą na narty. Każdy się nimi zajada. Dziękuję Martyna
Kuchnia Pokoleń
Biała Pavlova – torcik bezowy 698Od dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFood
Biała Pavlova – torcik bezowy 617Od dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFood
Proste ciasto pomarańczowe z mąki razowej 213Z przyjemnością wracam myślami do ciasta wykonanego przez mojego mężczyznę… było to rewelacyjne, puszyste i lekko wilgotne ciasto pomarańczowe z mąki żytniej razowej. Wyjątkowo aromatyczne
Be Fit Be Strong
Tarta z wiśniami 94Sezon wiśniowy więc mam ciasto wiśniowe. Takie bez kremu, zwykła krucha tarta z chrupiącą kruszonką. Zamiast wiśni można użyć czereśni. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru 1 duże żółtko 500 g wiśni bez pestek 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemnaczanej kruszonka 75 g mąki pszennej 50 g cukru(...)zimnego masła Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut. Potem rozgrzać piekarnik na 190 C i podpiec spód aż się lekko przyrumieni. Wydrylowane wiśnie wymieszać z 2 łyżkami cukru i mąką
Monia miesza i gotuje
Tarta ze szparagami. 88Kruche ciasto, szparagi i masa śmietankowo jajeczna. Oto pyszna tarta. Delikatna i krucha. Dosłownie rozpływa się w ustach. Smakuje na ciepło i na zimno, chociaż ja akurat wolę na ciepło :) Szparagi podsmażyłam na maśle, dzięki temu są chrupiące i moim zdaniem smaczniejsze niż gotowane. Polecam do tarty, sos czosnkowy. Pycha :) Sprawdźcie przepis. Składniki: Ciasto kruche(...)wysiekać. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Z ciasta uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, 20-30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim, wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem
Agusiowe smakołyki
Chlebek cytrynowy i z cukinii 145Składniki: – 300 g cukini ( ok. 1 średniej wielkości) – skórka z 1 sparzonej cytryny – sok z 1/2 cytryny – 150 ml mleka roślinnego lub bez laktozy – 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej – 100 g skrobi ziemniaczanej – 100 g cukru lub ksylitolu – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – szczypta soli(...)olej oraz mleko. Do masy przesiej mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj. W miseczce zalej 1 łyżeczkę sody z 1 łyżką soku z cytryny. Uzyskaną pianę dodaj do masy. Wymieszaj. Masę przełóż do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175 stopni ok. godzinę. Ciasto studzimy i polewamy lukrem ( do cukru pudru do dodaj ok. łyżkę
I LOVE LIFE
Makowiec japoński 116wykonaniu, wilgotny i pełen maku, bez dodatkowej warstwy ciasta, która jest tu całkowicie zbędna. Możecie do niego dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy, suszoną żurawinę, wszystko to tylko wzbogaci jego smak. Jakoś tak się składa, że robię go tylko na święta i chyba dlatego smakuje mi jeszcze bardziej. Ciekawa jestem, jakie ciasto z makiem Wy lubicie najbardziej i robicie najczęściej(...)litr mleka 5 dużych jabłek 200 g cukru 6 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 8 jajek 200 g miękkiego masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek łyżka skórki pomarańczowej Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać
Cynamonowe szczęście
Jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia zrobić? 161mogłyby odbyć się bez pysznych ciast. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, są jednym z najważniejszych elementów na wigilijnym stole. Zastanawiasz się, jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia zrobić? Weź pod uwagę zarówno tradycyjne i nowoczesne propozycje, jak i pomysły na rozpływające się w ustach ciasteczka. Jak zaplanować ciasta na święta Bożego Narodzenia? Chcąc upiec ciasta i ciasteczka na Boże(...)pierniczki. Zamknięte w szczelnym słoiku lub puszce zdążą skruszeć, oczekując na udekorowanie lukrem. Jeżeli chcesz przyrządzić piernik staropolski dojrzewający, to także najlepszy czas na jego nastawienie. Aby ułatwić sobie pieczenie tuż przed Bożym Narodzeniem, możesz teraz przygotować i zamrozić masę na makowiec. Przepis na pierniczki znajdziesz u mnie na blogu! Z niego możesz przygotować ciasteczka nawet miesiąc przed Wigilią
Rozdomowiona
Ciastka francuskie z serem i jabłkami 128oladki z jabłkami i serem z budyniem, czyli francuskie ciast ka z jabłkami, serem, budyniem waniliowym i siekanymi migdałami. Ciasto francuskie to składnik, który pozwala nam na przygotowanie wielu smakołyków. Z ciasta francuskiego można przygotować wytrawne przekąski oraz różne ciasteczka na słodko. Ponieważ potrawy z użyciem francuskiego ciasta powstają w błyskawicznie, warto mieć je zawsze w lodówce, w razie ochoty(...)roladki z ciasta francuskiego i parówki w cieście francuskim. , Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą , Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym , Ciasto francuskie z serem i szynką , Ciastka francuskie z żółtym serem Roladki z jabłkami i serem z budyniem, roladki z ciasta francuskiego , Składniki na 15 sztuk : 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 1 budyń waniliowy bez cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem śmietankowym 126rodzinie :) Ciasto drożdżowe: na ok. 12 drożdżówek 1 szklanka mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450-500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli oraz 2 budynie śmietankowe 0,5 l mleka 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru(...)soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 12 równych części (można na więcej mniejszych lub mniej większych). W rękach formujemy krążki, zostawiając cieńszy środek, a wyższe i grubsze brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poprawiamy wgłębienie
bistro mama
Mocno owocowe ciasto biszkoptowe 129owocowe ciasto biszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi(...)każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 220 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier
moj przepis na