zdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką Składniki: 180 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego 3 jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu
Mania Gotowaniafont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto ślicznie pachnie, za to daje mu już 10/10 pkt. W domu wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Sama muszę przyznać, że ciasto jest po prostu świetne. Nawet dłonie mi pachniały wanilią wymieszaną z czekoladą. Zresztą sami zobaczcie efekt. Składniki na blaszkę(...)jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję
Fabryka pomysłówbrązowy ) 250 g masła 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia około 2,5 kg jabłek, najlepiej odmiany kwaśnej pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) cynamon Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z cukrem wanilinowym. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z kaszą manną oraz cukrem. Podzielić(...)pieczenia, po czym papier na spodzie wysmarować masłem. Wysypać jedną część suchych składników, wyrównać. Na to równą warstwą rozłożyć połowę startych jabłek, oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, wyrównać i wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników. Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również
Opowieści z piekarnikamieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę je wyrabiamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy(...)bułeczkę, naciągając brzegi ciasta pod spód i zlepiając je od spodu. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki najlepiej wstawić na 15 minut do nagrzanego do 50 stopni C aż podrosną. Następnie wyjmujemy bułki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, po wyjęciu bułek zwiększamy temperaturę do ok. 200 stopni C, wstawiamy blachę ponownie do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwypłakało swoje smutki, dziś uśmiecha się do mnie zza okna. Wielkanocne tematy są na piedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny czas to naprawdę wymagający i pracowity okres. Pomimo to, nie brak mi energii, aby zmajstrować coś wesołego. Nie ma Wielkiej Nocy bez kurczaczków, zajączków, pisanek, bazi. Nie ma, przynajmniej dla mnie. W tym roku nie zdążę zrobić papierowych(...)ciasta. Wszystkie składniki, oprócz kakao, umieszczam w misce, wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę je na dwie części, jedna wielkości dwóch sporych łyżek oraz druga z pozostałego ciasta. Do większej porcji dodaję kakao, do mniejszej odrobinę mąki. Wyrabiam ponownie, każde ciasto osobno. Musi być gładkie, plastyczne i nie powinno kleić się zbytnio do rąk (ewentualnie dodać mąki). Ciemne ciasto rozwałkowuję na grubość
W kuchni Karmel-itkiszary dzień w przygotowaniach małych, rozkosznych tartaletek. Nie jestem fanką niepalonej kaszy gryczanej ani lepkości, jaką dysponuje po ugotowaniu, jednak zaintrygował mnie szalenie pomysł na wykorzystanie jej w podstawie 'ciasta'. Kruszone, surowe ziarna kaszy w połączeniu z daktylami i płatkami owsianymi stają się przyjemną teksturą i wygodnymi ramionami dla karmelowego budyniu i ostatnich mrożonych owoców lata, których teraz w zamrażarce(...)budyń z karmelem, rzut świeżych albo mrożonych owoców i maleńka szczypta soli dla pełnej równowagi ♥ To chyba jedna z najzdrowszych słodkości, jakie zrobiłam i tak niesamowicie wspaniała i niewymagająca pieczenia. Taka karmelowa tartaletka jest pyszna, piękna, prosta do przygotowania i idealna na jutrzejsze święto wszystkich kobiet, dam i dziewczynek :) Zatem już dziś wznoszę toast tymi małymi pysznościami w karmelowych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWeekend trwa. Może coś upiec? Polecam jabłecznik bez tłuszczu. Robi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 7 jabłek 150 g cukru
Smaki EwyRewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1
Szalona Kuchnia EwelinyJak co roku moje porzeczki oszalały! Przerabiam je więc na różne sposoby. Robię nalewkę , różne dżemy, kompoty, a także część mrożę. Poniżej znajdziecie kilka linków z
Kulinarne przygody Gatitymasło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub do momentu aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wielkości(...)pomarańczy i zwinąć ciasto - składając wzdłuż dłuższego boku "na trzy", jak przy składaniu lis t u. Pokroić na ok. 8-10 części o szerokości ok.3-4 cm . Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie wierzch brioszek posmarować jajkiem rozmieszanym z cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 i piec przez
KUCHARNIADużo jest przepisów na to ciasto na internecie, trochę je zmodyfikowałam po swojemu 😀 Jest lekkie, zdrowe i wilgotne. Nie ma w nim cukru ani
Wypieki ReneOryginalny przepis na te szybkie pączusie znajdziecie na kwestiasmaku.com. W mojej wersji pączki są bez cukru. Nie smażyłam ich też na głębokim tłuszczu. Środki oponek
KucharzycaPyszna, słodka beza, która uzależnia ;) Delikatna, chrupka na zewnątrz, lepka, piankowa w środku. Bardzo łatwa do zrobienia, a efekt piorunujący. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. podana
Domowa cukiernia EwyPierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja
My Chcemy Jeść