mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45min. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, dzielimy(...)strony. Obgotowane obwarzanki wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze mokre posypujemy makiem, sezamem lub solą grubo ziarnistą. Blachę z obwarzankami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 30min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu, a blacha na środkowej półce. Obwarzanki krakowskie Zapraszam również
Księga-Smakumąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto, po dodaniu całej mąki dodajemy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto przez 10 min. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie przywierające w ogóle do dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, ciasto oprószamy mąką również z wierzchu(...)ciasto z wierzchu smarujemy roztopionym i ostudzonym masłem, potem posypujemy cały płat cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwijamy w wałek wzdłuż krótszego boku. Powstały wałek kroimy na około czterocentymetrowe kawałki, które umieszczamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odkładamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy
Księga-Smakumiędzy sobą jedynie w tym, z jakimi dodatkami lubimy je jeść. Dzisiaj jednak proponuję Wam zdrowszą wersję bez bitej śmietany, frużeliny, czy słodkiej polewy. Czy gofry na mące orkiszowej, maślance, bez oleju i cukru, a z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście mogą się udać? I to jak! Przekonajcie się sami! Z przepisu wychodzi 8 małych gofrów (takich(...)opcjonalnie) Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, kiwi, winogrona, banan, listki mięty Wszystkie składniki (oprócz czekolady) dokładnie łączymy ze sobą. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Podajemy z roztopioną gorzką czekoladą i owocami. Smacznego! Artykuł Orkiszowe gofry na maślance z kawałkami czekolady
Be Fit Be StrongCiasto puszysta chmurka to bardzo kremowy sernik, który rozpływa się w ustach. Świetny deser do popołudniowej kawki i nie tylko. Składniki 0,5 kg sera z wiaderka 3 łyzki pudru 2 galaretki obojętny smak 0,5l gorącej wody 2 śnieżki (bita śmietana) 0,5 l mleka 1 opakowanie herbatników na wyłożenie dna blachy Przygotowanie Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem, cukier(...)mieszamy wszystko. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną herbatnikami i wstawiamy na 3h do lodówki. Dekorujemy czymkolwiek. Smacznego! Autor przepisu: Dominika Bryłka Waszak Artykuł Sernik puszysta chmurka bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywyrabiamy dłońmi. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę . Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm . Jeśli chcecie wykonać dodatkowe ozdoby do umieszczenia na kulebiaku, przed podzieleniem ciasta, oderwij od niego kulkę wielkości jabłka. Na cieście równomiernie rozkładamy farsz(...)Jeśli dodatkowo ozdabiamy kulebiaka , rozwałkowujemy pozostawioną wcześniej porcję ciasta i wycinamy wzory np. gwiazdki, choinki, a następnie umieszczamy je na wierzchu ciasta. Kulebiaka smarujemy roztrzepanym białkiem i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce by ponownie wyrósł. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (grzałka górna i dolna). Kulebiaka pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 40 minut , dopóki się
WegePrzepisLubicie słodkości? Ja też :D zwłaszcza jeśli można je zjadać bez wyrzutów sumienia. Dziś mam dla Was ciasto kakaowo-bananowe z borówkami. Słodkie, wilgotne o mocno intensywnym kakaowym smaku i to bez cukru. Swój słodki smak zawdzięcza ono bowiem bananom i słodziutkiemu miodkowi. Wszystko zniknęło nam w kilka chwil, a mój Niejadek wcinał kawałek za kawałkiem(...)kryje się w środku..... (banany i borówki są niejadalne, zresztą jak i pozostałe owoce). I nagle okazało się, że ciasto może być sposobem na przemycenie dziecku owoców :) Ciasto kakaowo-bananowe z borówkami Składniki na formę o średnicy 18 cm: Ciasto: 1) 2 banany 2) 3 łyżki miodu
Na kulinarnym poligoniedodatkami lubimy je jeść. Dzisiaj jednak proponuję Wam zdrowszą wersję bez bitej śmietany, frużeliny, czy słodkiej polewy. Czy gofry na mące orkiszowej, maślance, bez oleju i cukru, a z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście mogą się udać? I to jak! Przekonajcie się sami! Z przepisu wychodzi 8 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 4 duże „pełnowymiarowe(...)opcjonalnie) Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, kiwi, winogrona, banan, listki mięty Wszystkie składniki (oprócz czekolady) dokładnie łączymy ze sobą. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Podajemy z roztopioną gorzką czekoladą i owocami. Smacznego! Artykuł Orkiszowe gofry na maślance z kawałkami czekolady
Be Fit Be StrongWszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki. Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść. Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp(...)kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok. 3 godziny w zamkniętym piekarniku. * Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki
Słodki Blogróżowo...szczególnie na talerzach, a potem niech rozleje się dobro po całym wnętrzu! Buraczane placuszki z łososiem i kaparami - bez glutenu Potrzebujesz: Placuszki: 100g upieczonego buraka (1 średniej wielkości) 1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 1/2-3/4 szklanki wody 1 jajko olej do smażenia Do tego: 100g jogurtu greckiego(...)miksuj na pastę. 2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki placuszków i dodaj buraka, ocet oraz jajko - wymieszaj. 3. Dolewaj stopniowo wodę do momentu, aż masa osiągnie konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. 4. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Do tego: 1. Jogurt grecki wymieszaj z posiekanym koprem i ułóż porcję na każdym placuszku. 2. Na placuszkach z dipem
Kuchnia w Słońcu Skąpanajajka wielkości L 100 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Masa z Kubusia: 1 l soku Kubuś lub Pysio (koloru pomarańczowego) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 250 ml gorącej wody(...)puder. Na niskich obrotach miksera pojedynczo dodawać żółtka, każde dokładnie wmiksować przed dodaniem kolejnego. Do ubitej masy z jajek delikatnie wmieszać obie przesiane mąki. Ciasto wylać na blachę (25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać jego powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem ok. 20 minut , do suchego patyczka. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia
niecodziennikparyzużytej do podsypania mąki będzie zależała od wilgotności ziemniaków. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 cm i wykroić z niego krążki o średnicy 7 - 8 cm. Na każdy krążek położyć łyżeczkę marmolady i zlepić brzegi. Uformowane bułeczki układać w odstępach zlepieniem do dołu na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około(...)mlekiem lub masłem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20 minut. Najlepiej po tym czasie jedną sprawdzić, czy jest upierzona. Nie przedłużać czasu pieczenia, gdyż bułeczki staną się zbyt suche. Po wystudzeniu posmarować lukrem. Lukier: Składniki rozcierać łyżką do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji, bez wyczuwalnego cukru pudru. Lukrem
Kuchcik gotujeOstatnio wkręciłam się bez reszty w domowe pieczywo i już nie kupuję. I w pasty się wkręciłam i w strączki. I teraz z tym mam największe flow. Stąd przepis poniżej. Jako inspiracja. Dla Was. Pełnoziarniste scones: 50 g orzechów laskowych 220 g mąki orkiszowej lub pszennej typ 2000 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)koncentratu pomidorowego 6-7 suszonych pomidorów 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów Posiekaj drobno orzechy, wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło i wodę a następnie zagnieć jednolite ciasto z podanych składników. Rozwałkuj przygotowane ciasto na blacie podsypanym mąką na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką bułeczki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem
Mango Papajaskórka z 1 cytryny Składniki na budyń: – 500ml mleka – 100g cukru/erytrolu – 70g skrobi ziemniaczanej – 3 żółtka – sok z 1 cytryny Dodatkowo: – białe winogrona bez pestek – erytrol w pudrze BUDYŃ: Mleko podgrzewamy. Żółtka miksujemy wraz z erytrolem na jasną masę przez około 6-8 minut. Ścieramy skórkę z cytryny i odstawiamy. Dodajemy skrobię(...)studzimy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy. SPÓD: Mąkę, erytrol, żołtka, masło i skórkę dokładnie wyrabiamy rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i przekładamy na wałku do formy lub wygniatamy w formie na spodzie i bokach. Całość nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy drugą formą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Ściągamy obciążniki
Be Fit Be Strongmożemy je przygotować jako jedną dużą tartę albo zrobić mniejsze, dla każdego osobno, bez potrzeby porcjowania! Smacznego! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * PALMA – 200 g * cukier puder – 100 g * jajko L – 1 szt + śmietana 30% i jajko do wysmarowania ciasta DODATKI : * owoce lata (czereśnie,wiśnie, porzeczki i rabarbar) – ok. 500 g * mąka(...)cukrem. Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne, szybko je wyrabiamy ( gdyby ciasto było za suche dodajemy niewielką ilość zimnej wody ). Formujemy kulę, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto albo porcjujemy na 3 części albo w całości wałkujemy na płat o grubości ok. 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nadziewamy owcami i boki
Ostra na Słodkosię zapach orzechów podczas pieczenia. Ciastka wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Bez dodatku mąki, białego cukru, głównym składnikiem jest masło orzechowe i płatki owsiane. Ciasteczka zniknęły błyskawicznie, co oznacza, że naprawdę są smaczne. Jutro piekę kolejną porcję, kto piecze razem ze mną? Składniki na około 12- 15 ciastek: * 130 g masła orzechowego (użyłam pasty orzechowej(...)pieczenia Wykonanie: Do miski przełożyć masło orzechowe, wsypać cukier brązowy, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Następnie wbić całe jajko, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać płatki owsiane i proszek do pieczenia, wymieszać mikserem, tak by wszystko się połączyło (masa będzie dość zbita). Piekarnik nagrzać do 180'C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonią nabierać porcje ciasta, uformować kulkę
Zrób to smacznie