naleśniki, jakiś czas temu przepisem dzieliłam się z Wami na moim koncie na Instagramie https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/ Naleśniki są banalnie proste do zrobienia super elastyczne i są bez dodatku mąki, wykonujemy je na bazie ryżu. Aby otrzymać mąkę ryżową , wystarczy, że dowolny swój ulubiony ryż zmielisz w blenderze kielichowym na pył i gotowe. Niestety wciąż wiele osób(...)ilość, masa porcji! Z istotnych rzeczy pamiętaj, że ciasto na naleśniki bezglutenowe, należy zawsze przed wylaniem porcji ciasta na patelnię wymieszać dokładnie rózgą, ponieważ jest to ciasto BEZ GLUTENU zatem nie tworzą się wiązania glutenowe, mąka opada a płynu pozostają na górze masy. Zawsze mieszamy łyżką i dopiero wylewamy porcję ciasta na gorącą patelnię. Smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki spożywamy
SMYKWKUCHNIproszku do pieczenia 40 g pokrojonej gorzkiej czekolady 2 garści posiekanych orzechów (u mnie ziemne i włoskie) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło ubić z erytytolem na jasną masę. Dodać masło orzechowe oraz jajko i jeszcze chwilę ubijać do połączenia się składników. Wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, czekolad i orzechy i zagnieść na ciasto (masa powinna
Healthy food explorerteż i podwieczorek ... jogurtowe placki z jabłkiem . Tak naprawdę pasują tu każde owoce, a można je zrobić także bez owoców. Przepis idealny dla smakoszy słodkich śniadań i dla dzieci. Moja córka uwielbia placki i naleśniki, mogłaby je jeść bez końca, dlatego też i jedne i drugie bardzo często goszczą u nas na śniadanie, deser lub podwieczorek. Takie placki(...)pieczenia * pół szklanki mleka * 1 jajko * 2 łyżki jogurtu naturalnego * 1 jabłko * olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko, jogurt naturalny i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać obrane ze skórki i pokrojone w małą kosteczkę jabłko, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki
Zrób to smaczniewtedy ciasto także się uda. Tak czy inaczej, zapraszam do skorzystania z przepisu Takie czekoladowe ciasto to także super propozycja na łakocie dla dzieci. Składniki (foremka 24x24cm; 16 porcji): Ciasto pulpa z 500g buraków hermetycznie pakowanych (u mnie była to pozostałość po wyciśniętym soku), ½ szklanki mąki kokosowej, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao 100%, spora garść suszonych daktyli bez(...)składniki, czyli: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao (3 łyżki) oraz szczyptę wanilii. Później suche składniki dodajemy do mokrej masy i mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się. Gotowe ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 30-35 minut. Polewa Banana blendujemy z kakao (2 łyżki) na gładki mus. Następnie
Natka PietruszkiJeśli kupiliście za dużo bananów i powoli tracą już swój apetyczny wygląd zróbcie z nich szybkie, proste i do tego przepyszne ciasteczka, które będziecie mogli legalnie
Cynamonowe szczęścieTaki chleb bez problemu zrobicie w domu. Wystarczy wymieszać składniki i ciasto odstawić na parę godzin żeby mogło popracować. Potem hop do piekarnika i aromatyczny chlebek z chrupiącą skórką gotowy. Proste prawda? CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: 150 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej typ500 200 g zakwasu (+3 g suchych drożdży) 20 g siemienia lnianego 20 g słonecznika(...)wody Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w misce przykrywając ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej otrębami i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia , tym razem na godzinę. Chleb pieczemy w 220 stopniach przez 10 min, a potem zmniejszamy temperaturę
Bon appetit mon amieposmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :)) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu . Ciasteczka owsiane – Składniki: (15-20 ciasteczek(...)widelcem. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, migdały, orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozbełtane jajko i wymieszaj ponownie. Dorzuć żurawinę lub rodzynki. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt (układaj ciasteczka w odstępach, żeby podczas
Moja DelicjaKolejne słodkości bez cukru, które można jeść bezkarnie, czyli kruche ciasto z mąki pełnoziarnistej orkiszowej ze słodkim "kajmakiem" daktylowym ze słoną nutką masła orzechowego. Kruche z „kajmakiem” daktylowym Ciasto: 1) 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2) 80 g masła 3) 3 łyżki(...)orzechów (mogą być np. włoskie, laskowe) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy ciastem formę o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia
Na kulinarnym poligoniejajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ksylitolu szczypta soli ½ szklanki jagód Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Pędzelkiem namoczonym w oleju posmarować całą powierzchnię, na której będą piekły się gofry. Żółtko oddzielić od białka. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno. Obie mąki wsypać do miski, dodać żółtko, proszek do pieczenia, ksylitol oraz mleko i olej. Zmiksować wszystkie(...)składniki, a następnie łyżką delikatnie wmieszać ubitą pianę. Na koniec dodać jagody i ponownie, delikatnie wymieszać. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną powierzchnię i delikatnie rozprowadzić po całości. Piec zgodnie z instrukcją przez kilka minut. Gofry studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną i jagodami lub borówkami. Artykuł Jaglane gofry jagodowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuJeśli macie ochotę na coś słodkiego, to zapraszam. Szybki, prosty murzynek, bez dużego nakładu pracy. Wystarczy wymieszać w misce składniki, suche i mokre. Przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika i czekać :) Ja zrobiłam polewę czekoladową, ale można posypać cukrem pudrem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki(...)wsypać do miski. Wymieszać. Dodać składniki mokre. Wszystko razem wymieszać, do połączenia składników. Ja zrobiłam to łyżką. Można też zmiksować. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 50-55 minut. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Pamiętajcie, żeby
Agusiowe smakołykizdaniem po stokroć lepszy niż jasne, pszenne pieczywo. W dobie ostatnich wydarzeń kupno świeżego chleba już nie jest tak proste : ( Dlatego przetestowałam gotową mieszankę do wypieku grahama „Polskich Młynów”- bez dodatku aromatów, barwników i konserwantów. Potrzebujemy tylko wodę i piekarnik, formę dostajemy w gratisie. A sam smak chleba- bardzo dobry, najlepszy jeszcze ciepły, z masłem. Zachowuje świeżość także następnego(...)obrotach, stopniowo przechodząc do najwyższych i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto formujemy do wielkości załączonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne ( lub blaszkę)z gorącą wodą, a na środkowy poziom nasz chlebek. Pieczemy „góra – dół” w temp 180 stopni przez 40- 50 minut
Domowe ciastaPrzepyszny, długo zachowuje świeżość, doskonały dla małych i dużych – taki jest właśnie chlebek bananowo-orzechowy rodem z USA Jeśli jesteście miłośnikami bananów, to śmiało, spróbujcie Składniki
Słodki sentymentposiekane suszone morele, rodzynki lub żurawinę. Można również przygotować ciasteczka bez dodatków. Ciasteczka podaje same lub posmarowane nadzieniem jagodowym Kandy Lauretta i posypane dekoracyjnymi gwiazdkami. Składniki: (na 12-14 sztuk w zależności od wielkości ciasteczek) 125 g masła (opcjonalnie margaryny) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka klasy M 0,5 szklanki(...)posiekane rodzynki ) kilka kropli aromatu pomarańczowego (można zamienić na inny) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cukier. Całość wstępnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy aromat i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki ładnie się połączą i będzie można uformować kulę. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na podsypanym mąka blacie/macie
Słodkie okruszkiCoulies to lekki sos owocowy dodawany do deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce(...)dać więcej jeśli owoce są bardzo kwaśne WYKONANIE W rondelku na małym ogniu, podgrzewamy maliny z cukrem. Kiedy owoce rozpadną się i zagotują, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez przykrycia przez 15 minut. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez sitko. Przed podaniem można podgrzać, ale nie jest to konieczne. W celu
cool and mintywymieszanej ze szczyptą soli i śmietaną. Wyrobić szybko gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Tuż przed przygotowaniem kremu wyjąć masło z lodówki. W 250 ml roztrzepać żółtka (bez nadmiernego napowietrzania). Dodać mąki i cukier puder oraz nasionka z laski wanilii. 500 ml mleka mocno podgrzać z resztą laski wanilii. Wyjąć laskę wanilii i cały czas mieszając, dolewać(...)ostygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto przekroić na dwie równe części. Każdą rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką na prostokąty nieco większe niż dno formy do wypiekania blatów, bo ciasto po upieczeniu nieco się skurczy. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy wyłożonej papierem. Podziurkować widelcem. Piec ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodzie