składniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę
Domowy Smak Jedzeniakopiastej)proszku do pieczenia (również przesiewamy)-szczypta soli-1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao - Bułka tarta i łyżeczka masła do wysmarowania blachy.- maliny do 1 kgDo miski wkładamy wszystkie składniki oprócz kakao. Czyli jaja, masło, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól.Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Następnie więcej niż połowę masy wykładamy na wysmarowaną masłem(...)posypaną bułką tartą.Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki
Pasje JolkiZe swojego dzieciństwa pamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio jakoś wolę piec ciasta aniżeli ciasteczka, dlatego tym razem padło na sernik budyniowy z mango. Wypiek jest delikatny, a połączenie z mango jest wprost
Smaczne Zdrowepieczenia i odrysowujemy od dna tortownicy koło (u nas 23 cm średnicy) i na nie wykładamy łyżką pianę. Wstawiamy do piekarnika na najwyższą półkę (z termoobiegiem jest mniej problemów...) i po 10 minutach w 150 stopniach zmniejszamy do minimalnej temperatury 120- 100 stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka(...)pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy malinowy krem oraz trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza
Symfonia SmakówSkładniki twaróg mielony sernikowy, 450g śmietana 30%, 500ml galaretka cytrynowa, 2 opakowania galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie żelatyna, 1 kopiasta łyżeczka cukier, 3 łyżeczki biszkopty, 1
Gotowanie moimi oczamiPrzepis na pyszne, chrupiące a w środku lekko ciągnące, bezy. W dodatku w pięknym, dziewczęcym kolorze bo różowe. Przepis idealny, pochodzi z tej strony. Składniki (20
Mango PapajaSmakołyki bez pieczenia. Boskie połączenie słodyczy i słonych krakersów pod pierzynką z prażonych migdałów..... Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm; 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szk cukru 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 5 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu(...)ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem. 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut aby spęczniała i wystygła. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy łyżką, ( nie mikserem!). 4. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy krakersy, przykrywamy je warstwą masy budyniowej i ponownie
Apetyczna babeczkaNa to ciasto miałam już od dłuższego czasu ochotę. Zakupiłam potrzebne składniki i czekałam aż nadarzy się okazja, by go zrobić. W końcu dostaliśmy nieoczekiwany telefon
Smaki Na Talerzujako inspiracja jednym z przepisów znalezionych w sieci :) Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu). Serowa tarta z jabłkami – składniki: 500g gotowego sera na sernik 120g serka mascarpone 1 jajko(...)jabłkami – przepis: W misce miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim , przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy po kolei kisiele i dokładnie mieszamy. Wiśnie musimy odsączyć od soku. Piane kisielową dzielimy na 3 części i rozkładamy na trzech płatach ciasta. Na masę rozkładamy wiśnie, przykrywamy następnymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Ma być trzy placki : ciasto kruche - pianka wiśniowa - ciasto kruche.Wstawić do piekarnika nagrzanego
kruche babeczkidodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsbardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, jajko + 2 żółtka, 170g masła(...)Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa
Z miłości do słodkościoliwek bez pestek -1 żółtko W dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Oliwki i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić(...)kolejny i wrzucić -tak oliwki jak pomidory. Wyrobić. Posmarować masłem dość długą keksówkę i posypać mąką. Włożyć ciasto, wyrównać. Ponacinać z wierzchu. Odstawić do wyrośnięcia na ponowną godzinę. Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem. Piec w 200 stopniach około 50 minut, do rumianej skórki. Podawać z szynką parmeńską, oliwkami, bazylią jako przystawka lub aromatyczne kanapki! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijajko 10 śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik(...)przez 10 minut. Przygotuj nadzienie. Zetrzyj marcepan na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z jajkiem i roztopionym masłem. Ułóż przepołowione i wypestkowane śliwki na podpieczonym spodzie. Wyłóż marcepanową masę na śliwki i wyrównaj powierzchnię. Piecz tartę przez 25 – 30 minut. Wyjmij z piekarnika i oprósz cukrem pudrem. Podaj lekko ciepłą z waniliowymi lodami
codojedzeniaktóry na szczęście zmierza ku końcowi, a ja wygodnie siedzę przed telewizorem popijając moją ulubioną zieloną herbatę i odmrażając zmarznięte stopy ;) Składniki: 5 jajek 4 łyżki budyniu kokosowego bez dodatku cukru 2 opakowania sera chudego Emilka (1kg) 1 szklanka dość gęstego jogurtu naturalnego opcjonalnie (bo wiem że większość z was tym nie dysponuje) 50g naturalnego miąższu z kokosa , daje(...)największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszybko ciasto. Odstawiamy do lodówki na około 30 min. po czym, rozwałkowujemy ciasto na cienki placek 4-5mm . Okrągłą foremką wykrawamy ciastka, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy dziurkę dość blisko krawędzi. Ja używam do tego zwykłej rurki do napoju. Pieczemy ciasteczka w 160 stopniach , 25 minut. Po upieczeniu, ciasteczka muszą ostygnąć, najlepiej(...)ciasteczka cienką warstwę lukru ,omijając otwór , a po delikatnym przeschnięciu, pisakiem piszemy na środku ciasteczka IHS. Najlepiej żeby polukrowane ciasteczka wyschły przez kilka godzin, masa lukrowa dobrze zaschnie a my będziemy mogli bez umazania się i wstążki, dokończyć prezencik dla gości. Drukujemy, bileciki . U nas z tym samym motywem co na zaproszeniach i prosty tekst. "Dziękuję
Farmażonyciasto dla tych co chcą efekt "Wow!" bez pieczenia :-) Za spód służą bowiem pokruszone czekoladowe ciasteczka. Po raz pierwszy składniki na nadzienie ciasta podaję w dwóch wersjach. Obie są pyszne i nie do odróżnienia która jest która. Polecam niech i u Was w kuchni wiosennie się zazieleni! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo(...)należy zostawić do dekoracji wierzchu gotowej tarty. Pozostałe ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez
maniapieczeniaŚwięta Wielkanocne nie mogą się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada , w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim. Składniki: 4 jajka 1 kostka masła 1 szklanka cukru(...)mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło rozetrzeć z żółtkami za pomocą miksera, a następnie dodać cukier i ubić na gładką masę. Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując. Dodać
Mama Gotujebabkę gotowaną, bez której nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Do jej przygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy(...)szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny Polewa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 1 łyżka oleju Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Stopniowo wsypujemy do masy z masła
Smakowity Blog Kulinarnyupiec ciasto bez jaj i produktów mlecznych, to najlepszym polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów. Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych: Używać składników o jednakowej, pokojowej temperaturze. (Wyjąć wcześniej z lodówki margarynę / masło, mleko, jajka.) Mąkę zawsze przesiewać przez sito(...)struktura mąki, unikamy grudek i zapewniamy lepsze połączenie składników. Jeżeli w przepisie jest dodatek proszku do pieczenia lub sody, to najlepiej wsypać je od razu na sito razem z mąką, wymieszać i przesiać. Ucierać margarynę (lub masło) z cukrem na puszystą masę, dopiero potem mieszać z mąką. Ciasta ucierane (tzw. piaskowe, pieczone z proszkiem do pieczenia) mieszać
głodny alergikSkładniki (na dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakaotabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany 150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich
ciastkarnia na kruchym spodzie