ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:204/467)

CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I SEREM 436

   Ciasto, które zauroczyło mnie swoim wyglądem. Moje co prawda nie wyszło aż tak piękne* jak to (klik), które mnie zainspirowało do tego by szybko

Smaczne Zdrowe
PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE 240

Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku lat przygotowuję go na mące orkiszowej. Właśnie gdy piekłam go tydzień temu, pomyślałam, że z tego przepisu byłyby super drożdżówki, ciasto jest bowiem bardzo elastyczne i dzięki temu, że zalewane(...)lubi długiego wyrabiania (robi się gumowata). Gdy użyjemy mąki pszennej i mamy w zwyczaju  długie wyrabianie ciasta drożdżowego, oczywiście możemy wyrabiać, pszenicy to nie szkodzi, ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy chwila. Z gotowego ciasta odrywamy mniejsze kawałki (ciasto nie powinno się kleić, powinno być także bardzo elastyczne). Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy delikatnie

Smaczne Zdrowe
Waflowa rolada z bananem 146

Błyskawiczna czekoladowa rolada bez pieczenia. W smaku idealna. Robię ją dość często, aż zdziwiłam się kiedy okazało się, że nie zawitała jeszcze na moim

Zielona Kuchnia
BEZY 140

Czasem zostają nam białka, z których możemy przygotować prosty deser, który będziemy mogli spałaszować samodzielnie lub dodać jako dodatek do deserów. Składniki: 4 białka 250 g

Z Majeczką w kuchni
Odwrócony sernik bez sera 190

 Dziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu

Cynamonowe szczęście
Tort pomarańczowo - kawowy 112

oczywiście smakiem też... Myślę, że idealnie będzie pasował do świątecznego menu :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Masa pomarańczowa: 1,5 pomarańczy 2 jajka  2 żółtka 3/4 szklanki cukru 800 ml śmietany 30% lub 36% 4 śmietanfixy Poncz I: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki(...)przesianą mąkę i budyń (zamiast mąki ziemniaczanej). Miksujemy jeszcze przez chwilę i przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym

Czary - gary w kuchni
Szwarcwaldzka Pavlova. 225

garnka mniej więcej o tej średnicy i od niej odrysowuję :) Masę bezową wyłożyć na wyznaczony okrąg, łyżką nadać jej kształt.    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140stopni. Piec przez ok.90 minut. Beza może lekko popękać, a przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można(...)Krem: 150ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę wiśniową i czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie

W kuchni u Moniki
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 169

forma do pieczenia 28/18 Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki otrębów pszennych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka soli Nadzienie 1 200 g twarożku „Mój ulubiony” łyżka posiekanej trybuli 2 łyżeczki złotego siemienia lnianego pół małej papryczki chilli drobno posiekanej bez pestek(...)skórki czerwoną papryką. Dodajemy czarnuszkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy, dodajemy roztrzepane jaja, mleko i olej. Mieszamy łyżką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut

karmelowy
Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką 583

push({}); Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką Składniki: Biszkopty: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 70g zmielonych orzechów włoskich Do nasączenia: 150ml ostygniętej kawy 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa: 500g

Mała Cukierenka
Sernik z jogurtu greckiego 174

miesiąc spędzony w UK. Indywidualne kursy dla dzieci oraz młodzieży - tej młodszej i tej trochę starszej ;) Warto zapoznać się z ofertą. Składniki: 500 g jogurtu greckiego 1 budyń śmietankowy bez cukru 3 jajka 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Frużelina jagodowa: 200 g jagód 1 płaska łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru 3/4 łyżki soku(...)połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać. Na dół piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170 stopniach przez około 70 minut. . Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Jagody

Domowa cukiernia Ewy
Placuszki jogurtowe z truskawkami 167

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek dodatkowo: masło klarowane do smażenia Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misce mieszamy jogurt, jajka, olej, a następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę.  Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy ciasto - jedna łyżka cista na jeden placek

Czary - gary w kuchni
Sernik odwrócony 204

Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną(...)jednym żółtku. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej cały czas delikatnie mieszając.   Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce miksera i miksujemy na średnich obrotach aż składniki połączą się. Przelewamy masę do blachy (duża prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, a następnie

Czary - gary w kuchni
Brownie czekoladowo-orzechowe bez mąki 147

Cudownie wilgotne ciasto czekoladowe bez grama mąki, cukru i masła! Bardzo czekoladowe, bardzo uzależniające... na jednym kawałku się nie skończy :) Przepis podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :) Składniki: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 5 łyżek mleka 3 łyżki(...)kakao 4 łyżki miodu Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko mieszamy z resztą składników. W innej misce ubijamy białko na sztywno i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Wykładamy do tortownicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczeniaPieczemy 15-20 minut w 180*C. Podajemy z jogurtem i truskawkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
baranek wielkanocny 115

żółtku. Mąkę wymieszać z skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z  cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem.  Po upieczeniu(...)używano ciężki żeliwnych form, teraz foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką. Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie kupić bez wychodzenia z domu, w sklepie SterfaUlubiona.pl, dokładnie pod tym linkiem: klik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec czekoladowy 193

Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki olejku migdałowego Białka oddzielić od żółtek, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę(...)stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Dodać masę migdałową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania