Masę przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy 1,5-2 godziny w temperaturze 175 stopni, z miseczką wody na dolnej półce. Śmietankę dokładnie mieszamy z mąką, pozbywając się grudek. Podgrzewamy na wolnym ogniu razem z cukrem, czekoladą i orzechami, cały czas mieszając - łatwo się przypala. Powinna powstać masa o konsystencji budyniu lub nawet odrobinę bardziej(...)razie potrzeby można więc zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej. Na ostudzone ciasto wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Wiem, ze kusi, żeby od razu spróbować, ale serniki serio są lepsze jak odleżą swoje ;) Życie bez Bon Joviego nie byłoby takie samo
sama złodyczłyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej(...)słodzik lub cukier. Następnie wsypać zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. Dodać borówki oraz dżem i miksować
Ze smakiem i z pasjąszklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawałam partiami cukier,ciągle ubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy przesiałam suche składniki. Delikatnie wmieszałam je do ciasta, by składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i gorący upuściłam
W kuchni Karmel-itkiskładniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę
Domowy Smak Jedzeniakopiastej)proszku do pieczenia (również przesiewamy)-szczypta soli-1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao - Bułka tarta i łyżeczka masła do wysmarowania blachy.- maliny do 1 kgDo miski wkładamy wszystkie składniki oprócz kakao. Czyli jaja, masło, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól.Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Następnie więcej niż połowę masy wykładamy na wysmarowaną masłem(...)posypaną bułką tartą.Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki
Pasje JolkiZe swojego dzieciństwa pamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio jakoś wolę piec ciasta aniżeli ciasteczka, dlatego tym razem padło na sernik budyniowy z mango. Wypiek jest delikatny, a połączenie z mango jest wprost
Smaczne Zdrowepieczenia i odrysowujemy od dna tortownicy koło (u nas 23 cm średnicy) i na nie wykładamy łyżką pianę. Wstawiamy do piekarnika na najwyższą półkę (z termoobiegiem jest mniej problemów...) i po 10 minutach w 150 stopniach zmniejszamy do minimalnej temperatury 120- 100 stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka(...)pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy malinowy krem oraz trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza
Symfonia SmakówSkładniki twaróg mielony sernikowy, 450g śmietana 30%, 500ml galaretka cytrynowa, 2 opakowania galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie żelatyna, 1 kopiasta łyżeczka cukier, 3 łyżeczki biszkopty, 1
Gotowanie moimi oczamiPrzepis na pyszne, chrupiące a w środku lekko ciągnące, bezy. W dodatku w pięknym, dziewczęcym kolorze bo różowe. Przepis idealny, pochodzi z tej strony. Składniki (20
Mango PapajaSmakołyki bez pieczenia. Boskie połączenie słodyczy i słonych krakersów pod pierzynką z prażonych migdałów..... Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm; 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szk cukru 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 5 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu(...)ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem. 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut aby spęczniała i wystygła. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy łyżką, ( nie mikserem!). 4. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy krakersy, przykrywamy je warstwą masy budyniowej i ponownie
Apetyczna babeczkaZapraszam dziś na lekki serniczek bez pieczenia. Takie ciasto jest idealne w ciepłe dni. Zmieniając smaki galaretek możemy za każdym razem mieć ciasto o innym smaku. Polecam Składniki: 100 g herbatników 3 galaretki truskawkowe w proszku 400 g jogurtu naturalnego 300 g serków homogenizowanych waniliowych blaszka 24x24cm Przygotowanie: Rozpuszczamy dwie galaretki w 1 szkl gorącej wody a trzecią(...)galaretkę w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Jogurt naturalny mieszamy razem z serkami homogenizowanymi i wlewamy ostudzone galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody), mieszamy żeby składniki się połączyły. Gotową masą jogurtową wylewamy delikatnie na ciastka. Wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy ostatnia galaretka zacznie tężeć wylewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneNa to ciasto miałam już od dłuższego czasu ochotę. Zakupiłam potrzebne składniki i czekałam aż nadarzy się okazja, by go zrobić. W końcu dostaliśmy nieoczekiwany telefon
Smaki Na Talerzujako inspiracja jednym z przepisów znalezionych w sieci :) Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu). Serowa tarta z jabłkami – składniki: 500g gotowego sera na sernik 120g serka mascarpone 1 jajko(...)jabłkami – przepis: W misce miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim , przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego(...)gorzkiej czekolady owoce (maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy i pozostałe mleko, zmiksować. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem
Domowa cukiernia Ewy