Ostatnio postanowiłam przygotować moje rodzinie to proste do przygotowania a zarazem bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Może jest bardzo kaloryczne ale uważam że czasami można zgrzeszyć kawałkiem takiego pysznego ciasta. Składniki: 350 ml. śmietany 30% 500 gram serka mascarpone 200 gram białej czekolady 100 gram mlecznej czekolady 100 gram gorzkiej czekolady 80 gram pszenicy eksponowanej Lestello Duże(...)ostudzenia. Do miski wlewamy 250 ml. schłodzonej śmietany, ubijamy na sztywno. Ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz śmietan fiksy, na końcu wlewamy roztopione czekolady i delikatnie miksujemy. Do masy wsypujemy 3/4 pszenicy eksponowanej, resztę zostawiamy do posypania wierzchu, łyżką całość mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej herbatnikami. Masę wyrównujemy łyżką i układamy kolejną warstwę herbatników. Czekoladę mleczną i gorzką
Bajeczna Kuchniabanan czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej kopiasta łyżka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru 2 średnie jabłka pół kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) Przygotowanie: Rozpocznij od obrania dyni i pokrojenia jej w 1 cm kostkę, to samo zrób z jabłkami, które skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju(...)przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż całość do miski. Suche składniki na ciasto czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, resztę cynamonu i imbiru przesiej do dużej miski. Pozostałe składniki, czyli: olej, banana i resztę cukru zblenduj na jednolitą masę. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj dużą łyżką do połączenia się składników (nie dłużej
greenscarftrzeba potem myć, a ciasto możemy zabrać np. na przyjęcie do znajomych ) nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 220 stopniach grzanie góra - dół bez termoobiegu. Odstawiam następnie do przestygnięcia. 3. Od żółtek oddzielam białka i ze szczypta soli ubijam na sztywno, utrwalam połowa cukru przeznaczonego do masy. Następnie tymi samymi ubijakami, miksuje żółtka razem(...)Następnie dodaje proszek budyniowy i znów krotko miksuje. Na sam koniec dodaje piane z białek i delikatnie mieszam całość łyżka/szpatułka. Wykładam masę na podpieczony spód, a następnie obsypuje całość czerwona porzeczką. 4. Całość piekę w 200 stopniach przez 30-40 min bez termoobiegu. Słodycz masy przełamane kwaskowatością owoców sprawiło, że tarty bardzo szybko ubyło, zanim zdążyłam zrobić
Gotowanie...to proste !Krakersy wieloziarniste Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona(...)łyżeczki sól 200 ml woda Sposób przygotowania Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane
Kucharzycacukier, jaja, majonez, proszek do pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut. Babkę wyjąć(...)wiele sposobów np: do 1/3 masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub; dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub; do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa
Gospodyni MiejskaDodatkowo: masa orzechowa ( Helio ) Orzechy zmielić na drobno. Do miski przełożyć białka, mąki, orzechy i cukier. Wszystko razem wymieszać i na końcu połączyć z likierem. (Masa powinna być dość gęsta i lepka. Jeśli będzie za luźna - można dosypać orzechów.) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskać (zachowując odstępy) małe porcje ciasta
Di gotujeczyli, Wielkanocna Makowska Moc Składniki: 250 g (1 kostka) miękkiej margaryny (bez lakotozy np. benecol) 1 opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego 8 jaj przepiórczych olejek migdalowy - pare kropli 200 g cukru pudru 1 lyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 2 szklanki máki bezglutenowej (mix uniwersalny Schär) 1/2 puszki maku z bakaliami Przygotowanie Miekka margarynę pokroic nozem w male kawaleczki(...)oraz cukier waniliowy. Wymieszac dokladnie az powstanie jednolita masa. Rozpoczac dodawanie jajek, po jednym, ciagle mieszjac. Na koniec dodajemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze. Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa. Jeśli
Lajtkraft food intoleranceciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli(...)szkl startej marchewki 1 pomarańcza 1 szkl orzechów włoskich krojonych Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami
Ala piecze i gotujetrzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej z ekologicznej pomarańczy lub drobno pokrojonej kandyzowanej) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni(...)budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7 minut, czyli do chwili aż delikatnie zmieni kolor
Rozpustne gotowaniebez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm. Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 4 jajka 125 g mąki 125 g drobnego cukru do wypieków szczypta proszku do pieczenia(...)barwniki spożywcze w żelu (lub jeden, lub kakao) 2 jednorazowe woreczki cukiernicze, lub zwykłe wytrzymałe, nowe woreczki odpowiedniej wielkości Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką. Ciasto
Trzeci talerzłyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki
Aga w kuchniczasie otrzymujemy klejącą masę którą wykładamy na obsypany mąką (około 2 łyżek) blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo. Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki słonecznika i dyni oraz oczywiście płatki owsiane i troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie(...)mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy 25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru. Smacznego
Słodkie Przyjemnościaromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu(...)lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem.Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem pięknie wyrosło. Wyszło puszyste, wilgotne i… ach i och - naprawdę super. Kokosowa „szczypta” dodatkowo wzbogaciła jego smak. Wprowadzam je na stałe do moich kulinarnych wypieków, bez obawy o zakalce. Kolejną jego zaletą jest szybkość wykonania. Chwila moment i mamy gotowy łakoć
mojewypiekiinietylkosię fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html. Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo(...)bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia
bastalenamasę. Przykrywamy i odstawiamy na 12h. Ciasto w tym czasie urośnie i opadnie.Po 12 h przygotowujemy 2 łyżeczki drożdży i rozrabiamy z 300 ml letniej wody i całość mieszamy z przygotowaną bigą, dodajemy 250 g mąki, po czym ponownie mieszamy. Przykrywamy odstawiamy na 2h. Gdy ciasto podwoi objętość dolewamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli i 250g mąki. Wyrabiamy ciasto(...)powinno być gładkie i elastyczne (bez grudek). Przykrywamy i odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5h), dzielimy ciasto i formułujemy "chlebki". Układamy na blaszce w dużych odstępach. Posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. Pieczemy ok 20 min (sprawdzając patyczkiem, jeżeli jest suchy możemy wyjąć z piekarnika).Piętkę smarujemy masłem i jemy od razu póki
Brzuszki Łakomczuszkikońcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu lub zrobi się górka, nie przejmujcie się, w kolejnych krokach będziemy robić z tym porządek :) Trzecia sprawa - a właściwie najpierwsza - tzw. biszkopt pieczemy przynajmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni wcześniej, niż potrzebujemy tort. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do całkowitego(...)Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo, ot co. Albo zaopatrzcie się najpierw w strunę, jeśli wolicie. Będąc przy blatach powiem od razu o nasączaniu ciasta. Czy to robić czy nie robić trzeba ocenić uwzględniając "wypełnienie" tortu. Jeśli tort będzie przekładany zwykłym, zwartym kremem, warto nasączyć każdy blat przed posmarowaniem, żeby ciasto nie było za suche, czyli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2
Kuchenne zapiski Edytypotrzebujemy: - 2 jabłka - 60 g marcepanu - ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego - 200g mąki migdałowej - opakowanie proszku do pieczenia - 3 jajka - 150 g masła
Szybko Tanio Smaczniediecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradycji. Zapach świeżo pieczonego chleba zawsze gromadził wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu(...)składniki w dołku, aby powstała gęsta masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch
Wędrówki po kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju rzepakowego lub kokosowego 2 łyżeczki kakao 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody 1,5 szklanki mleka Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel w mini malakserze na średnio drobno. Przesyp do miski, dodaj mąkę, 2/3 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki(...)łyżeczki cukru. Dobrze połącz trzepaczką. Formę natłuść niewielką ilością oleju i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej jasną masę. Łyżką nakładaj ciemną masę, robiąc łatki. Na koniec przejedź łyżką zygzakiem, aby jasne pomieszało się z ciemnym. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok 40 minut w temperaturze 170 st. Podawaj ostudzone. Najlepsze z ganaszem czekoladowym posypanym dodatkową porcją lekko zmielonych
Anioszek w kuchnicałe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę. Do sernika użyłam twarogu, który sama zrobiłam, więc nie musiałam go mielić – dodałam całość naraz oraz mascarpone. Do gładkiej już masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko dwa budynie. W blenderze ubiłam śmietankę. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę na sztywno. Do masy serowej dodałam 3 łyżki ubitej śmietany, 1,5 łyżeczki(...)Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150°C, następnie temperature zwiększyłam do 180°C i piekłam przez 1 godz. 20 minut. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku na 15 minut, przy otwartych drzwiczkach. Jedna uwaga. Użyłam tortownicy 26cm, jednak masa mi się nie zmieściła, proponuję
mojewypiekiinietylkopłatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) KREM : * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * masło – 200 g * żółtko – 2 szt * napój Alpro Soya bez cukru ( można zastąpić mlekiem(...)MASA: 1 szklankę napoju sojowego ( mleka ) zagotowujemy, a pozostały miksujemy ze śmietaną, żółtkami , cukrami i przesianymi mąkami. Mieszankę wlewamy na gotującego się napoju ( mleka ) i na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucierany, stopniowo dodając łyżka po łyżce wystudzony budyń. Na koniec wlewamy sok cytrynowy i rum – mieszamy. CAŁOŚĆ: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
Ostra na SłodkoJak sernik na zimno to tylko z truskawkami i galaretką- tak było do dzisiaj ;) Przyszedł czas na małą zmianę i pojawił się w mojej kuchni
Aga w kuchnimogecie 13 sie przepresować, ale styknie jak go yno trocha posztamfujecie. 14 Wciepcie wszyske składniki (bez wōdki) do miski i wyrōbcie. Keby 15 Wōm sie to za kans klejōło, to dosypcie sie trocha mōnki. Jak już bydziecie mieli te ciasto wyrobiōne na jednolito masa, to wlyjcie tam jeszcze te 2 łeżki wōdki abo łoctu- ale joł bych Wōm radziōł(...)przi pieczyniu potracōm. Terozki sie przigotujcie jako stolnica (abo jak to piyrwy gołdali: biyrkownica), nudelkula 17 i wywałkujcie sie te ciasto tak rube 18 na 1 cm. Tera sie przigotujcie szklōnka i keliszek. Nojprzōd wycinejcie w tym cieście te kōłka szklōnkōm, a pośrodku sie zrōbcie tako dziurka ze tym keliszkym. Te małe łokrōgłe kulki tyż mogecie sie łostawić i upiyc
Chop w kuchnikawa lub herbata i jesteśmy w niebie. Masło orzechowe musi być gładkie bez kawałków orzechów. Źródło przepisu mojewypieki.com Ciastka 200 g gorzkiej czekolady + 150 g czekolady gorzkiej(dałam 100g) 40 g masła 2 jajka 140 g cukru 35 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W rondelku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać 200 g drobno(...)palnik i rozpuścić do końca czekoladę mieszając. Lekko przestudzić. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Wlać masę czekoladową, zmiksować. 100 g czekolady posiekać nożem i wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić ciasto na około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać
O kuchni z uczuciemsyrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca się formować. W razie potrzeby dosyp więcej amarantusa lub dolej oleju kokosowego. Z masy uformuj 16 kul wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszcz je, formując ciastka. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez kwadrans w 180ºC . Wyjmij i odstaw
Food Squareogóle tu nie czuć, wiec bez obaw i słodko-kwaśne. Wręcz idealne. Polecam podać z filiżanką dobrej herbaty. Takie ciasta to moja bajka ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej -używam Młynomag 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 50 g startej dowolnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego(...)oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka oraz majonez, delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wsypujemy tartą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylewamy
Wanilia i Kardamonwykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez sera robiłam już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną(...)szkl. mleka 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy Śmietanę, budynie, białka, cukier i cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie bardzo płynna. Wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ostrożnie włożyć sernik. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 50 minut. Zostawić do całkowitego
Moje domowe kucharzenieprawdziwą wanilią Masa Serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek 1 paczka wiórek kokosowych ( 100 gr) 5 łyżeczek cukru Wykonanie: Z wszystkich podanych składników na ciasto kruche, zagniatamy ciasto i wykładamy(...)wiaderka miksujemy dodając następnie do niego i dalej miksując: żółtka, cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150* C - 170* C Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kokos i mieszamy razem z ubitymi białkami. Kiedy masa będzie
W Moim Magicznym Domupowoli i na zmianę z masą z daktyli do masła zmiksowanego z cukrem i jajkami. Ciasto przekładacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem i pieczecie ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu – studzicie, wyjmujecie z foremki i przewracacie do góry nogami (tylko ostrożnie, bo będzie delikatne!), żeby się nieco wyrównało. Podczas pieczenia mocno bowiem wyrasta… Śmietanę(...)łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś dla siebie. Albo dla kogoś. Na przykład na pierwszą
GRUBY WAŁEKwypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne(...)misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu
Bon Appetit MałgorzatyDelikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu Bazylia.pl którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych, co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form(...)deserów na zimno. Tutaj link do formy KLIK Składniki Forma 24/24 cm Kruszonka: 25 dag mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek
Wanilia i Kardamonzrobienie słodkiego wypieku bez konieczności żmudnego wyrabiania ciasta, wystarczy tylko wyjąć je gotowe z opakowania. składniki na tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko 1 szklanka śmietany kremówki 50 g margaryny 300 g gorzkiej czekolady 1/2 litra malin przepis Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie(...)nacinamy jego boki, tak aby powstały półtora centymetrowe ranty, a następnie całe ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy margarynę oraz połamaną czekoladę, wszystko rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Rozpuszczoną masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Upieczone ciasto francuskie przestudzamy a następnie delikatnie wgniatamy
Smakowite Daniaczekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem(...)chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu ścięcia białka
ZofianaLubicie daktyle?Niby ta ich słodycz potrafi nieźle zakleic i większośc zapewne kojarzą się z egipskimi wakacjami , gdzie to w deserach daktyle , daktyle , daktyle i sam
Ostra na SłodkoSezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?Ależ skąd!Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto ucierane ze śliwkami zwykle znika gorące prosto z piekarnika!SKŁADNIKI :( blacha 22-26 cm )- kefir – 400g- jajko – 3 szt- cukier – 250 ml- olej rzepakowy – 125 ml- cukier wanilinowy(...)gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne
Ostra na Słodkojakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013..15 października obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Rakiem(...)jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć
Moje domowe kucharzenie