ustach!Któż z nas tego nie lubi? ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy i ja mogę z przyjemnością sięgnąć po kawałek!Polecam! SKŁADNIKI:( blacha(...)szkl* mleko – 1 szkl* olej rzepakowy – 0,5 szkl* mąka pszenna – 2,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki* kakao – 6 łyżekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na
Ostra na SłodkoPięknie prezentujące się ptysie w postaci efektownych łabędzi. Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej
Słodka Stronaogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd.] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl(...)drugiej misce łączymy składniki mokre. 2. Następnie łączymy suche i mokre składniki razem, dodajemy porzeczki i mieszamy łyżką, do połączenia składników. 3. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 2/3 ich wysokości. 4. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym
Pasja Smakusię moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu, nie oprę się pokusie zmiany. Muszę(...)starym przepisem na SERNIK, pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki.Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział na kolory.Znowu wyszło coś pysznego, nieoczekiwanego, co powstało na podstawie spontanicznego odruchu, w ogóle nie przemyślanegow żaden racjonalny sposób. Dodatkowo piekłam sernik długo, acz w niskiej temperaturze. Dzięki temu spękania są niewielkie. SERNIK
W kuchni Karmel-itkiDziś gotujemy, a właściwie robimy słodkości z firmą "Brześć" :-) Dostało się ostatnio w moje ręce trochę smakołyków z tej właśnie firmy i postanowiłam wykorzystać trochę z
Czary - gary w kuchniMam w ogrodzie tyle śliwek, że aż drzewo się ugina. Ciągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i
Kuchnia Pokoleńwody, rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość . Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić(...)będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje
Grunt to przepis!nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wlać wodę i olej. Delikatnie za pomocą dużej łyżki wszytko razem połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić. Przygotować krem: połowę mleka zagotować. W reszcie rozpuścić(...)zastygł. Czekoladę deserową połamać do miseczki i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasy tak by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał nad foremkę. Ciasto przełożyć do foremki i wygładzić wierzch. Piec 2 - 3 godziny, aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy i czysty. Wyjąć ciasto z piekarnika, nakłuć(...)wierzch ciasta pozostanie miękki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wyjąc z foremki, obrać z papieru do pieczenia. Dokładnie zawinąć w nowy papier do pieczenia, schować do szczelnego pudełka. Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i polewać "karmić" ciasto brandy aż do świąt. Przechowywać do trzech miesięcy. Ciasto można również zamrozić - w ten sposób bez problemu wytrzyma
maniapieczeniaciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt(...)/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam go galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu). Wkładamy w masę bezy i przykrywamy resztą masy. Na masę układamy pokrojone truskawki i zalewamy to tężejącą galaretką. Przyznam, że jedna warstwa truskawek to troszkę mało
sierotka maRysia w kuchnilekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu -sok z połówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka kokosowego + 100ml wody(...)partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać
Candy PandasNieskomplikowany, bardzo prosty przepis na sernik na zimno. Dla osób, które chcą zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, polecam zamiast pieczenia biszkoptu użyć gotowych okrągłych
Słodka StronaSezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z
Ania i Marcin gotująkawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22cm ~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych , zawierają roślinny karagen(...)przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Przełozyć masę biszkoptową do tortownicy i włożyć do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C. Piec ok. 20-25 minut po czym wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim biszkopt jeszcze na ok. 10-15 minut. Następnie wyjąć go z tortownicy, usunąć papier do pieczenia i ponownie włożyć do tortownicy biszkopt
chili & sugarziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody na przełożenie: 300 g serka homogenizowanego (użyłam z kawałkami czekolady) galaretka cytrynowa 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kokosu łyżka cukru na wierzch: 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 5 łyżek kokosu kolorowa masa cukrowa Przygotować biszkopt: białka wbić do metalowej miski(...)Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Jeśli używamy obręczy w kształcie królika to dużą blaszkę należy wyścielić papierem na dnie i nałożyć obręcz (nie smarować jej) i przelać ciasto. Jeśli nie mamy obręczy to zrobić normalnie w foremce. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia