Piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500ml mleka) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 700-750g obranego agrestu 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski
Mała Cukierenkadodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto. Dodatki: 8-9 średniej wielkości jabłek; 1 l mleka; 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (160g); 2-3 łyżki cukru; 2 cukry waniliowe; 1 mały słoik twardej marmolady (u mnie był(...)lekko kwaśny); Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut. Składniki na śmietanę: 0,5 l śmietany kremówki
In my kitchenbez kakao) zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe(...)białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciasto oblać polewąPrzygotowanie polewy:Wszystkie składniki razem zagotować - doprowadzić do wrzenia powoli, na małym ogniu, cały czas mieszając
Praktyczna plCiasto: półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 15 dag masła lub margaryny 3 jajka 5 łyżek śmietany 12 % 4 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez(...)Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste
IzabelawkuchniZagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego
Kulinarny Pamiętnikbudynie bez cukru (u mnie bananowe) 2/3 szklanki cukru 1 litr mleka Owoce (w sezonie używamy świeżych): 300 g mrożonych drobnych truskawek 300 g mrożonych jeżyn Budynie ugotować w podanej ilości mleka, doda jąc pod koniec cukier. Zdjąć z palnika i przykryć wierzch. Masło na ciasto pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Jeśli ciasto będzie zbyt(...)zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Resztę zawinąć w folię i schować na pół godziny do lodówki. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć rozwałkowanym ciastem z lodówki. Na wierzch wyłożyć budyń i owoce Zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażalnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez
Czerwień i błękitWróciłam ! Koniec mojej przerwy, czas powrócić do blogowania :) Wiadomo że powroty są ciężkie bo trzeba się przestawić na inny tryb, ale kiedyś to musi nastąpić. Nie
charlotte gotujecukier puder 1/2 szkl. olej 1/2 szkl. budyń malinowy bez cukru 2 opakowania Dodatkowo: maliny 400 gram truskawki kilkanaście szt. cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, aromat i posiekane masło. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół wsadzić do osobnych(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 15 min. 3. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać strużką olej i budynie dalej miksując. Na upieczony i ostygnięty spód ciasta wyłożyć masę piankową. Na piankę umyte i osuszone owoce (truskawki pokroić na mniejsze części). 4. Drugą
Kuchnia Pauletteszmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta. Podpiec przez
Fabryka pomysłówcukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki oleju ok. 300 g malin ok. 200 g jeżyn cukier puder do oprószenia Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać(...)jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny. Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo
Słodka Stronasłodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczek cukru waniliowego pół szklanki cukru 6 żółtek 250 g margaryny Do wykonania masy jogurtowej: 6 białek szczypty soli szklanki cukru 3 dużych kubków jogurtu greckiego 2 budynie waniliowe (80 g) dowolnych(...)nich cukier i ubijaj dalej na gładką bezę. Wsyp budyń i wszystko zmiksuj. Teraz powoli dodawaj jogurt delikatnie mieszając łyżką oraz pokrojone drobno owoce. Wylej masę na wystudzone podpieczone ciasto a z jego surowej reszty zrób „robaczki” ścierając je na tarce o grubych oczkach. Posyp nimi wierzch i piecz około 45 minut w 180 stopniach aby wierzch zdążył
Arbuziakiciasto parzone, przełożone kremem budyniowym. Przygotowanie jest proste i szybkie do zrobienia. Ja dodatkowo dodałam maliny, chodź można je pominąć, albo zamienić na inny owoc. Polecam 😊 Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 150 g masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 2 budynie bez cukru(...)ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę 24x35 wysmarować masłem, posypać mąką. Pierwszą część ciasta za pomocą łyżki wyłożyć i rozprowadzić po blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika d 190°C i piec przez 30 minut na złoty kolor. Tak samo upiec druga część ciasta. Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budynie
magiczna kuchnia Kasipieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy jedną część ciasta przeznaczoną na spód i ścieramy je na tarce jarzynowej. Podpiekamy je ok. 10 minut. Ciasto lekko studzimy. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankową piankę. A umyte i osuszone truskawki odszypułkujemy. Składniki na piankę: 3 białka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru(...)ubijając na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy powoli suchy budyń śmietankowy cały czas miksując. Na samym końcu wlewamy cienkim strumieniem olej rzepakowy. Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki crunchy i przekładamy śmietankową piankę, na niej układamy truskawki, częścią odszypułkowaną do góry. Na truskawki wysypujemy resztę crunchy, ścieramy pozostałą część kruchego, kakaowego ciasta. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej powidła śliwkowe Sposób przygotowania Snikersa z orzechami: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i masłem, dodajemy posiekane orzechy włoskie i zagotowujemy, studzimy. Przygotowanie ciasta: W rondlu(...)śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na 1/3 wykładamy masę z orzechami, cały placek pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na 3 części. Krem: Połowę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna dać mniej cukru). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią część ciasta, która była w lodówce. Na ciasto dajemy nadzienie owocowe i na nie wylewamy gorący budyń, a na budyń ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu), a 170 z termoobiegiem. Blacha: kwadratowa 20c20cm
Mania Wypiekania