szklanki oleju 2 szklanki mleka 3,2% budyń śmietankowy bez cukru (35 g) 2 jajka 4 żółtka Piana: 6 białek 1 szklanka cukru *jeśli ser z wiaderka ma rzadką konsystencję (najlepiej wybrać gęsty - ja używam z Włoszczowej), polecam dodać dwa budynie w proszku zamiast jednego. Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i odłożyć(...)lodówki na pół godziny. Piekarnik z funkcją pieczenia góra-dół rozgrzać do temp. 180 stopni C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Do tak przygotowanej formy przełożyć rozwałkowane ciasto robiąc ok. 2 cm rant. Ciasto lekko podpiec przez ok. 10 min. ( w przepisie nie jest to podane, ale ja zawsze tak robię, żeby
Maślane ciasteczkoowoce – cieszę się tym ciastem cały rok. Pleśniak z dżemem i orzechami: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 łyżka cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe bez cukru (proszek) 3/4 szklanki(...)łyżki cukru pudru, 1 łyżkę cukru z wanilią i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 6 żółtek, 2 łyżki śmietany oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zagnieść, można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Kulę kruchego ciasta dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy
Poezja smakulekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Dodatkowo; około 80 dag śliwek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru Masa budyniowa(...)wymieszać razem. Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną masę , następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Na końcu partiami dodawać składniki sypkie ciągle miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki. Drugą częścią wylepić dno blaszki (25x35). Blaszkę wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki
Radość kipiąca uśmiechem.łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa serowa: 1 1/2 kg mielonego twarogu 8-9 jajek 35-40 dag cukru 30 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru ok 1/2 jagód Ciasto: Żółtka dobrze roztrzepać z cukrem.Masło i margarynę posiekać z mąką(...)żółtku,ser,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm ( może być większa) wyłożyć większą częścią ciasta,następnie wylać masę serową, rozłożyć większą część jagód i ułożyć dekoracyjną kratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami. Piec w temp 180-190 st. C przez
Niespełnione zdolności kulinarneprzepyszne, a o ostatnie kawałki toczyły się bójki :) Każdy musiał zaliczyć dokładkę. Ciasto 3 BIT, to ciasto bez pieczenia, bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię . Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku(...)płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników. Masę kajmakową przełożyć do rondelka
Moja DelicjaWarstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej(...)przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tę samą w której piekliśmy biszkopt). Wyrównujemy i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170°C. Krem: Do mleka wrzucamy cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i podgrzewamy energicznie mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdejmujemy z ognia
Słodka Stronaskładnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukruZ litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić
Z Kuchni Do Kuchnimasa serowa 1 kg zmielonego sera białego 3 żółtka szklanka cukru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru sok z jednej cytryny łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie z puszki ( ok 10 połówek brzoskwiń(...)cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i miękką margarynę .Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadła z miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Daniawykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach ścieramy 2/3 zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 170 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. składniki na piankę budyniową: 5 białek 220 g cukru 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru dodatkowo: 500 g czereśni Czereśnie myjemy(...)sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier cały czas miksując wsypujemy delikatnie budyń a następnie cienkim strumieniem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy. Na wystudzone ciasto wykładamy pianę budyniową. Na pianę wykładamy czereśnie przeciętą częścią do góry, lekko wciskamy je w pianę. Na czereśnie ścieramy pozostałą część ciasta i pieczemy ok. 40 min w temp
Domowy Smak Jedzeniazrobienia. Składniki: ( forma o wym. 38x24cm ) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 margaryny (125g), 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki cukru, 4 żółtka, 1 jajko całe, 1 i ok.1/2 budyniu śmietankowego bez cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka(...)masło do wysmarowania formy, mąka do posypania formy. Przygotowanie: Przygotować wszystkie składniki na ciasto. Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto wyłożyć na dno formy. Wszystkie składniki na masę ( oprócz białek, szczypty soli i dwóch łyżek cukru) razem zmiksować
W kuchni u MonikiSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g schłodzonego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę waniliową:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo:500 g malincukier puder(...)Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło pokroić w kostkę, dodać resztę składników i szybko zagnieść całość. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 2 godziny, aby dobrze się zmroziło.Przygotować blachę o wymiarach 24x34 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Świat Ciastakrupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder(...)uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać
Luźna Kuchniastosunku 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i dajemy do zamrażalnika na min. 1 godzinę. Ciasto zamrażamy ponieważ łatwiej będzie nam je zetrzeć na tarce. Na blachę o wymiarach 33cm x 23cm dajemy papier do pieczenia. Blachę wykładamy większą częścią ciasta. Ja rozprowadziłam ciasto palcami. Blache z ciastem wsadzamy do lodówki na ok. 1 godzinę(...)cukier. Na jabłka dajemy pianę i rozprowadzamy ją równomiernie. Na pianę ścieramy na tarce (grube oczka) zmrożoną część ciasta. Całość wkładamy do piekarnika (piekarnik jest już rozgrzany). Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni. The post Jabłecznik z budyniem appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyżółtek 2 op. Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta do posypania formy Sposób przyrządzenia: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić Masa serowa: Ser zmielić. Wszystkie składniki utrzeć Sernik z brzoskwiniami: Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem(...)posypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 25x40 cm. Następnie masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć , pokroić , ułożyć na masie. Białka ubić z cukrem, wylać na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 60 minut w temp
The Sweet Damselwaniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek(...)małą keksówkę) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski. Masło siekam nożem, a następnie szybko zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i obwijam folią spożywczą. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Białka ubijam aż zesztywnieją. Wtedy dodaję cukier i znowu miksuję, aż piana będzie się pięknie błyszczeć. Dalej dodaję budyń i miksuję. Na koniec wlewam powoli olej
Kuchnia co dnia