Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; ) 2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 margaryna 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 25 dag masła lub margaryny(...)pieczenia blaszce (20x30) Do zimnej masy kakaowej, dodaję 5 żółtek i jedno całe jajko, oraz mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszam. Resztę białek ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy i delikatnie mieszam całość. Masę wlewam na przygotowane wcześniej biszkopty. Piekę 40-45 minut, w 180 st C. Masa: Mąkę mieszam z budyniami i łączę
Takie tam pichcenieSkładniki: Biszkopt: 3 jajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić
W kuchni u Monikikochających ciasta z masą budyniową dla szukających przepisu na sezonowe ciasto Składniki na biszkopt: 6 jajek 7 łyżek mąki tortowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch(...)Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie bez cukru to dodaj cukier do szklanki. Gdy mleko się zagotuje wlej
Mania Wypiekaniamieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z bezą – ciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd(...)słodkie serniki, ale moim zdaniem jest pyszny, jego słodycz pochodzi jedynie z czekolady i słodkiego czekoladowego budyniu 11.Sernik japoński – ciasto sernikowe z 3 składników: jajek, twarożku i białej czekolady, jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. 12. Sernik bez pieczenia – bez pieczenia z truskawkami jest w stylu domku Baby Jagi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g margaryny 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg sera białego (polecam z wiaderka) 1 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru(...)szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche trzeba zagniatać jak najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą częścią ciasta. Ser, cukier
Czary - gary w kuchniostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g masła,2 budynie waniliowe (po 40g każdy),1/2 l mleka,szklanka cukru pudru,laska wanilii (można(...)laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem
Z miłości do słodkościorkiszowej jasnej 5 łyżek zimnej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 laski wanilii Składniki na krem: 300 ml mleka 200 ml szampana 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki(...)składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Piec w 200`C około 15 minut do zrumienienia mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z szampanem, a następnie z gotującym mlekiem przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą tak by bezpośrednio
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Ciepły budyń przekładamy do miski, na wierzch nakładamy kawałek folii spożywczej, dzięki temu na przestudzonym budyniu nie zrobi się kożuch. Budyń odstawiamy do ostudzenia. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i zagotowujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy płyn(...)która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Połowę ciasta rozsmarowujemy szpatułką na blaszce. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni (nie można go otwierać, żeby ciasto nie upadło). Powtarzamy z drugim spodem. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy
Ciastkozercyciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości. Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele... Polecam!Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej- 250 g Kasi- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki cukru pudru- 5 żółtekSkładniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części(...)Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić.Składniki na budyniową piankę:- 5 białek- 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.)- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru- 1/2 szklanki olejuDodatkowo
Walijskie Pichcenieżółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek, zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Studzić
Wanilia i Kardamonuroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam! Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany(...)proszek przesiać, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć je do garnka z grubym dnem, dodać masło, cukier i podsmażyć chwilę. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia. Masa budyniowa: budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieowoców+ 2 łyżki do budyniu 1 łyżka cukru brązowego do posypania migdały w płatkach KRESTO 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy(...)proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto- 3/4 do formy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, rabarbar myjemy, ściągamy skórę, kroimy, na 1,5 cm kawałki, mieszamy z jabłkami, posypujemy 2 łyżkami cukru. Rabarbar i jabłka wykładamy na masę, przykrywamy gorącym budyniem ugotowanym wg przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, olejek pomarańczowy. Nie trzeba składników mieszać. Wykonanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitych białek, cały czas miksując(...)Miksujemy tylko do połączenia się składników. Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam 53 minuty w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu). Smacznego
Smak mojego domumasła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel je następnie na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj kakao. Uformuj ciasto w dwie kule, zawiń(...)limonki. Budyń wymieszaj z drugą połową cukru i stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około
Garniec Magaliekażdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo słodki i delikatny. Idealne na jesienno-zimowe dni. Składniki: 2 jaja 2 łyżki ertrytolu 1 łyżka oleju 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat pomarńczowy pomarańcza Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę
Truskawkowa Fiesta