jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj. Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź
kolorowotorcikowopieczenia 1/2 szkl. cukru 3 żółtka (białka zostawić) Składniki na masę serową: 1 kg zmiel onego sera białego 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mleka . Składniki na pianę: białka z 3 jajek (te od ciasta) 1/2 szkl. cukru Wykonanie: CIASTO: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić(...)puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności: zmielony ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadka Piec 45 minut w temp. 180st po czym ubić pianę z 3 białek z dodatkiem 1/2 szkl. cukru. Bezę wylać na sernik i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut
Walijskie Pichcenieogniu, aż powstanie kulka. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (grzanie od dołu bez termoobiegu) i kolejne 15 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu przekrawamy na wzdłuż. krem: Budynie gotujemy (tak jak na opakowaniu) na mleku. Zostawiamy gotowy budyń
Aga w kuchniSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka), 250 g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego(...)sztywno łyżką dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Na spód przelewamy ubitą pianę. Układamy maliny otworkami do góry. Maliny lekko wciskamy w masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (40%). Pieczemy w 190C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Passion of CookingDzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 kostka(...)cukier i przesianą mąkę. Żółtka ucieram z octem, dodaję proszek do pieczenia i kakao. Obie masy łączę ze sobą i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na ok 40 min. Gotowy biszkopt wyjmuję studzę i kroje na pół. Budynie rozprowadzam w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i wlewam proszek
Ciasteczkowy Potwórciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek :) A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na stronie Mężczyzna Gotuje . Wszystkie miary podane są na szklanki, łyżki i łyżeczki więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy miksera :) Zapraszam do pieczenia(...)budyń i sodę oczyszczoną, dodajemy cukier. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą i powoli wlewamy do suchych składników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) Gotowe ciasto można
My Culinary ArtCiasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( poprzyduszać). Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.Składniki na masę śmietanową:- 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego)- 5 białek- szczypta soli- 1/4 szkl ksylitolu- 60 kropli stewii fluid- 2 op. budyniu waniliowego bez(...)błyszcząca.Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać .Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowezaglądnęłam do piekarnika byłam w szoku ciasto było upieczone i bez zakalca :) Jak to mówią cuda się zdarzają :) Zapraszam do wypróbowania :) 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier z wanilią 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 100 ml oleju 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 700 g białego sera(...)pieczenia, przelewamy ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy i przecinamy na pół. Migdały prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Do garnka przekładamy ser, margarynę, cukier i cukier z wanilią. Mleko mieszamy z jajkami, budyniem i kaszą. wlewamy do masy serowej i mieszamy. Podczas gotowania masę zblendowałam dzięki temu była gładziutka bez
Sama słodycz i szczypta chilizimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa; 1 kg sera twarogowego, zmielonego ( ja użyłam z wiaderka) 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka Beza; 6 białek ok. szklanka cukru (słodkość sami ustalamy wedle swoich gustów) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy dno formy o wymiarach 25/35(...)większej miski, dodajemy wszystkie składniki ; mleko, olej, jajka, żółtka, cukier i sypki budyń. Miksujemy masę do połączenia wszystkich składników. Masa będzie wręcz płynna, ale taka ma być. Masę wylewamy na lekko przestudzony spód i wkładamy do piekarnika na około 45 min. Każdy piekarnik piecze inaczej więc należy sprawdzać czy sernik jest upieczony. Ma być sprężysty i ścięty
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru (można dodać więcej) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka: 5-6 średniej wielkości jabłek (użyłam Szarej Renety) 3 łyżki brązowego cukry 1 łyżeczka cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru(...)Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na około 40 minut. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10 minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczana. Wymieszać wszystko dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Budynie ugotować
Mania Gotowaniaformy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) przez ok 20 min. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej. Masa serowa Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier , margarynę , cukier wanilinowy, budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo(...)czekoladowe równie ścieramy i posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 50 min . Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok 25 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewymielona Royal Brand, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 2 opakowania budyń śmietankowy,800 ml jogurt gęsty naturalny, - w opisie śliwki duszone ilość ciasta i śliwek jest na 8 babeczek z mikrofali i pozostała reszta ciasta i śliwek jest na tortownicę 20 cm co będzie pieczona w piekarniku 75 dag śliwek bez pestek w rondlu udusić z 1 łyżką masła
W Mojej Kuchni Lubięwcześniej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i odstawić również do lodówki. Owoce: - ok.500-580g odszypułkowanych truskawek ( ja dałam 530g truskawek i 50g poziomek ) - 1,5 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej ( ja dałam 2 łyżki ) Budyń: - 3 szklanki mleka ( ja dałam po 1,5 szklanki zwykłego i 1,5 szkl. kokosowego z kartonika ) - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)następnie zdejmujemy z palnika. Na spód schłodzonego ciasta wykładamy owoce pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszane wcześniej z mąką (skrobią) ziemniaczaną. Na owoce wylewamy gorący budyń, wyrównujemy. Na wierzchu rozsypujemy starte na grubych oczkach tarki lub rozkruszone w palcach, schłodzone ciasto z wiórkami kokosowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu. Przed podaniem posypujemy
Smaczne Zdrowerazu zrobiło mi się lepiej :)Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl.Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą(...)zmięknie. Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC (u mnie 180ºC przy termoobiegu).Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru - jednak użyć tylko 750 ml mleka. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto
Świat Ciastacytryny 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Stopniowo dodawć do masy olej i mąkę. Marchewkę odsączyć z soku. Następnie odsączoną marchewkę dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do okęgłej(...)pieczenia lub wysmarownej margaryną i obsypaną bułką tartą). Piec w temperaturze 180oC (grzanie góra dół) przez około 45-50 minut. Po ostygnięciu ciasta przekroić je w poziomie na pół. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem. Budyń ugotować na soku
Przepisy kulinarne babci Antoniny