żółtka 3 łyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy(...)budynie . Pozostały płn doprowadzamy do wrzenia i wlewamy rozrobiony budyń energicznie mieszając. Chwile gotujemy. Piana: 4 białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakońcu dodałam kila rad (*). (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Krem: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) 6 łyżek cukru (płaskich) 200g masła(...)zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina Upiec ciasto. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową. Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć zresztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut
Di gotujetwarogu z wiaderka 1,5 szkl oleju 1,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe b/c 1 szkl cukru 1 całe jajko 5 żółtek Beza 5 białek 0,5 szkl cukru Przygotowanie: Kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę, cukry, jajko i proszek do pieczenia zagnieść. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach
Ala piecze i gotujeKREM -1 litr mleka 2% -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -0,5 szklanki przegotowanej wody -1 łyżka soku z cytryny CIASTO Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Całe jajka(...)szpinak (odciskamy go dokładnie z wody) -miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe. Powinno ładnie wyrosnąć. Ciasto będzie miało kopułkę, którą ścinamy. *środek z kopułki wydrążamy i kruszymy. Na koniec posypiemy nim ciasto. Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody (już po ścięciu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki cukru pudru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek lub brzoskwiń Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić(...)delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA. Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką
Z Kuchni Do KuchniKakaową część ciasta i jasną mniejszą owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Większą, jasną częścią ciasta wylepić formę prostokątną (u mnie była 24/26 cm), lekko po nakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i podpiekać je około 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczone ciasto wsmarować dość solidnie(...)bezy. Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Pianę ucierać mikserem do momentu aż nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Na końcu dodać budynie. Wymieszać tylko tyle by piana połączyła się z budyniami. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na końcu zetrzeć na tarce, na wierzch jasną, mniejszą część ciasta z zamrażalnika. Ciasto wstawić
Zrób to smacznieoleju rzepakowego 5 jaj całych 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy łyżkę soku z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wsypujemy przesianą przez sito mąkę dodajemy resztę składników, następnie wyrabiamy dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki, ciasto zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki(...)ubijania na koniec wsypujemy budyń, który mieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku około 15 min w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczone ciasto wylewny masę serową, pieczemy około 50 minut w 180 stopni C. Pod koniec pieczenia wykładamy
kgwjanczewoTarta z Oreo, pyszny krem waniliowy i świeże truskawki – takie połączenia zawsze są strzałem w 10! Dodatkowo ogromnym plusem jest czas przygotowania – korzystając z
Ciastkozercyłyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy: 1 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier(...)Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto ciemne : żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki masła lub margarynySer:1 kg zmielonego sera1 kostka margaryny8 jajek1 budyń waniliowy bez cukru30 dag cukru kryształuolejek waniliowyDodatkowo:puszka brzoskwińSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę orzechową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotowujemy(...)ognia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzechy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.4. Robimy ser: żółtka oddzielamy
Kuchnia domowa Animargaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki Budyń: mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 0,5 szkl Dodatkowo : brzoskwinie - 1 pu szka Sposób przygotowania: Ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko. Pokroić na kawałki
Kuchnia Danusimąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy domowej roboty Lub krem na budyniach 1 i 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy(...)cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy. Krem
RAROSSASkładniki: ciasto 25 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l(...)śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną
Pychotkaaadobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają się dokładnie(...)Stopniowo, powoli dodajemy do nich cukier, suchy budyń, następnie również powoli – cały czas ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić
PatchworkTeściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają się dokładnie(...)ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, powoli dodajemy do nich cukier, suchy budyń, następnie również powoli – cały czas ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. drukuj
Patchwork