podjęłam się kolejnej próby... Moje wątpliwości rozwiały się kiedy sernik gotowany spróbowałam. Udał się! Odetchnęłam i w końcu bez obaw mogłam się cieszyć smakiem tego nieznanego przeze mnie jak dotąd ciasta. Sernik jest bardzo puszysty i smakuje jak sernik pieczony . Do sernika przygotowałam spód na ciastkach digestive. Można oczywiście wykorzystać inne ciasteczka , granolę , upiec kruchy spód lub biszkopt . Poza(...)pojawiają się w sklepach ale wciąż są wodniste i bez smaku. Na zdjęciu prezentują się mimo wszystko ładnie! Inspiracją do sernika był ten przepis . Sernik gotowany Składniki: forma prostokątna 30 cm x 45 cm 1 kg zmielonego twarogu z wiaderka 5 jajek 250 g cukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty Spód
codojedzeniabudyniem i proszkiem do pieczenia. Jaja miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach ok. 5 min. Następnie dodajemy miód, olej i miksujemy. Wsypujemy stopniowo suche składniki i mieszamy lub miksujemy na małych obrotach. Na samym końcu dodajemy rodzynki i skórki z pomarańczy. Masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej formy. Rada: jeśli bakalie obtoczymy w mące, to podczas pieczenia nie spadną na dno i nie powstanie tzw. „wianuszek”. Ja zrobiłam to celowo, chciałam, aby część ciasta była czysta, a końcówka z dużą ilością bakalii. Dzieci mogły zjeść to co lubią, czyli babkę bez bakalii. Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy ok. 30 min. Babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem. Posypujemy cukrem
Moniki Smakołykibeza niż piana. Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka i cukry , margarynę siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem(...)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe Jajka ucieramy
Różne smaki w kuchnihashtagiem #kuchniazpazurem. Niech akcja idzie w świat :) A teraz zapraszam na ciasteczka! Kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g masła 40 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka domowego masła orzechowego 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze(...)ksylitolem do połączenia. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. Połączyć wszystkie składniki ze sobą łącznie z mlekiem i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i wykrawać kotki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dekorując ekspandowaną kaszą jaglaną (tworzymy oczka i nosek, a wąsy odciskamy przy pomocy noża). Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni
FitKotkonsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 400 g truskawek 1 budyń śmietankowy bez cukru 125 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g miękkiego masła 200 g jogurtu naturalnego 2 jajka + cukier puder do oprószenia 1 łyżka miękkiego(...)proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować z 1 łyżeczką cukru. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia. W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia
Domowa cukiernia EwyPrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu(...)zawsze zalewam śliwki na całą noc. - Śliwki suszone 100g ( dla mnie najlepsze z Biedronki ) - Alkohol 200ml Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa
Moje Słodkie Piekiełkoorzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając o robieniu bezy z połowy porcji i tuż przed włożeniem do piekarnika. Gotowe blaty ciasta studzimy. Krem: Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem(...)wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy. Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum
Malinowe Pocałunkiktóry lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40 cm)ciasto makowe:115 g suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4 żółtkakrem:2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)375 ml mleka200 ml soku z cytryny80 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka200 g miękkiego masładodatkowo:150 g białej czekolady30(...)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami wsypując cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać suche składniki, delikatnie mieszając łyżką.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać 100 ml do kubeczka, resztę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto i na 30 minut wkładam do lodówki, aby stwardniało. Następnie wylepiam natłuszczoną blachę, zostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę (jeśli(...)pominąć). Na tak przygotowany spód wylewam masę śmietanowo-bananową. masa bananowo-śmietanowa 8 przejrzałych bananów (miąższ nie może być brązowy!) 4 duże kwaśne śmietany 12% (po 400g) 3 budynie waniliowe 3 budynie śmietankowe szklanka cukru 4 białka Banany miksuję na papkę. Miksuję je ze śmietanami, budyniami. Białka ubijam na sztywno, a pod koniec ubijania dosypuję stopniowo cukier, aby piana
W kuchni Karmel-itkiPogoda iście letnia, słoneczko pięknie grzeje, wiaterek czasem delikatnie chłodzi...Tylko zimny napój i hamak pod gruszą...I właśnie tak zamierzam spędzić ten weekend, a Wam
Z Majeczką w kuchniOstatnio miałam okazję spróbować bardzo smacznych soków z Ogrody Sabinu , są to 100 % naturalne soki z bez cukru. Ostatnio się przekonałam że szklanka soku spokojnie
Bajeczna Kuchniabez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z CIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak i podniebienie :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu NA ROLADĘ : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru 2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO : 2 galaretki pomarańczowe
Pani na deserCiasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych(...)daktyli + 120 ml gorącej wody 2 łyżki kakao Składniki na masę: 100 g soczewicy czerwonej 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 80% 500 ml gorącej wody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie w syropie kokos cukier gorzka czekolada lub polewa
Via GustoPrzepyszne ciasto dla wszystkich smakoszy serników. To również propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn boją się piec serniki. Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie dzięki
Smakołyki Asimisce przez chwilę (bez miksera) ubijamy jajka, wlewamy olej i syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę. Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką masę. Ciasto jest jaśniejsze, bo robiłam je na oko. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. ciasto czekoladowe z cukinią Inne(...)monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Chcesz być na bieżąco? Dołącz do nas na Facebooku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comMasa budyniowa: 2 budynie waniliowe 650 ml mleka 1,5 % Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy (ja mam o średnicy 24 cm). Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym(...)stopni. Po wyciągnięciu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy je na dwie, w miarę równe części. Masę budyniową robimy według przepisu na opakowaniach, używając do tego tylko 650 ml mleka(ja robiłam bez cukru, ponieważ samo ciasto jest słodkie), odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wykładamy na dolną część biszkoptu, równo rozprowadzając - przykrywamy drugą częścią ciasta i posypujemy cukrem
Moje-pitraszenieproszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut. Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) Białka ubić
Banana SmilesSernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest, przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao(...)szklanki pokrojonych drobno migdałów (opcjonalnie) masa serowa: 1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity) 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem
Kuchcik gotujesernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było 40 dkg cukru, ja zdecydowanie wolę dodać mniej – wtedy ciasto jest mniej(...)słodkie i zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło
kuchcikowniazniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie mieszkamy masę z mąką i kakaem. Następnie przelewamy masę do tortownicy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch. Dodajemy stopniowo ajerkoniak z ostudzonym budyniem. Gotową
ciastkarnia na kruchym spodzieBardzo lubię nalewkę z cukierków kukułek, dlatego z dużą dozą ciekawości robiłam to ciasto. Już na etapie przygotowania nie oparłam się pokusie i zniknęło kilka
Bon appetit mon amie