ciasto bez pieczenia z budyniem - 2957 przepisów (strona:116/198)

Sliwkowy fit serniczek 114

desery, którym nie sposób się oprzeć. Sernik to zdecydowanie jedno z takich ciast, obok którego nie potrafimy przejść obojętnie. Na szczęście samych rodzajów sernika jest tak dużo, że spokojnie możemy dorzucić jeszcze jeden bez poczucia, że odstaje on od oryginału.  Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat(...)łączymy z zimnym masłem. Najlepiej rękoma. Wykładamy na tortownicę, której dno wyścieliliśmy papierem do pieczenia. Dokładnie oblepiamy, zwłaszcza brzegi, aby w trakcie pieczenia sernik nie wypłynął. Pieczemy przez 10 min w 170 stopni na środkowej półce. Żółtka oddzielamy od białek. Otwieramy jogurty, budynie, odmierzamy cukier, olej oraz siekamy śliwki w drobne kawałki. W niewielkim garnku zagotowujemy trochę wody

Kuchnia od dwojga
Ciasto kruche z pianką i agrestem 224

Pianka budyniowa: 5 białek 1 szkl cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) Dodatkowo: 800 g świeżego agrestu cukier puder Przygotowanie: Agrest umyć i obrać. Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misie miksera i za pomocą końcówki do ciast ucieranych zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część ciasta włożyć na około pół godziny do zamrażarki(...)Blachę o wymiarach 40*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć dwie części ciasta. Włożyć formę z ciastem do lodówki na czas oczekiwania na ciasto z zamrażarki. Po wyjęciu ciasto z lodówki nakłuć widelcem. Posypać agrestem.  Z białek i cukru ubić sztywną bezę. Na końcu wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Budyniową piankę rozsmarować

Ala piecze i gotuje
Ciasto chałwowe z kajmakiem! 157

serdecznie! PRZEPIS NA CIASTO WARSTWOWE Z CHAŁWĄ CIASTO: - 250 ml oleju rzepakowego - 4 jajka - 1 białko - 150 g cukru - 120 g chałwy o smaku waniliowym - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka sody (płaska) - 2 szczypty soli - 2 łyżki śmietany - 350 g zwykłej mąki pszennej  W wysokim naczyniu umieść 4 żółtka, cukier, olej i chałwę, wszystko zmiksuj blenderem. Ważne(...)łyżki żelatyny w proszku  Na pierwszą warstwę ciasta, od spodu, wykładamy kajmak. Przykrywamy warstwą ciasta.  Przygotowujemy krem budyniowy. 200 ml mleka zagotuj w rondelku. Pozostałe 100 ml mleka rozprowadź w bubku z budyniem, mąką i ewentualnie cukrem jeśli budyń jest bez cukru. Masę wlej do garnuszka i szybko mieszaj rózgą. Dodaj masło i dalej mieszaj rózgą. Gładki

SMYKWKUCHNI
Ciasto czekoladowe na maślance z wiśniami 173

kawy to week stracony;) Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie. Skala smaku- 10/10 ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Zdecydowanie pyszne. Na blaszkę zrobić najlepiej 1.5 porcji ciasta. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:   250g(...)płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   szczypta soli 2-3 łyżki kakao   200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego   200ml oleju   220ml maślanki   3 jajka całe   Dodatkowo: 3/4 szkl. wiśni wypestkowanych plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego   1. Piekarnik nagrzać do 175C na funkcji termoobieg. 2. Mąkę

Kubki smaku
GOTOWANY SERNIK NA HERBATNIKACH 175

wykładamy folią Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy(...)składniki się rozpuszczą dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Wierzch dekorujemy posypką. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach. Rada:  Ciasto kruche można pominąć i zrobić sernik tylko z użyciem herbatników, wtedy będzie to ciasto bez pieczenia. Akurat zostało mi ciasto kruche więc chciałam je jakoś spożytkować

słodki bratek
Chałwowiec z brzoskwiniami 127

ubijania masy trzeba próbować :)) Blaszka 24x34 cm :) Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe(...)jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Miksujemy na wolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczony ;) Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: Budynie rozpuszczamy w szklance mleka, resztę mleka

kruche babeczki
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 141

Ciasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami.   Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka(...)opakowaniem budyniu (najlepiej do truskawek i rabarbaru pasuje waniliowy) i dodajemy 4 pełne łyżki cukru. Deser nie będzie za słodki, ale rabarbar przestanie być bardzo kwaśny. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery spokojnie możecie dać więcej cukru, a jeśli macie ochotę na opcję z mniejszą ilością kalorii – owoce dosłodzić słodzikiem, który nie straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach

Karo in the Kitchen
Sernik gotowany z ganache 191

podjęłam się kolejnej próby... Moje wątpliwości rozwiały się kiedy sernik gotowany spróbowałam. Udał się! Odetchnęłam i w końcu bez obaw mogłam się cieszyć smakiem tego nieznanego przeze mnie jak dotąd ciasta. Sernik jest bardzo puszysty i smakuje jak sernik pieczony . Do sernika przygotowałam spód na ciastkach digestive. Można oczywiście wykorzystać inne ciasteczka , granolę , upiec kruchy spód lub biszkopt . Poza(...)pojawiają się w sklepach ale wciąż są wodniste i bez smaku. Na zdjęciu prezentują się mimo wszystko ładnie! Inspiracją do sernika był ten przepis . Sernik gotowany Składniki: forma prostokątna 30 cm x 45 cm 1 kg zmielonego twarogu z wiaderka 5 jajek 250 g cukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty Spód

codojedzenia
Babka na oleju rzepakowym z wianuszkiem rodzynkowo pomarańczowym 114

budyniem i proszkiem do pieczenia. Jaja miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach ok. 5 min. Następnie dodajemy miód, olej i miksujemy. Wsypujemy stopniowo suche składniki i mieszamy lub miksujemy na małych obrotach. Na samym końcu dodajemy rodzynki i skórki z pomarańczy. Masę przekładamy do  natłuszczonej i obsypanej formy. Rada: jeśli bakalie obtoczymy w mące, to podczas pieczenia  nie spadną na dno i nie powstanie tzw. „wianuszek”. Ja zrobiłam to celowo, chciałam, aby część ciasta była czysta, a końcówka z dużą ilością bakalii. Dzieci mogły zjeść to co lubią, czyli babkę bez bakalii.   Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy ok. 30 min.  Babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem.  Posypujemy cukrem

Moniki Smakołyki
Sernik " Złota rosa " 144

beza niż piana. Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka i cukry , margarynę siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem(...)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana  : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe  Jajka ucieramy

Różne smaki w kuchni
#kuchniazpazurem, czyli kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 206

hashtagiem #kuchniazpazurem. Niech akcja idzie w świat :) A teraz zapraszam na ciasteczka!  Kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g masła 40 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka domowego masła orzechowego  80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze(...)ksylitolem do połączenia. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. Połączyć wszystkie składniki ze sobą łącznie z mlekiem i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i wykrawać kotki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dekorując ekspandowaną kaszą jaglaną (tworzymy oczka i nosek, a wąsy odciskamy przy pomocy noża). Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni

FitKot
Muffinki z kremem budyniowym 128

konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 400 g truskawek 1 budyń śmietankowy bez cukru 125 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g miękkiego masła 200 g jogurtu naturalnego 2 jajka + cukier puder do oprószenia 1 łyżka miękkiego(...)proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować z 1 łyżeczką cukru. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia. W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia

Domowa cukiernia Ewy
Pijana Śliwka pyszne czekoladowe ciasto 127

Przepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu(...)zawsze zalewam śliwki na całą noc. - Śliwki suszone 100g ( dla mnie najlepsze z Biedronki ) - Alkohol 200ml Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu  Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa

Moje Słodkie Piekiełko
Pani Walewska 1709

orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając o robieniu bezy z połowy porcji i tuż przed włożeniem do piekarnika. Gotowe blaty ciasta studzimy.  Krem: Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem(...)wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.  Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania  jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy.  Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum

Malinowe Pocałunki
Makowa panienka 350

który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40 cm)ciasto makowe:115 g suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4 żółtkakrem:2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)375 ml mleka200 ml soku z cytryny80 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka200 g miękkiego masładodatkowo:150 g białej czekolady30(...)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami wsypując cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać suche składniki, delikatnie mieszając łyżką.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać 100 ml do kubeczka, resztę

Pożeraczka, czyli raz adobrze