ciasto bez pieczenia z budyniem - 2957 przepisów (strona:112/198)

Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 244

jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki(...)jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować cienko i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury

Codzienna kuchnia niecodzienna
Eklerki z kremem budyniowym 160

mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek możemy zacząć od ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę cały czas mieszając. Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wodę zagotowujemy z masłem(...)uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną

mojewypiekiinietylko
Karnawałowa szarlotka z pianką 242

nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.    Ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier wanilinowy oraz cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Podpieczony spód ciasta wysypać cienką warstwą bułki tartej - wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy(...)ubitą pianą. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut w 1/3 wysokości piekarnika mierząc od dołu - u mnie grzałka góra-dół i bez termoobiegu . SŁODKOŚCI KARNAWAŁOWE WYPIEKAŁAM WSPÓ L NIE Z: ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Pączki wiedeńskie DI GOTUJE - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera

Grunt to przepis!
Domowa karpatka. Przepis na ciasto i krem 637

takie jakie piecze się właśnie do karpatki, wcale nie jest takim prostym ciastem jakby się mogło wydawać. Jest dość kapryśne i rośnie sobie jak chce. Może to wina mąki, może piekarnika bo ja robię je zawsze w ten sam sposób, ale czasami wyrastają mi ładne góry a czasami nie, tak jak w tym przypadku. Na szczęście pagórkowatość ciasta nie wpływa(...)jego smak i bez urodziwych szczytów karpatka była pyszna jak zwykle. Jeśli nie chce się Wam robić kremu budyniowego od podstaw ugotujcie 2 budynie z torebki używając połowy mleka a potem zmiksujcie je z masłem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
DIETETYCZNY SERNIK Z MORELAMI 128

SKŁADNIKI :  1 kg twarogu chudego w kostce ( 4 kostki po 250 g ) 6 dużych jajek 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju kasza manna do wysypania formy 500 g moreli(...)ciągle ucierając ) dodajemy twaróg. Wlewamy mleko,  wsypujemy budynie i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.  Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną.  Ser wylewamy, równo go rozprowadzając a na wierzch układamy połówki moreli.  Ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 * C, kiedy się już

Kulinarne Fantazje Marioli
Crumble z jabłkami i rabarbarem 118

kostkę zimne masło i ucieramy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Crumble podajemy ciepłe z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem waniliowym lub budyniem. * Jak przygotować cukier waniliowy? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu przygotować domowym sposobem. Jeśli raz spróbujecie, nie sięgniecie już po cukier(...)waniliowym a wanilinowym, czyli aromatyzowanym syntetyczną waniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje.  Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które

Smakowity Blog Kulinarny
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 155

wyjąć wcześniej z lod ó wki, aby nabra ł y temperatury pokojowej. Banana rozetrzeć widelcem w niewielkim naczynku na puree. Do kolejnego naczynia przesiać przez sito mąkę, budynie, kakao z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst ą masę - aż cukier się mniej dok ł adnie rozetrz e . Dodawać(...)stopniowo dodawać suche składniki, nadal miksując. Foremki do babek wysm arować masłem i opruszyć bułką tartą. Przełożyć do nich ciasto i w ł ożyć do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec ok 30-35 min - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza ł ka góra-dół . Testem patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy

Grunt to przepis!
Pychotka, czyli Pani Walewska 689

płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić. Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)cukru waniliowego 200 g masła (można dodać mniej, ok. 150 g) kilka kropel aromatu migdałowego Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać kilka kropel aromatu migdałowego

Calzonella.com
Czekoladowe ciasto tortowe 172

masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone. Ciasto wystudzić(...)części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka). Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej

Kuchcik gotuje
Dietetyczna babka czekoladowo-serowa 151

serowym. Lżejsza, lecz równie pyszna wersja tradycyjnej wielkanocnej babki - bez masła i żółtek. Ciasto wieńczy delikatna, jogurtowo-miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:) Składniki (na okrągłą formę do babki) : ciasto: - 200 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista żytnia i pszenna tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru pudru - tabliczka gorzkiej czekolady dobrej(...)jakości (min. 70%) - 3 białka - kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g) - 1/2 szklanki mleka (jeśli ciasto będzie bardzo gęste) nadzienie serowe - ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik - cukier waniliowy (15 g) - budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej czekolady - jajko + ew. kilka łyżek wiórek kokosowych polewa - 100 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) - 2 łyżki miodu - łyżeczka żelatyny + kilka łyżek

Kuchnia Ellie
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2512

pieczenia i ekstraktem – wszystko razem dokładnie miksujemy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut / 170C. Po upieczeniu dokładnie studzimy w uchylonym piekarniku. Kroimy na 3 blaty. KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: Do zagotowanego, gorącego mleka dodajemy alkohol, mieszamy. Żółtka ubijamy(...)kokosowe i obie mąki – miksujemy. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, s tudzimy. Masło ucieramy na puch i łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń kokosowy. Dodajemy likier i kokos – mieszamy, chłodzimy. BEZA WŁOSKA: Białka ubijamy z solą do momentu „miękkich wierzchołków”. Wodę gotujemy z cukrem, a gdy zawrze gotujemy

Ostra na Słodko
Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym. 167

Pierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie

Izabelawkuchni
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 169

szklanki cukru 200 g masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika masa serowa : 1 kg sera dwukrotnie mielonego, może być z wiaderka 4 jajka 3/4 - 1 szklanka cukru 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 80-100 g kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego  szczypta soli dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka). Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pychotka (pani Walewska) 143

część ciasta kruchego rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Smarujemy połową dżemu. Na to wykładamy bezę z połowy składników, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i posypujemy częścią orzechów.  Piec 40 min w temp. 160 st. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.  W przypadku pieczenia dwóch placków jednocześnie, najlepiej wykorzystać termoobieg.  Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Krem(...)mleko zmiksować z żółtkami oraz jajkiem, dodać mąki i zmiksować na gładką masę. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do powstania gęstej masy.  Powstały budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu masy) u wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. W razie

My sweet a life
WILGOTNA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 145

budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g margaryny o temp. pokojowej 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych) Wykonanie:  Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po łyżce  serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia(...)oraz skórkę cytrynową. Na końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką.  Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy  odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po wystudzeniu lukrujemy

Walijskie Pichcenie