cukru70 g mąki pszennej tortowej25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml syropu po wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanej250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejłyżka kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)Tort Czekoladowo(...)małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Masa Czekoladowa:Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka
Słodka Stronapiec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód, po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam! Składniki: Ciasto na blachę 25/30 cm 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 20 dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Masa serowa: 1/2 kg twarogu zmielonego 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 4 krople miętowe Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około
Wanilia i Kardamongładka dodawać po łyżce sera i ucierać, dodać budyń- utrzeć Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem, ewentualnie dno wyłożyć ciastkami Piec ok. godziny w temp. 180 *C, u mnie w foremce w kształcie serca. Wymiary 21 cm dł. i 20 cm szer. Zrobienie sernika jest proste, a ciasto smaczne. Na pewno polubicie... Polałam gotową polewą czekoladową
Proste Potrawymnie coś naszło na Karpatkę;) Składniki na ciasto: 170 gram masła lub margaryny 310 ml wody 1 i 1/4 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 5-6 całych jaj Najpierw zagotowujemy wodę z masłem, do gotującej się wody dodajemy mąkę, proszek i cukier wszystko mieszamy aż powstanie gęsty budyń i nie będzie grudek. Studzimy! Gdy wystudzimy(...)dodajemy 5-6 całych jaj. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu. SKŁADNIKI na masę: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 budyń 2 żółtka 250 gram masła 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pół
Moje Słodkie Piekiełkosię do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji to widzę że muszę zaopatrzyć się w kolejną „zabawkę” bo taki palnik nawet często przewija się w przepisach No to co – najpierw tradycyjnie składniki Budyń: - 170g cukru(...)cytryn - 110g masła - 2 jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - kawałeczki kandyzowanej cytryny – według uznania Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki cytryny Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy
Kuchenne Wariacjeplacuszków): 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka fruktozy lub innego słodzidła 2 łyżki serka wiejskiego (bez śmietanki) 2 łyżki sera białego Emilka garść jagód goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl Sposób przygotowania: Jajko ubijamy(...)smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBLASZCE DWA RAZY TEN SAM SPÓD. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta spód formy - dokładnie - aby nie było dziur. Wykładamy na to jeden słoiczek dżemu i rozprowadzamy po całym cieście - zostawiamy marginesy z każdej strony około 1 cm. Zabieramy się do robienia bezy - tak jak mówiłam, jeżeli mamy dwie blaszki możemy zrobić masę bezową(...)przygotowaną masę i mieszamy energicznie, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy budyń wystygnie, do miski wkładamy miękkie masło - miksujemy na małych obrotach, dodajemy porcjami budyń i nadal miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego. Jeden ze spodów zostawiamy na dnie blaszki (musi być wyłożona papierem do pieczenia), wykładamy na niego całą masę budyniową, rozprowadzamy
Piekę, bo lubiękońcu jestem.Zaczynam od wirtualnego poczęstunku wspaniałym i pysznym ciastem s Anastazji. Biszkopt jasny: 6 jajek 1szklanka cukru 1szklanka mąki płaska łyżeczka pr do pieczenia ew 1 łyżeczka octu lub 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.dodać mąkę zmieszaną z pr do pieczenia,lekko wymieszać.Jeśli zdecydujemy się na ocet dodajemy(...)upiec o połowę mniejszy od pozostałych Masa budyniowa: 1/2l mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru kryształu cukier waniliowy 2 żółtka 1 kostka masła Z mleka,cukru,cukru waniliowego,żółtek i budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń. Masa z galaretką: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe (ew pomarańczowe) 3/4 szkl wody
Niespełnione zdolności kulinarnemąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.Zostawiamy do ostygnięcia.Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.Masa budyniowa: Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.Gorący budyń wylewamy na biszkopt(...)ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.Przepis
Czerwona PorzeczkaSernik: 150g herbatników 1 kg sera z wiaderka 2 budynie waniliowe bez cukru 8 jajek L 3/4 szklanki cukru Polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka kolorowa posypka 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka(...)Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową. 4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie
Szefowa kuchnibudyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar: 400 g rabarbaru 150 g cukru 200 ml wody Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto(...)Piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie ciasta - tradycyjne: Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto
Mania Wypiekanianożem. Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy(...)lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Budyń: 6 żółtek 450 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 2 opakowania cukru waniliowego (80 g) Żółtka zmiksować z cukrem, aż masa zacznie przybierać jaśniejszy kolor
Chocolate Muffin BlogVelvet, które znajdziecie tutaj . Oczywiście babeczki nie były by gotowe bez kremu Oreo – a ten okazał się strzałem w dziesiątkę :) Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie dzisiejsze babeczki będą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na babeczki Red Velvet Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3/4 kostki masła(...)przygotowaniem babeczek warto najpierw zrobić budyń na krem – będzie potrzebował trochę czasu, żeby dobrze się ostudzić. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia. Kiedy
CiastkozercySKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 6 dużych jajek 4 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki dowolnego capuccino 1 paczka ciastek owsianych 250 g 150 g masla naturalnego 150 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 300 g swierzych malin do dekoracji migdały(...)ugniatamy. Tortownicę 24 cm wykładamy folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie stężeje. Czekoladę łamiemy
Kulinarne Fantazje Mariolidwóch blatach ciasta. Wszystkie trzy części ciasta upiec w 200*C przez około 10 minut aż się zarumienią. Wystudzić. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę. W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować(...)połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia