piec bezy przez ok. 90 minut. Po zakończeniu pieczenia piekarnik lekko uchylić i zostawić aż bezy ostygną. Przygotowanie ciasta. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z pokrojonym masłem roztopić w rondelku. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i nie przerywając miksowania powoli dodawać schłodzoną czekoladę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę i nie przerywając miksowania stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Dodać kakao, dokładnie zmiksować całość na gładką masę. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać borówki i 50 g połamanych bez. Przykryć drugim krążkiem i drugą połową
gutfutprostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Składniki na masę: 200 g. wiórek kokosowych 1 kostka margaryny 4 łyżek cukru 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki tortowej W 1/2 szklanki mleka rozbełtać jajko, budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować(...)utrzeć resztę margaryny, dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas ucierając. Kolejną łyżkę budyniu dodać dopiero jak poprzednia dokładnie się połączy, żeby nie było grudek. Na koniec wsypać do masy 3/4 przesmażonych wiórek i dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.. Na jedną część ciasta wyłożyć 3/4 masy. Przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać resztą
Agusiowe smakołykiPrzepyszne ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu! Nie tylko na specjalne okazje, ale też nadające się na zwykłe niedzielne spotkanie w gronie bliskich. Kto jeszcze nie próbował- koniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam! 3 Bit - bez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa(...)mąką i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo łączyć z zimnym budyniem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie całe dno wyłożyć herbatnikami. Następnie wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą
Tagebuch po polskuCzy podczas diety można jeść słodycze? Oczywiście, że tak !!!!!! ale z umiarem!!! Nie ma złego jedzenia, ważna jest różnorodność i urozmaicenie. W zdrowej diecie jest miejsce
ClauditteMissCookingCiasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania
Tradycyjna kuchnia Kasizimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Najprostszy sernik kawowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód: 200 g herbatników(...)roztopionego masła 1/2 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Masa serowa: 1000 g białego zmielonego sera 1 szklanka gęstej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 filiżanka mocnego espresso Wykonanie: Herbatniki, kardamon i goździki dokładnie miksujemy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy ją do dna formy
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej40 g cukru35 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)50 g zimnego masła50 g zimnego jogurtu waniliowego (0,1%)dodatkowo:2 łyżki mlekaMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać pokrojone w kostkę masło, połączyć. Wlać jogurt, szybko zagnieść gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość(...)wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut, do zezłocenia.Ostudzić na kratce.Smacznego!U mnie są wiewióry, z kilku powodów. Po pierwsze - cały czas jestem zafascynowana foremkami z Ikei. Ostatnio były ślimaczki - słodko-pikantne, rozkoszne. C. jednak stwierdził, że bardziej przypominają... Walenie. Nie doszliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaskoczmy gości bo smakuje jak najprawdziwszy sernik. Składniki:ciasto:3 szkl.mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniamargaryna5 żółtek5 łyżek cukrumasa:3 śmietany duże 18%cukier waniliowy1 szklanka cukru3 budynie śmietankowepiana z 5 białekWykonanie:Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy
Z Majeczką w kuchniopakowania budyniu na 0,5 litra bez cukru 1,5 łyżki cukru 50 ml zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym.Resztę mleka i cukier doprowadzić do zagotowania. Wlać mleko z budyniem i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem(...)Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę budyniu i przykryć resztą ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Raz w roku jest taki dzień, Kiedy wspomnienie dzieciństwa, Powraca do nas jak cień! W tym dniu, każdy z nas, Chciałby znów się
Moje domowe kucharzenieKrem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować(...)ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Krem - z mleka, budyniu
Ciastka - domowe słodkościWasza mąka albo wchłonie więcej płynu i ciasto będzie za suche albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy mleko, po 1 łyżce do ciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Ciasto musi być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Formujemy z wyrobionego ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ją czystą ściereczką i odstawiamy(...)godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Gotowe ciasto dzielimy na 12 równych części (przyda się tu waga kuchenna – moje bułki miały po około 70-80g ciasta każda). Lepimy kulki, podczas dalszego przygotowania bułek pilnujcie, żeby podzielone ciasto było przykryte folią lub ściereczką tak, żeby nie obsychało. Każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach w kulkę i mocno
Karo in the Kitchenpełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki tortowej Sernik: 300g puree z batatów 350g sera białego chudego 1 banan 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 1 budyń śmietankowy Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Przed przystąpieniem do pracy nad ciastem, należy obrać batat o wadze ok 400g
Kuchnia w czekoladzieformę o wym. ok. 22x22 cm: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 800 ml jogurtów greckich 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru opakowanie okrągłych biszkoptów polewa: 100 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka masła + kilka łyżek mleka Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukry, miksować, aż się(...)natłuścić, na dnie poukładać jak najszczelniej biszkopty (nie trzeba ich niczym nasączać) i na wierzch wyłożyć masę jogurtową. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Gdyby wierzch w trakcie pieczenia za bardzo się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową (moje ciasto niestety opadło na środku, podejrzewam, że zbyt często otwierałam piekarnik, więc uprzedzam żeby bez wyraźnej potrzeby tego
Simply Foodbiałek ubić pianę, dodać do niej cukier i nadal ubijać, aż nie będzie czuć grudek cukru. Kokos wmieszać łyżką.Piec w150 stopniach, aż się 'ususzy' ;)Składniki masa ananasowa:4 żółtka 1 łyżka cukru1 duży budyń śmietankowy (bez cukru)1 łyżka mąki ziemniaczanejkostka masłapuszka ananasówPrzygotowanie:Wykonanie tej masy nie należy do najprostszych, ale w smaku jest pyszna(...)cały czas trzeba mieszać, aż powstanie gęsty budyń :)Masę wystudzić.Do miski dać miękkie masło i stopniowo dodać nasz przestudzony budyń. Utrzeć na gładką masę.Dodać do niej pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać łyżką.Przełożyć:Na samym dole ciasto orzechowe, na to masa ananasowa i ciasto kokosowe. Ja całość lekko ozdobiłam roztopioną gorzką czekoladą. Pychota
Lawendowe Niebosuchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnuszki Wykonanie: Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie mieć konsystencję gęstego budyniu. Po wyrobieniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wygładzamy mokrą dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy 50 minut w 190 stopniach. Smacznego
Marder&Marder Manufacture