ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:221/1234)

Kwintesencja malinowości. I przdślubny stres 159

delikatnego ciasta na paterę może być sporym wyzwaniem. Jeśli nie chcecie ryzykować przełamania ciasta na pół, doradzam kruchy lub ciasteczkowy spód. Sernik będzie stabilniejszy. Masa serowa jest ciężka i kremowa, z wyraźnym smakiem polskiego twarogu. Dzięki dodatkowi soczystych, kwaskowych malin zyskuje charakteru. Mus jest bardzo prosty i szybki do wykonania, słodki i oryginalny w smaku. Nuta kwiatów czarnego bzu jest(...)przelać do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem. Razem z formą do piekarnika wstawić naczynie z wrzątkiem. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzone ciasto wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Syrop lekko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Murzynek z jabłkami 107

Mocno czekoladowe ciasto z soczystym jabłkiem i cynamonem.  Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Ciasto murzynek jest każdemu dobrze znane. Proste w wykonaniu i szybkie, mocno

zdrowo i aktywnie
Murzynek z jabłkami 193

Mocno czekoladowe ciasto z soczystym jabłkiem i cynamonem.  Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Ciasto murzynek jest każdemu dobrze znane. Proste w wykonaniu i szybkie, mocno

Zdrowie i pysznie na talerzu
Cytrynowy sernik z truskawkami 128

najmniej powietrza do naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu, czyli będzie równy jak stół. Pamiętajcie również, aby forma do tarty, w której będziecie piekli sernik miała wyjmowane dno. Zdecydowanie ułatwi to później wyjęcie wystudzonego ciasta na talerz czy paterę. Cytrynowy sernik(...)ucieramy, mieszamy tylko do połączenia składników. Wylewamy ją na podpieczony spód, a na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez użycia funkcji termoobiegu)  przez około 50-60 minut.  Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy sernik będzie

Kulinarne przygody Gatity
Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis 166

ręcznie ciasto, dłuższą chwilę. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na 6-7 części i z każdej formujemy bułeczkę (kulamy na lekko osypanym mąką blacie). Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką , aby wyrosły. Zostawiamy tak na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki „nacinamy” tępą stroną noża robiąc w nich charakterystyczny przedziałek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Chrupiąca skórka i miękki środek. Smacznego

Słodkie okruszki
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 199

solą i pieprzem. Sposób przygotowania ciasta: Składniki (prócz masła) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło oraz pozostałe składniki łącznie ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto, tak by się nie kleiło do rąk. Możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki jeśli jest zbyt wolne. Wałkujemy i wykrawamy krążki. Jedne gładkie, bez niczego, a w drugich wycinamy małą(...)środku odrobinę farszu i przykrywamy drugim krążkiem, ze wzorkiem. Dokładnie zlepiamy boki. Paszteciki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy wg uznania- sezamem lub kminkiem. Pieczemy w temp. 180⁰C do zrumienienia (15-20minut). Podajemy z barszczem

Kuchnia w czekoladzie
Niebanalne ciasto z patelni 133

ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia działanie sody i powoduje, że jej smak nie jest tak wyczuwalny. Te kwaśne dodatki to właśnie powidła, cytryna lub ocet. W occie rozpuszczamy sodę, dodajemy powidła. Powidła i sodę mieszamy dokładnie z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę i trzymamy ciasto(...)małym ogniu 15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki tak samo jak nie otwiera się piekarnika w trakcie pieczenia. Zakręcamy ogień i czekamy kolejny kwadrans. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę. Używamy do tego szerokiej szpachelki lub dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się

prawdziwe jedzenie
Makaroniki z kremem karmelowym. 130

około 8 minut, do czasu aż beza wystygnie.  Gotową beze włoską porcjami dodawać do masy migdałowej, jednak nie mieszamy za długo ponieważ konsystencja zrobi się za luźna a w następstwie makaroniki będą się rozlewać na macie. Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i na mate silikonową wyciskamy porcje ciasta, zostawiając miedzy nimi spore odstępy. Po wyciśnięciu(...)Piec przez około12 -15 minut. Piekarnik należy też wyczuć i sprawdzać co chwilkę. Makaroniki powinny mieć tzw. falbankę po upieczeniu. Jeśli będzie za duża temp. makaroniki zaczną pękać i nie będzie tejże falbanki.Makaroniki tez nie powinny się rumienić, po wyjęciu z piekarnika muszą ostygnąć na macie a następnie zimne odklejać i przekładać kremem.  Część makaroników przed pieczeniem możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Brownie z czekoladowym musem 159

się trafny, a sam mus delikatny jak pianka. Można go z powodzeniem wykorzystać do innych czekoladowych wypieków, nie tylko do brownies. Ciasto czekoladowe to zwykle kaloryczna bomba. Jeden kawałeczek i człowiek jest w pełni usatysfakcjonowany. Dlatego lubię piec brownie, bo zadowoli każdego domownika. Mało przy nim pracy i znika szybko. Brownie Składniki: kwadratowa forma o boku(...)Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło i wymieszaj z kakao. Lekko ostudź, a następnie wymieszaj z jajkami, solą i wanilią. Na koniec przesiej mąkę i wymieszaj z masą czekoladową. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj

codojedzenia
Ciasto góra lodowa 177

obrotach mikserem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 2 budynie śmietankowe (2x 40 g bez cukru) 250 g masła (temp. pokojowa(...)miarę równe części: do jednej dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku i miksujemy, do drugiej dodajemy czubatą łyżkę kakao i miksujemy. Biszkopty kroimy na połówki !!! Przełożenie ciasta: biszkopt (nasączony naparem kawy lub wodą z cytryną) - połowa masy budyniowej - biszkopt (nasączamy również naparem) - druga połowa masy budyniowej - biszkopty układamy na sztorc (troszkę wciskając je w masę), obok siebie - teraz bierzemy łyżki

kruche babeczki
Jogurtowe ciasto z truskawkami 96

Szybkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami. Dzięki jogurtowi ciasto jest wilgotne i delikatniejsze w smaku.  Przygotowanie: 25 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta i desery ze świeżymi

zdrowo i aktywnie
Jogurtowe ciasto z truskawkami 178

Szybkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami. Dzięki jogurtowi ciasto jest wilgotne i delikatniejsze w smaku.  Przygotowanie: 25 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta i desery ze świeżymi

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto czekoladowe - bez cukru i mąki 6121

razy dłużej.   Zapraszam na urodzinowe ciasto i dziękuję, że już tyle lat tutaj zaglądacie.   Składniki: 250 g suszonych daktyli (bez pestek) 100 g wrzątku 1 dojrzały banan 3 jajka 4 łyżki oleju 50 ml espresso 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g mielonych migdałów     Wykonanie: Daktyle(...)zmiksować.  Dodać kakao, proszek i migdały.  Wymieszać.  Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno).  Przelać masę.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 50 - 55minut (do suchego patyczka).  Ciasto ostudzić przed podaniem

Sto kolorów kuchni
Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami (idealne dla Świętego Mikołaja) 124

końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ciasteczka dość mocno "rozleją się" na boki.) Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez 11-12 minut (*) w 180 stopniach. (Ciastka początkowo będą miękkie, ale podczas stygnięcia

Di gotuje
Ciasteczka maślane 117

dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i ugnieć nieco widelcem tworząc charakterystyczne paseczki. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra plus dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania