ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:221/1234)

Jabłka pod kruszonką - przepis Anny Starmach 294

bez termoobiegu).Aby przygotować kruszonkę, masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z cukrem i mąką i wyrabiaj, aż uzyskasz konsystencję grubego, mokrego piasku. Schowaj do lodówki.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Ułóż owoce w żaroodpornym naczyniu i posyp cynamonem.Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką.Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz, dopóki ciasto się

Kredowe Menu
Muffinki czekoladowe last minute 182

minut pieczenia. Gdy odwiedzą nas niespodziewani goście ten przysmak możemy z powodzeniem podać jako słodką przekąskę. W takiej sytuacji warto przygotować niewielką porcję babeczek i cieszyć się ich świeżym smakiem i aromatem ciepłej czekolady. Składniki na muffinki czekoladowe 1 szklanka przesianej mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru ¼ tabliczki ulubionej czekolady bez(...)babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek. Ciastka są gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Z tej porcji uzyskamy 9 lub 10 standardowych babeczek

Gotujemy i jemy
Szarlotka ze śmietaną 185

oczywiście można go pominąć. Pyszna szarlotka, polecam! Szarlotka na orzechowym spodzie Składniki: Prostokątna forma 18 cm x 25 cm Spód do ciasta 100 g zmielonych orzechów laskowych 2 jajka 90 g cukru 1 łyżka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy 1,2 kg jabłek 6 łyżek cukru lub wedle smaku 1 łyżeczka cynamonu 7 listków żelatyny 1 łyżeczka(...)termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel. Ubij białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika

codojedzenia
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 247

oprócz tłuszczu mieszamy w misce dolewamy nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto gdy już będzie dobrze połączone dolewamy tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Ciasto jest bardzo wdzięczne mimo że po dodaniu tłuszczu będzie wydało się, że jest za rzadkie po chwili wyrabiania stworzy plastyczne ciasto. Nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do miski ja jeszcze delikatnie całość obsypuję mąką przykrywam(...)kawałek ciasta wałkuję na ruloniki po czym nawijam na przygotowaną tubkę, gotowe ciasto na tubce delikatnie przewałkuję, aby wyrównać grubość ciasta.- tak przygotowane ciasto smaruję tłuszczem i obtaczam w naszej wybranej posypce- odstawiam stojąco na blaszce i tak postępuję z każdym kawałkiem ciastaNagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta

Basia w kuchni
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 202

mieszamy do momentu aż powstanie gładka masa. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową. Mąkę z dodatkami dosypujemy do masy dyniowej i dokładnie mieszamy, dodajemy także sok z cytryny, o którym ja zapomniałam (ciasto i bez niej było pyszne). Do masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite(...)potraktowałam tłuczkiem do mięsa). Całość mieszamy i wykładamy na blaszkę, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 55- 60 minut na termoobiegu, .  lub dłużej, do suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć pudrem trzcinowym lub zwykłym. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami 252

zrobimy w mniej niż 30 minut! Scones (skonsy) pochodzą z Anglii i jadane są zazwyczaj na słodko – jak widać sprawdzają się także w wytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego. W cieście nie ma jajek, a jego wyrabianie ciasta trwa tylko chwilkę. Bułeczki koniecznie podajemy(...)jeszcze raz wyrabiamy (można podsypać mąką). Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 2-3 cm, który dzielimy na 8 kwadratów. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C bez termoobiegu (lub 200°C z termoobiegiem) na ok. 12-15 minut. Podajemy od razu – jeszcze ciepłe.Przepis

Poezja smaku
Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe 161

rozwałkowujemy i przekładamy do foremek tartaletkowych. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy papier z grochem i podpiekamy jeszcze 5 minut.Studzimy. krem: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na kilka minut, aby puścił sok. Potem zalewamy(...)minut aby wystudzić białka z ciepłym syropem (na początku białka będa bardzo płynne, ale po około 10 minutach zrobia się gęste i zwarte). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ozdabiamy nią wierzch tartaletek. Bezę można przypalić palnikiem gazowym lub wstawić tartaletki do piekarnika 120 stopni na 20 minut, a potem jeszcze na 5 minut podwyższamy temperaturę do 150 stopni,aby bez

Bon appetit mon amie
Szarlotka z cynamonem 191

łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g masła 3 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy(...)muszą zacząć się rozpadać.  Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy.  Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie. Następnie dodajemy jogurt oraz jajko

Smak mojego domu
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 205

waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo(...)koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną  i oprószoną mąką tortownicę. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na kilka minut, żeby namiękła, po czym wkładamy na parę

Kulinarne przygody Gatity
Sernik 205

zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Goście byli zachwyceni, a pani Schrumpf musiała podawać dokładki! Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki". ok. 16 porcji(...)palnika i dodać cukier, kakao i sól. Wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i całość wymieszać na gładką masę, tylko do połączenia ze sobą składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem 177

minut pracy … 15 pieczenia … i mamy gotowy wspaniały deser , który nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego!   SKŁADNIKI: - jabłko – 1 szt- ciasto francuskie – 100 g- daktyle bez(...)dokładnie w cynamonie. Daktyle drobno siekamy. Wkładamy do wnętrza. Zalewamy łyżką miodu. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm. Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko. Zdobimy listkami.  Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut. Zajadamy gorące! Można posypać cukrem pudrem! Pycha

Ostra na Słodko
Ciasto KINDER BUENO 267

orzechowego i startą, gorzką czekoladą. Jeżeli do ciasta wykorzystacie masło orzechowego bez cukru to radzę do kremu dodać trochę więcej cukru (do smaku). Biszkopt z poniższego przepisu bardzo ładnie wyrośnie, a krem orzechowy jest niesamowicie smaczny 😋 Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: ( uwaga: składniki na ciasto (oprócz śmietany!) powinny mieć temperaturę pokojową) biszkopt 5 średniej wielkości jajek(...)cukru. Na sam koniec do masy wsypać przesianą mąkę (tj. pszenną oraz ziemniaczaną - wsypywać je powoli!). Całość delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto. Całość piec około 25-30 minut w 180°C (aż do suchego patyczka i zezłocenia się wierzchu biszkopta). Przygotowany biszkopt ostudzić.  W międzyczasie przygotować krem orzechowy : wafelki bardzo drobno pokruszyć i zalać

Ugotować
Tarta serowa z gruszką i żurawiną 188

minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Formę tarty o średnicy 26 cm smaruję. Wykładam do niej ciasto, i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15-20 minut aż się zrumieni. Ser mielę, zrobiłam to za pomocą blendera bo potrzebujemy(...)małą ilość sera. Przekładam do miski, dodaję jajka, skórkę pomarańczową, cukier puder, budyń, śmietanę kremówkę i miksuję całość ale nie za długo tylko to połączenia się składników około minuty. Spód tarty wystudzony zalewam masą serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny. Układam na serze wgłębieniem do góry. W ser wciskam żurawinę. Białka temp pokojowa

wesoła kuchnia
Babka drożdżowa 219

Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną.  Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minutPieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu).  Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby

bistro mama
Tort Ptasie Mleczko "Frozen" 257

posypka bezy Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec(...)minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Gdy galaretka zacznie się ścinać, ubić śnieżki z mlekiem. Nadal miksując dodać tężejącą galaretkę. Krążki biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku z cytryny. Nałożyć obręcz na biszkopt i przełożyć masą

Smakołyki Asi