włożyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik studzić początkowo w zamkniętym piekarniku (przez 15 minut). Następnie po troszku uchylać drzwiczki(...)można mrozić, w całości lub pokrojony na kawałki. Z racji tego, że ciasto robiłam późno w nocy i anim sie upiekło to juz godzina była z kosmosu, wiec zostawiłam ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na całą noc. Wcześniej piekłam je w 130st przez 110 minut. Ciasto przyozdobione różyczkami z kupnej masy marcepanowej
Państwo Wojtczuk gotująkawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa(...)skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie
GRUBY WAŁEKkawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa(...)skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie
GRUBY WAŁEKSuper kruchutkie ciasteczka które swoja strukturą w środku przypominają ciasto francuskie, ale spokojnienie wymagają długiego składania ciasta, robi się je w jakieś 15 minut, no plus pieczenie...a potem to już tylko przyjemność z jedzenia :) Jak na razie mój numer jeden wśród ciasteczek :) Składniki na około 4 blaszki: 4 szkl mąki tortowej 1 szkl cydru 2 łyżki cukru(...)lodówki. 3. Z ciasta wykrawamy kwadraty i na każdy kwadrat nakładamy po 1 łyżeczce marmolady. Zalepiamy przeciwne rogi tak mocno aby nic nam się podczas pieczenia nie rozłączyło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odstępach. Pieczemy w 190 stop (grzanie góra-dół bez termoobiegu ) przez około 20-25 minut. Źródło
Gotowanie...to proste !Super proste ciasto orzechowo-czekoladow, które zrobi każdy. Dosłownie każdy. Wystarczy tylko zmieszać składniki, przełożyć do foremki i upiec. Ciasto wcyhodzi zawsze. Czas przygotowania : 10 minut
Niedzielny kucharzprzyjemności, dlatego w weekend kiedy nigdzie się nie trzeba spieszyć nasza poranna kawa trwa dwa razy dłużej i obowiązkowo musi być do niej coś słodkiego. Tym razem wymyśliłam sobie ciasto z chałwą. Inspiracji w sieci znalazłam niewiele i do tego wszystkie podobne do siebie, a ja chciałam czegoś innego i tak powstał ten bardzo przyjemny w smaku sernik(...)można podgrzać w mikrofali wtedy łatwiej się połączą) i wykładamy na dno tortownicy (22 cm) dokładnie dociskając i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej Bez pieczenia, chałwa, ciasto z chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru
Cynamonowe szczęściezachodziły). Ciasto bez jabłek zawinąć na jabłkowe płatki. Paski zwinąć w ruloniki i włożyć je do formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp. 190 stopni. Pod koniec pieczenia
Mania Wypiekaniamiski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus truskawkowy: Żelatynę(...)całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić aż mus lekko stężeje. 3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 4. Opalana włoska beza: Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białko ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu
Szalona Kuchnia Ewelinybez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek. Ciasteczka smaruję roztrzepanym żółtkiem, robię po ok 3 lekkie nacięcia i posypuję makiem lub sezamem. Piekę w 190OC przez ok 8-9 minut
Mechanik w kuchniciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. *Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą, bez pestek kroimy w plastry, układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy(...)przez 30-60 minut w zależności od grubości kawałków. Upieczona dynia powinna być miękka, ale nie rozpadająca się. Po upieczeniu odkrajamy skórkę. **Trzcinowy cukier puder Cukier trzcinowy w dowolnej ilości (u mnie 2 łyżki) umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy przez kilkanaście sekund. Mieszamy zawartość kielicha i znów blendujemy przez kilkanaście sekund. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, do uzyskania pudrowej konsystencji Przepis
Zawsze głodna!mąki ( niepełna szklanka) 5 łyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu 50 g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jaj 5 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mleka(...)ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para wodna z mokrych gazet spełnia poniekąd rolę kąpieli wodne j. Wykonanie: Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem
w mojej kuchnikwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej(...)bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Do rondla wlać szklankę wody, wsypać gruszki, aronię
na moim stole...dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem. Ciasto podzielić na 10 jednakowych porcji. Natłuszczonymi roztopionym masłem dłońmi rozpłaszczać ciasto, można je lekko rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Na cieście kłaść jagody i zlepiać ciasto w podłużne bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15 minut. Jeżeli chcemy jagodzianki z kruszonką należy, gdy ciasto będzie rosło, wsypać mąkę i cukier do miseczki, zalać gorącym masłem i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Posmarowane jajkiem bułeczki posypać pokruszoną kruszonką i piec. Gotowe jagodzianki można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawić bez „omasty”. zastawa
królestwo garówpewno przyda się Wam jeszcze nie raz : ) Pyszne , mięciutkie, a’la croissantowe ciasto z dodatkiem rumowego aromatu i przepysznej różanej marmolady podbije Wasze serducha ( a raczej kubki smakowe :D ) Z tego przepisu na ciasto drożdżowe korzystałam również przy robieniu bułeczek z serem - sprawdźcie Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka(...)sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie) N astępnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciep łe miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, dzielimy na dwie części ( będzie łatwiej wałkować) przekładamy na stolnicę posypaną mąką ( ciasto będzie lekko klejące
Domowe ciastatego jeszcze sernik bardzo szybki w przygotowaniu. A jeżeli znajdziecie trochę czasu i przygotujecie spód dzień wcześniej, to samo ciasto będzie już ekspresowe. No dobrze, jedyne co zabiera nam przy nim czas to pieczenie, ponieważ jest to jednak 80 minut. Sernik smakuje znakomicie i jakby się tak uprzeć, to nie potrzeba do niego nawet miksera. Zanim przejdę do przepisu(...)bardziej kremowy, poprzez parującą parę wodną). Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i układamy na niej dość gęsto maliny (może być jedna obok drugiej), dziurką do dołu. Pieczemy 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a po całkowitym ostudzeniu wstawiamy ciasto do lodówki. Z podanej foremki wykroiłam 9 porcji. Jedna to 320 kcal Maliny i czekolada w serze czyli sernik
Relaxtime