ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:78/867)

Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami 164

Pyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku

Blog z Apetytem
Zdrowy placek bananowy 204

Placek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów

Kraina Miodem Płynąca
BABKA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI 142

składniki powinny być przesiane SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową CIASTO 200 g masła  150 g gorzkiej ciemnej czekolady 1 i 1/3 szklanki cukru  3/4 szklanki mleka 4 jajka 4 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO : 1 szklanka wiśni bez pestek odsączonych na sitku i ewentualnie oprószonych mąką ziemniaczaną, świeże wiśnie(...)dekoracji POLEWA 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki kakao 3 łyżki wrzątku WYKONANIE CIASTO: piekarnik rozgrzewamy do 170℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Formę z kominem o średnicy ok. 22-23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę roztapiamy np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia

cool and minty
Placek węgierski babci Basi 201

zdjęcie z jajkami na grzejniku , które umieściłam po wyjęciu z lodówki ( zapomniałam wyciągnąć wcześniej ), i trochę je ogrzewam , żeby miały temperaturę pokojową , a nawet były trochę ciepłe. Przygotowuję w tym czasie produkty na ciasto i włączam piekarnik na temp. 180 st C, żeby był nagrzany jak urobimy ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 budynie czekoladowe bez cukru(...)pieczenia i budynie, ) Na blaszkę wykładamy papier i na chwilę 2-3 min wkładamy do piekarnika do ogrzania , wyjmujemy i wylewamy na ciepła blaszkę płynne ciasto. Drewnianą, lub plastykowa szpatułką możemy wyrównać wierzch ciasta, albo też chwileczkę poczekać ,aż samo się rozłoży. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, i piec 25 min. (góra dół ) Po tym czasie wyłączyć

Pysznosci Babci Basi
Łatwa karpatka ;) 136

Składniki Ciasto: 150 g margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 jajek Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym(...)jajku i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą piec na wysmarowanej masłem blaszce (24x35 cm) i obsypanej mąką przez ok. 30 minut w 180*C. Przygotowanie kremu: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać

The Sweet Damsel
Sernik z jogurtów greckich 139014

Gorąco polecam ;) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :) 8 jajek ¾ szklanki cukru 2 cukry wanilinowe 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3/4 szklanki oleju Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru

The Sweet Damsel
Bezglutenowa babka kasztanowa 219

oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar M) 70g ksylitolu 160ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej 50g płynnego oleju kokosowego lub masła klarowanego + 2 łyżki do wysmarowania formy Przygotowanie 1 Formę do ciasta obficie smaruję olejem kokosowym lub masłem klarowanym, oprószam dokładnie mąką gryczaną i wstawiam do lodówki(...)Jajka ubijam na puszystą masę aż 3-4 razy zwiększą swoją objętość po czym cały czas mieszając dodaję po łyżce ksylitolu. 5 Do masy jajecznej, cały czas mieszając dodaję mleko kokosowe oraz olej kokosowy. 6 Nie przerywając mieszania dodaję stopniowo, po łyżce, suche składniki do mokrych aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 7 Piekarnik rozgrzewam do 180°C bez termoobiegu

Book of spells
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 216

Składniki: Biszkopt: 3 jajka,  100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Mus brzoskwiniowy: Galaretkę o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml

W kuchni u Moniki
Świąteczna karpatka cynamonowa 204

podstawie klasycznej karpatki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 opakowania cukru wanilinowego(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: W garnku umieszczamy szklankę wody i 100 g masła. Podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodajemy szczyptę soli. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i odejdzie od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekładamy misy miksera i zaczynamy ubijać. Dodajemy stopniowo jajka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika

My Culinary Art
Sernik krówkowy 167

cukru 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (bez cukru) 4 jajka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Krówki pokroić na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i cukier. Stopniowo dodawać ser miksując na wolnych obrotach miksera. Wsypać mąkę, wymieszać. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Część masy serowej wlać do tortownicy, posypać równomiernie pokrojonymi krówkami, zalać resztą(...)masy, posypać resztą cukierków. Delikatnie powciskać krówki tak by nie wystawały ponad masę serową. Wygładzić wierzch łyżką. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.   Masa krówkowa

maniapieczenia
Pieczone pączki 172

większej miski wsypać mąkę, sól i wymieszać, dodać rozczyn i delikatnie wymieszać ręką, po czym wlać po kolei jajka i zagnieść. Ręką wyrabiamy ciasto mniej więcej 10 minut, robotem krócej, wystarczy 5 minut. Ciasto na koniec powinno być gładkie i bez grudek. Masło pokroić na nieduże kostki i po kolei wrzucać do ciasta, cały czas zagniatając kolejne 10/5 minut(...)zaś chcemy piec pączki np. następnego dnia rano, miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Po tym czasie uderzyć ciasto ręką i szybko zagnieść. Ręce można lekko natłuścić, żeby ciasto się do nich nie kleiło, odrywać nieduże kawałki ciasta i formować kulki wielkości piłki ping-pongowej, można też w środek włożyć pół łyżeczki gęstego dżemu. Kulki kłaść złączeniem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babka korzenna czekoladowa 129

przyprawami w tym korzennymi. Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z dynią czy ciasta marchewkowego . Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej blaszce. Babka korzenna czekoladowa Składniki: foremka z kominkiem, 1,5 l 100 g masła 2 jajka 180 g cukru muscovado 150 ml kwaśnej śmietany 180 g mąki 2 łyżki kakao(...)łyżeczka śmietanki 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania, u mnie pistacjowe Nastaw piekarnik na 170ºC na termoobieg (bez termoobiegu okofio 10 stopni więcej). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po jednym jajku. Zmiksuj. Wlej śmietanę i wymieszaj łyżką z masą. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i kakao. Dodaj

codojedzenia
Ciasto porzeczkowe z kokosową bezą. 126

prostu nie może się udać, jak ja się myliłam.... Pyszne ciasto poleca się na nadchodzący weekend... Składniki; 20 dag masła 15 dag cukru szczypta soli 2 jajka 4 żółtka starta skórka z połowy cytryny 35 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60-70 dag czerwonych porzeczek   Beza; 4 białka 10 dag cukru 3 łyżki wiórek kokosowych(...)Zmiksować masło wraz z cukrem i solą. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka i skórkę z cytryny. Na końcu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć na wysmarowaną formę 25x35cm. Porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać i ułożyć na cieście. Kilka możemy odłożyć do dekoracji.  Ciasto piec w piekarniku około 25 min w 200C. W tym czasie

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki pod bezową pierzynką 155

Jeśli macie ochotę spróbować innych naleśników np maslanych, drożdżowych to zapraszam tutaj Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz

O kuchni z uczuciem
Jabłecznik z masą budyniową na kruchym cieście 182

kawy w jesienne południe     Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej tortowej 150g cukru 250g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka 2 łyżki kaszki manny Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy) 100g cukru(...)łyżka masła 1 kg jabłek opcjonalnie: cukier puder – do posypania upieczonego ciasta       *** Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość, aż nie będzie dużych kawałków tłuszczu. Następnie wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania