ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:85/867)

Czekoladowo-miętowa chmurka 475

przymierzałam się do ciasta o takim smaku. W końcu wymyśliłam i zrobiłam, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami! Ciasto czekoladowo-miętowe z bezą porcja na formę o wymiarach ok. 26x36 cm Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) szczypta soli Składniki(...)porcjach dodajemy cukier i dalej ubijamy dalej, aż piana będzie gęsta i błyszcząca (jak na bezę). Następnie stopniowo (np. po 2 łyżki) dodajemy mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy, już nie mikserem, ale silikonową łopatką lub łyżką. Surowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 15 min. Sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby dopiekamy 3-4 min. Wyjmujemy

Ratunku obiad
Ciasto Hawana 41151

weekendowej kawusi polecam pyszne ciasto Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i  rum to dla mnie połączenie doskonałe.  SKŁADNIKI: Biszkopt:   3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru(...)tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Beza kokosowa : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z frużeliną brzoskwiniową 243

Składniki: Biszkopt: 3 jajka, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy ( bez cukru ), 100g cukru, szczypta soli, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju.  Masa serowa: 250ml mleka,  20g żelatyny, 500g twarogu tłustego, 500g sera mascarpone, 5-6 łyżek cukru pudru. Frużelina brzoskwiniowa: puszka brzoskwiń w syropie ( 411g z syropem ), 2 łyżki(...)chwili ściągnąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą frużelinę wyłożyć na górę ciasta, które można odrazu kroić i jeść z lejącą się frużeliną ( o ile masa serowa dobrze stężała ). Smacznego

W kuchni u Moniki
Quiche z kapustą kiszoną i schabem 187

zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób.  Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki

Niezły Młynek
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 176

chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne.                                                                         SKŁADNIKI : 4 jajka 4 łyżki(...)MASA :  200 g margaryny 560 g masy orzechowej  HELIO 100 g bezy 100 ml ajerkoniaku                                                                      ŚMIETANA :   400 ml śmietany 30 % 2 cukry

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik z rosą 362

kruche ciasto mąka pszenna, 200g margaryna, 100g cukier, 110g cukier waniliowy, 1 łyżeczka jajko, 1 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta Składniki na masę serową ser twarogowy, 1 kg olej, 1 i 1/2 szkl mleko, 1 i 1/2 szkl cukier, 1 szkl budyń waniliowy, 2 opak jajko, 1 szt żółtka jaj, 5 szt Składniki na bezę białka

Gotowanie moimi oczami
Ptysie - Łabędzie 275

Pięknie prezentujące się ptysie w postaci efektownych łabędzi.  Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej

Słodka Strona
Proste ciasto "Dziadek" 285

konkurencja dla Babek:)  Na zdjęciach prezentuję bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 1 szklanka mleka pół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie 1 czubata(...)żółtko Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm, ale lepsza będzie mniejsza np. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe), piec ok. 40 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni (termoobieg - nie nagrzewałam wcześniej piekarnika) lub 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. Masa

Domowa Cookierenka Agi
Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera 175

cynamonu ekstra)\r","szczypta soli \r","4 jajka \r","50 g orzech\u00f3w w\u0142oskich. \r","\r","Krem: \r","300 g serka \u015bmietankowego lub naturalnego (da\u0142am Apetin\u0119)\r","1 op. cukru waniliowego \r","80 g cukru pudru \r","20 g soku z cytryny "],"name":"Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions(...)widelca"]} Drukuj Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera Składniki Ciasto 300 g startej marchewki (ok. 3 średnie sztuki) 300 g mąki 250 g cukru 150 g oleju słonecznikowego po łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia (dałam dodatkowo 2 łyżki przyprawy piernikowej i łyżeczkę cynamonu ekstra) szczypta soli 4 jajka 50 g orzechów włoskich. Krem: 300 g serka śmietankowego

Mieszam w Garnku
Sernik z brzoskwiniami 159

żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 2 serki krówki (1/2 kg) 1 jajko + 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki margaryny Beza:   7 białek + 1 szklanka cukru Brzoskwinie z puszki Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem. Zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto.     Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Część ciasta rozłożyć na blaszce

Kuchnia smaków
Ciasto ogórkowe 191

Do słodkich wypieków można wykorzystać dowolne warzywa..ale jak dla mnie akurat to warzywo, czyli ogórek nie przypadł do smaku w cieście..ale postanowiłam wpis pokazać

Moje domowe kucharzenie
Tarta z rabarbarem i budyniem 180

Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 30 g cukru pudru (2 łyżki) 40 ml mleka (3 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 300 ml mleka 25 g cukru (2 łyżki) Dodatkowo: 250 g rabarbaru(...)Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm). Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać 3 łyżki mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC CZYLI MAKOWA CHOINKA 139

świeżych drożdży 1 łyżka cukru 180 ml mleka szczypta soli 1 jajko 30 g masła NADZIENIE 400 g masy makowej (ja użyłam własnej roboty bez dodatku rodzynek) 1 słoik powideł śliwkowych 1 żółtko 2 łyżki mleka LUKIER 1 łyżka wody 1 szkl. cukru pudru Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę

Kuchnia w oparach
SERNIK Z JAGODAMI 156

proszku do pieczenia 1 łyżka octu   Masa serowa: 1 1/2 kg mielonego twarogu 8-9 jajek 35-40 dag cukru 30 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru ok 1/2 jagód    Ciasto: Żółtka dobrze roztrzepać z cukrem.Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Doda

Niespełnione zdolności kulinarne
Rogale świętomarcińskie 190

biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru; 60 g masła (do ciasta); 1 duże jajko; 1/4 łyżeczki soli; 10 g świeżych drożdży; 150 g masła (zamrozić); Dodatkowo: posiekane orzechy lub migdały (bez skórki) do posypania; Masło (150g) włożyć do zamrażalnika. Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Około 50-70 ml wlać(...)Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie ubić jajko z cukrem na jasną puszystą masę, a masło (60g) rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite z cukrem jajko i sól. Wyrobić ciasto, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto można wyjąć

In my kitchen