Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami 294śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżeczka cynamonu 200 g ciastek pełnoziarnistych w gorzkiej czekoladzie 3 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka z magnezem) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonych śliwek kalifornijskich Ciasteczka
Poezja smaku
MAŁE SŁODKOŚCI BOŻO-NARODZENIOWE 178Małe co nie co podczas Świąt zamiast ciast z kremem, to moja propozycja na słodkości do kawki. MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE CIASTKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE KRUCHE BABECZKI Z KREMEM ORZECHOWYM ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM ŚWIĄTECZNE MUFFINY PIERNIKOWO-MARCHEWKOWE MUFFINKI
słodki bratek
Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym 274mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 50 g masła 1 słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i za pomocą foremki wycinać serca. Z połowy ciastek wykroić mniejszą foremką serduszka. Pełne serca posmarować roztrzepanym jajkiem, głownie brzegi. Położyć na to serca z wykrojonym środkiem i posmarować wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniam
Torcik owocowy na waflach 205Wersja deseru, który ładnie wygląda, ale przy jedzeniu ubrudzimy się jak dzieci😁 Każdemu błyszczą oczka na widok ciastka, ciasta czy tortu. A widząc przed sobą mini torcik, który możemy zjeść cały sami.😍 Endorfinki z pewnością szaleją a kubki smakowe już nie mogą się doczekać.😃 Możecie oczywiście przygotować ten deser w formie kremu na wafle i jeść bez niepotrzebnego ubrudzenia
Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia 420polewy) 12. Oczyścić podprażone orzechy 13. Zmielić orzechy 14. Do serka mascarpone dodać zmielone orzechy i cukier 15. Całość zmiksować 16. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać 17. Dodać pokruszone ciastka kinder bueno 18. Rozsmarować masę na ciasto 19. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników 20. Rozpuścić resztę nutelli 21. Do nutelli dodać śmietanę 22. Całość wymieszać i odstawić do lodowki
KuchniaWeDwoje.pl
SEROWO-KAWOWE CIASTO Z INKĄ – bez pieczenia! 2003mleko w proszku – dokładnie miksujemy. Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Połowę masy wylewamy na biszkopty, przykrywamy drugą warstwą namoczonych w kawie biszkoptów, zalewamy resztą masy i przykrywamy resztą ciastek. Posypujemy jeszcze odrobiną kawy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej całą noc ). Smacznego! Wpis powstał we współpracy z kawą INKA
Ostra na Słodko
Wigilia i Boże Narodzenie: Ciasteczka z grzybami i suszonymi pomidorami 196rozwiń i lekko rozwałkuj. Ciasto posyp startym serem i rozłóż na nim przestudzony farsz. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój w dość grube plastry. Tak powstałe ciastka przełóż ostrożnie na przyszykowaną wcześniej blachę (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i posmaruj jajkiem. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze
blog.moje-pasje.info
TARTINKI IMPREZOWE 224szpinak myjemy i osuszamy. Grzybki odsączamy z octu. Frankfurterki kroimy w grubsze plasterki. Kiełbasę jałowcową kroimy w półplasterki. Z kromek chleba wycinamy dowolne kształty za pomocą wykrawaczek do ciastek ( u mnie kształt kwiatka), a następnie wszystkie smarujemy pasztetem. I - tartinki z boczkiem Na pasztet układamy zrolowany plasterek boczku pieczonego. Następnie bierzemy małą wykałaczkę i nabijamy na nią
Kuchnia MagdaLeny
Domowa masa kajmakowa 202myśl powiedzenia:”pierwsze koty za płoty” zabrałam się za przygotowanie domowej masy kajmakowej. Efekt o dziwo okazał się całkiem niezły i masę śmiało wykorzystałam w moim przepisie na ciastka”Amoniaczki” . inspirację i motywację czerpałam ze wspaniałego bloga „Olga Smile” Polecam! Przepis na domową masę kajmakową: Składniki: 450 ml mleka skondensowanego 50 g masła Mleko wraz z miękkim masłem zagotowuję
Ciasta z tradycjami
Jak prawidłowo zrobić ciasto ptysiowe?-informacje, wskazówki 210ciasta ptysiowego powinny mieć temperaturę pokojową. 2) Ciasto studzimy około 5-10 minut. Ciasto musi być lekko ciepłe, aby móc połączyć się z jajkiem. 3) Po upieczemy nie zostawiamy ciastek w przeciągu. Studzimy. Od razu nie przecinamy. Zródło:”Kuchnia Polska”,s.644
Ciasta z tradycjami
Pierniczki z okienkiem na choinkę, Pepparkakor 256pierniczki z większą i mniejszą dziurką układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do większych "okienek" wsypuję rozkruszone landrynki. Nie za dużo, by rozpuszczając się nie wylały poza ciastko. Piekę 10-13 (max.15) minut ( w zależności od grubości ciasta, staram się jednak je rozwałkować jak najcieniej). Pozostawiam do wystygnięcia na blaszce, by "okienka" spokojnie zastygły. Czy dekorować dalej? Można
Karczma Honorietty
ZIMOWE CIASTECZKA TRADYCYJNE 329zobaczyłam, że na dworze ciemno i zimno, nie pozostało mi więc nic innego jak pieczenie ciasteczek ;) Skład jest klasyczny mąka+tłuszcz+cukier i są to jedne z moich ulubionych ciastek. Czytaj więcej
Kasia Sarna
Bajaderka z zakalca 264powideł (u nas domowe powidła żurawinowe, dobrze pasują też z czarnej porzeczki) POLEWA: 50 g margaryn 3 łyżki mleka 60 g cukru pudru 25 g kakao * jeśli używamy suchych ciastek, należy dodać 3 - 4 łyżki kremu czekoladowego lub serka homogenizowanego Margarynę gotujemy z mlekiem, kakao i cukrem. Wrzucamy żurawinę i odstawiamy, aby całość nieco przestygła. Ciasto kruszymy albo mielimy
Kuchnia od dwojga
Najprostsze ciasteczka kruche à la pierniczki 262kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem- pamiętając o niewielkich odstępach- i piec max 8-9 minut w 180 stopniach. Gotowe ostudzić i przełożyć do pojemniczka na ciastka. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca
Kajmakowy sernik kremowy 191piasek, rozpuść masło i do ciepłego wsyp je i wymieszaj dokładnie. Dno tortownicy wyłożyć papierem, a następnie zacisnąć obręcz, obciąć wystający papier. Brzegi posmarować np.olejem kokosowym i posypać mąką . Ciastka z masłem wyłożyć na dno i ugnieść tworząc spód sernika. Wstawić do lodówki. Twaróg z wiaderka, serek mascarpone oraz puszkę masy kajmakowej włożyć do misy. Zmiksować na gładką masę
Z Kuchni Do Kuchni