karmelu. I kilka słów o orzeszkach… Czego nigdy nie może zabraknąć na moich przyjęciach czy spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi? Oczywiście słodkości i chrupiących przekąsek. Poza ciastami, ciastkami często przygotowuję też na babskie spotkania słodkie desery. Są proste i pyszne. Dziś podzielę się z Wami przepisem na jeden z nich. Ostatnio podbił serce moich koleżanek. Krem chałwowy
Słodkie okruszkiForma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm) Batoniki: 100g masła 250g masła orzechowego (u mnie Woj-Len ) 250g cukru pudru (*) 150-160g herbatników (lub dowolnych kruchych ciastek) Polewa: 100g czekolady (użyłam gorzkiej) 1 łyżka masła orzechowego (płaska) Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodać masło orzechowe oraz uprzednio pokruszone
Di gotujeprzepisy na serniki pieczone, na zimno lub gotowane. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Spód 160 g ciastek herbatników 40 g masła 40 g płynnego miodu Ciasteczka pokruszyć drobno (najlepiej w malakserze) i dodać masło oraz miód. Wszystko wymieszać aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy
O kuchni z uczuciemmasy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy mikserem
słodkie i nie tylko historie kulinarneZdrowe, super smaczne i mega szybkie do zrobienia! Takie są właśnie moje ciastka owsiane fit . Ciasteczka słodzimy bananami i odrobiną miodu. Mieszamy ze sobą kilka składników i myk do piekarnika. Ciasteczka owsiane w wersji fit polecam szykować razem z dziećmi. To naprawdę świetna zabawa. Sam zapach jaki rozchodzi się po całej kuchni w trakcie pieczenia jest bardzo zachęcający
AniaGotuje.plcytryny. Na końcu wmieszać połówki borówek oraz pokruszone beziki. Całość. Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę biszkoptów. Na ciastkach umieścić krem. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami. (Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej
Di gotujesera 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki 15 dag herbatników 1 kg arbuza 3 łyżki żelatyny Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. *Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową
Z Majeczką w kuchniskładniki spód 1 paczka ciastek herbatników ,przepis na małą blaszkę masa 4 kopiate łyżki żelatyny 730 dag jogurtu greckiego 3 łyżki nasion chia 50 dag serka mascarpone 4 łyzki cukru pudru dodatki maliny ,3 galaretki wisniowe przygotowanie galaretki rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu i odstawić. 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić zelatynę. Jogurt wymieszać z nasionami chia i zmiksować
Moje Wyrobyricotty 3 galaretki bananowe oraz: blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Rozpuszczamy 2 galaretki w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy ciastka. Dwa banany obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Układamy plasterki bananów na herbatnikach. Do miski przekładamy mascarpone i ricottę, miksujemy przez chwilę a następnie dolewamy cienkim strumieniem
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzy okazji festiwalu burgerów - są bezbłędne! Do tego pełen smaku sos i delikatne mięso - no mniam! Nie nazwałabym siebie stekowym psychofanem, ale za taki kawał mięsa dałabym się pokroić. 😎 👉 Ciastko czekoladowe podane z sosem jeżynowym i leśnymi grzybami oraz rozmarynem O tym deserze mogłabym pieśni pisać! Jestem ogromnym łasuchem, dla mnie posiłek koniecznie musi zakończyć się deserem. Życzyłabym sobie, żeby(...)mój ostatni posiłek zwieńczył właśnie ten specjał. To jest sztos nad sztosami! 💓💓💓 Ciastko jest genialne, ale ten dodatek sosu jeżynowego z leśnymi grzybami powala! Kto by pomyślał, że grzybki, za którymi nie przepadam, na słodko to taka petarda. Musicie zjeść ten deser, gdy wpadniecie na Starową Górę - KONIECZNIE! 😍 I naprawdę nie pisałabym, że coś mi smakuje, gdyby tak nie było
Cooking Monsterprzygotowałam był trochę za rzadki (prawdopodobnie było to wina mascarpone), jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta Tarta z borówkami i kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru
PatiGotujeBardzo proste, szybkie i pyszne ciastka z masłem orzechowym, bez dodatku mąki, masła, proszku do pieczenia. Tylko trzy składniki: Masło orzechowe, cukier kokosowy (palmowy, trzcinowy lub ksylitol) i jajko... Wiem trudno w to uwierzyć, sama lekko nie dowierzałam, że się da, ale dało się. Wyszły bardzo orzechowe, nieprzesłodzone, idealne do kawki. Tak jak uwielbiam domowe ciacho + kawa... mniam
Smaczne ZdroweCiasteczka dyniowe na słono - tylko 3 składniki! Bez mąki i tłuszczów. Jest to zdrowsza alternatywa dla chipsów, paluszków, krakersów lub innych słonych przekąsek, które są bogate
Kuchnia MagdaLenygalaretkę. Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki. Na ciastka przelać przygotowaną piankę. Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa zrobiła się odrobinę sztywna. Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć pozostałe herbatniki. Ciasto ponownie
Di gotujegrubość około 3-4 mm. Powstały płat ciasta dzielimy na kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm. Na każdy położyć po łyżeczce marmolady różanej. Następnie ciastko zwijamy w rulonik. Ciasteczka pieczemy w 180'C przez 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznie