myśl powiedzenia:”pierwsze koty za płoty” zabrałam się za przygotowanie domowej masy kajmakowej. Efekt o dziwo okazał się całkiem niezły i masę śmiało wykorzystałam w moim przepisie na ciastka”Amoniaczki” . inspirację i motywację czerpałam ze wspaniałego bloga „Olga Smile” Polecam! Przepis na domową masę kajmakową: Składniki: 450 ml mleka skondensowanego 50 g masła Mleko wraz z miękkim masłem zagotowuję
Ciasta z tradycjamiciasta ptysiowego powinny mieć temperaturę pokojową. 2) Ciasto studzimy około 5-10 minut. Ciasto musi być lekko ciepłe, aby móc połączyć się z jajkiem. 3) Po upieczemy nie zostawiamy ciastek w przeciągu. Studzimy. Od razu nie przecinamy. Zródło:”Kuchnia Polska”,s.644
Ciasta z tradycjamipierniczki z większą i mniejszą dziurką układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do większych "okienek" wsypuję rozkruszone landrynki. Nie za dużo, by rozpuszczając się nie wylały poza ciastko. Piekę 10-13 (max.15) minut ( w zależności od grubości ciasta, staram się jednak je rozwałkować jak najcieniej). Pozostawiam do wystygnięcia na blaszce, by "okienka" spokojnie zastygły. Czy dekorować dalej? Można
Karczma Honoriettyzobaczyłam, że na dworze ciemno i zimno, nie pozostało mi więc nic innego jak pieczenie ciasteczek ;) Skład jest klasyczny mąka+tłuszcz+cukier i są to jedne z moich ulubionych ciastek. Czytaj więcej
Kasia Sarnapowideł (u nas domowe powidła żurawinowe, dobrze pasują też z czarnej porzeczki) POLEWA: 50 g margaryn 3 łyżki mleka 60 g cukru pudru 25 g kakao * jeśli używamy suchych ciastek, należy dodać 3 - 4 łyżki kremu czekoladowego lub serka homogenizowanego Margarynę gotujemy z mlekiem, kakao i cukrem. Wrzucamy żurawinę i odstawiamy, aby całość nieco przestygła. Ciasto kruszymy albo mielimy
Kuchnia od dwojgacukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 120 g solonych orzeszków ziemnych 120 g gorzkiej czekolady 1 budyń smietankowy lub waniliowy bez cukru + pozostała masa kajmakowa 2 batoniki Snickers Maślane ciastka zmielić na mąkę, dodać cukier puder i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm. Docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut
Domowa cukiernia Ewykształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem- pamiętając o niewielkich odstępach- i piec max 8-9 minut w 180 stopniach. Gotowe ostudzić i przełożyć do pojemniczka na ciastka. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapiasek, rozpuść masło i do ciepłego wsyp je i wymieszaj dokładnie. Dno tortownicy wyłożyć papierem, a następnie zacisnąć obręcz, obciąć wystający papier. Brzegi posmarować np.olejem kokosowym i posypać mąką . Ciastka z masłem wyłożyć na dno i ugnieść tworząc spód sernika. Wstawić do lodówki. Twaróg z wiaderka, serek mascarpone oraz puszkę masy kajmakowej włożyć do misy. Zmiksować na gładką masę
Z Kuchni Do Kuchniręcznie malowane i dekorowane. Bardzo często stają się później upominkiem dla znajomych i rodziny. Nie są to pierniczki (Lebkuchen) jakie mamy w zwyczaju przygotowywać w Polsce. Ciasteczka adwentowe to ciastka kruche. Składniki na ca. 50 sztuk: 190 g mąki orkiszowej - typ 630 140 g zimnego masła 60 g mielonych migdałów 40 g ksylitolu/cukru 1 laska wanilii dodatkowo: cukier puder/zmielony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!góry przepraszam. Za to gwarantuję, że smak pizzy będzie w pełni zadowalający. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki na ciasto na blachę szeroką, prostokątną, tak jak do pieczenia ciastek: 200 g skrobi ziemniaczanej 100 g mąki gryczanej 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej + do podsypywania 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gumy guar ok. 400 ml ciepłej
Kawa z mlekiemtortownicę. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb A może Ci się przyda: 1. zestaw świątecznych pieczątek do ciastek , 2. duża łyżka cedzak , 3. forma na misiowe żelki , 4.genialne czyściki z włókna szklanego , 5. krajalnica do spirali z ziemniaków i mamy przekąski niczym z wakacyjnego kurortu:), 6. miska
Cukiernia Pychotkilaski wanilii. Ciasto formujemy w kulkę i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka smarujemy konfiturą i przykrywamy drugim ciastkiem. Ciasteczka smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut
Kuchnia Bon Appetitmikser kuchenny lub wałki dekoracyjne, które będą jak znalazł do przygotowania świątecznych wypieków Zobacz także: Ekspresowe puddingi z nutellą Ten kto stale odwiedza bloga wie, że mam słabość do ciastek ... Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Tak jak istnieje i w magiczny sposób działa szarlotka sypana... Sernik na zimno z mascarpone Malinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo
Poezja smakulukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek. Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas. Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną
Wanilia i KardamonŚwiąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. Składniki: Sprawiona kaczka o wadze około 2 kg, 100 g pierników (najlepsze będą te bez glazury lub z cienką ich warstwą, ewentualnie ciastka korzenne), łyżka miodu, łyżka sosu sojowego, nieduży kawałek imbiru (2 cm), kilka gwiazdek anyżu, sól, pieprz, 3 pomarańcze. Wykonanie: Kaczkę posypać solą i pieprzem zewnątrz i wewnątrz. Miód
Poezja Smaków - blog kulinarny