ciastka - 17601 przepisów (strona:429/1174)

Zazulki 83

Jedne z najlepszych, tak prostych w wykonaniu, domowych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam. Idealny sposób by łatwym sposobem zachwycić gości. Składniki -2,5 dag drożdży -1/4 szkl. śmietany -500 g mąki -150 g margaryny -150 g smalcu -cukier wanilinowy -3 jajka -słoik dżemu porzeczkowego (używam domowego, z tego przepisu. Sklepowe mogą być zbyt słodkie) -250 g cukru pudru -orzechy

Zielona Kuchnia
Cebulowe talarki 100

Świetna alternatywa słodkich ciastek, a także...idealna przekąska do piwa. Proponuję również spróbować wersję z większą ilością soli lub dodatkiem ulubionych ziół. Znikają w mgnieniu oka ;-) Składniki -2 szkl. mąki -10 dag margaryny -2 średnie cebule -2 żółtka -3 łyżki śmietany -czubata łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki soli Przygotowanie Cebulę obrać i posiekać. Z mąki, margaryny, śmietany, żółtek

Zielona Kuchnia
KOKOSANKI 149

Kokosanki ❤❤❤  Któż nie lubi tych małych słodkości? Są dla mnie wspomnieniem dzieciństwa i ... ciężkich czasów, kiedy w miejscowej piekarni można było kupić na wagę jedynie kokosanki i ciastka paryskie ... 😊 Lekko chrupiące na zewnątrz, z miękkim środkiem, robi się je baaardzo szybko, a co najważniejsze zawsze się udają 😉  Są super pomysłem na wykorzystanie białek, które czasem zalegają

Walijskie Pichcenie
Pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi 210

Pompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 dag mąki 250 dag twarogu 250 dag margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie

Korniszonki
Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 211

łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka, u nas ciastka Cioccolini bez glutenufirmy Schar -3 kostki gorzkiej czekolady (na paluszki ;) -wiórki kokosowe (do posypania kremu kokosowego) BURACZANE MUFFINY CZEKOLADOWE Buraki obrać, pociąć na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku

Candy Pandas
Ciacho czekoladowe z piernikami i migdałami 149

Stopniowo dodajemy suche składniki, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę czekoladową, którą rozprowadzamy w formie wielkiego ciastka. Grubość powinna być równa. Na całą powierzchnię ciasta rozsypujemy kawałeczki pierników oraz płatki migdałowe, delikatnie dociskamy. Rada: żeby równo i szybko docisnąć pierniki, wystarczy wierzch przykryć papierem do pieczenia

Moniki Smakołyki
Kruche ruloniki z marmoladą 166

Sposób przygotowania: 1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć w rulonik. 2. Ciastka układać złączeniem do dołu, piec do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. 3. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka ze zdrowymi dodatkami 137

kruche ciasteczka pełne smacznych i zdrowych dodatków. Nie brakuje w nich otręb pszennych, sezamu, kokosu i chia. Ze względu na małe dzieci, które nie lubią czuć żadnych ziarenek w ciastkach, niektóre składniki mieliłam - można oczywiście tego nie robić, wg własnego uznania. SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki mąki - 1 szklanka zmielonych ziarenek chia - 2 jajka - 1 żółtko - 3 łyżki cynamonu

Wielopokoleniowo
Batoniki z masłem orzechowym, migdałami i żurawiną 221

wałówkę. Oczywiście plan jest taki, żeby było smacznie, ale i zdrowo. Przeszukuję książki kulinarne, także te wszelkich specjalistek od fitnessu, polskie i zagraniczne portale w poszukiwaniu wartościowych przekąsek - batonów, ciastek, kulek mocy. Na początek cudowne batoniki z masłem orzechowym, płatkami owsianymi, migdałami i żurawiną - żadne sklepowe im nie dorównają! Składniki (12 niedużych batoników) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich

Kulinarne Inspiracje
Wuzetka 148

blogów kulinarnych w internecie tyle różnych wersji tego klasycznego ciastka :) To zróżnicowanie dotyczy zarówno przepisów na krem jak i na same blaty czekoladowe - tu spotkać się można i z ciastem ucieranym i oczywiście ze zwykłym biszkoptem. Natomiast krem to najczęściej bita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany

Opowieści z piekarnika
Razowe ciasteczka z kardamonem 153

Jeżeli nie posiadacie żadnych foremek do wycinania wzorków, nie martwcie się - bez nich też możecie wykonać te ciasteczka :). Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około 17 - 18 ciastek: 250 g mąki pszennej razowej 125 g masła, w temperaturze pokojowej 110 g brązowego cukru ( najlepiej miałkiego, ale jeżeli posiadacie tylko gruby cukier brązowy, np. Demerara, wystarczy zmielić

Opowieści z piekarnika
Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem 139

końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się na boki i podrosną w górę.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut

Di gotuje
Diablotki z prażoną cebulką (ciasteczka z żółtego sera) 226

włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. Ciastka ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Diablotki przed pieczeniem można posmarować mlekiem i dodatkowo posypać startym serem.   (*) Z ciasta można również wykrawać dowolne kształty. U mnie widzicie

Di gotuje
ciasteczka a'la podpłomyki do dipu 188

szklanki mąki 1 jajko + 1 do posmarowania ciastek 4 łyżki gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia sól duża szczypta Papryka słodka i ostra do ciasta po dużej szczypcie do posypania sól i papryka ostra oraz słodka Suche składniki wymieszać razem dodać jajko i śmietanę Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując je obficie mąką. Wycinać ciasteczka szklanką.Jajko

cukrem pudrem posypane