ciastka - 17101 przepisów (strona:438/1141)

Kruche ciasteczka marcepanowe 75

dodać łyżeczkę likieru migdałowego dla aromatu. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć pociąć na plastry grubości około 0,5 cm. Można na ciastkach wycisnąć wzory. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 25 minut.    zastawa

królestwo garów
Halloween i paluchy wiedźmy 123

Najpierw przywędrowało święto zakochanych - Walentynki, później Halloween - i zaczęło wzbudzać wiele kontrowersji. Mi ta zabawa nie przeszkadza, nie widzę nic złego w przebieraniu się za wampiry, duchy, czarownice....pieczenie ciastek w wymyślnych kształtach... Przeciwnicy tego święta oburzają się „dlaczego przejmujemy święta z zachodu a nie dbamy o własne?” No właśnie dlaczego, nie starają się promować świąt wynikających z naszych

królestwo garów
Babeczki śmietankowe z budyniem waniliowym 156

zjadł chociaż raz i nie polubił. Pamiętam je z dzieciństwa tak samo dobrze jak ciasteczka baletki . Dzisiaj już niestety nie wszędzie można kupić takie klasyczne, zwykle ciastka, ale przecież można upiec je sobie samemu w domu. Babeczki nie są trudne do przygotowania i nie wymagają dużych nakładów pracy ani środków. Oczywiście trzeba mieć foremki do ich wypieku. Jeśli takich

Smaczna Pyza
Ciasteczka z kaszy manny. 179

żółtka , wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno i połączyć z mannową masą. Dłonie zwilżyć wodą i formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Te następnie spłaszczyć i w każdym ciastku zrobic dziurkę , podobnie jak się to robi w kluskach śląskich .   Do każdego zagłębienia włożyć odrobinę powideł lub gęstej marmolady (nie dżem , bo ten w czasie pieczenia się rozpłynie

Malinowa Kawiarenka
włoskie ciasteczka z migdałami, czyli cantuccini 162

ciasto popęka). Po tym czasie ciasto wyjąć, przełożyć na deskę do krojenia i ostrym nożem pokroić pod skosem na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć ciastka na blachę i opiekać każdą stronę w 160º po 10 min (czyli w sumie dodatkowe

zabawa smakiem
Bajaderki (Ziemniaczki) 409

Bajaderki (Ziemniaczki) to jedne z prostszych "ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie.   Bajaderki (Ziemniaczki) - Składniki: 360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego

Słodka Strona
Orzechowe księżyce 141

Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam w cieście ciasteczka.  3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószam cukrem kryształem. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka z quinoa i migdałami 156

dziś okazji specjalnej nie było, to i ciasteczka będą inne. Bez cukru i bez białej mąki, za to z quinoa, mąką migdałową i mąką gryczaną.  Rodzina orzekła, że ciastka są pyszne i na jutrzejszej herbatki nic nie zostało. Ciasteczka z quinoa i migdałami składniki: 150 g quinoa (komosy ryżowej) 50 g mąki migdałowej 50 g mąki gryczanej(...)momencie dodajemy też cukier jeśli ktoś ma ochotę. Zagniatamy ręką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedno ciastko to jedna łyżeczka. Ciasto należy rozsmarować łyżeczka na cienki okrąg. Przygotowane do pieczenia ciasteczka posypujemy resztą migdałów. Lekko dociskamy je palcami do ciasta. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Ciastka Czekoladowe 140

minut na blaszce zanim przeniesiemy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka mogą Wam się wydawać nieupieczone ale nic mylnego Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Źródło : marthastewart.com The post Ciastka Czekoladowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Korzenne ciasteczka z Jerozolimy 193

blasze na papierze do pieczenia. Wstaw na godzinę do lodówki. Piekarnik ustaw na 190 stopni. Kulki z ciasta zgnieć, do grubości 2cm. Piecz 20 minut. Wystudź na kratce. Gotowe ciastka możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

W kuchni wieczorem
Domowe ciastka a'la belVita 140

Kolejny pomysł na domowe odpowiedniki ! Tym razem ciastka przypominające belVita! Przepis nadesłany przez jedną z czytelniczek ! :) Podziękowania dla Gosi :)  Składniki: -> 2 jajka -> 200g mąki pełnoziarnistej -> 150g płatków owsianych -> 60g masła -> 16g cukru waniliowego -> 60g miodu -> 50g orzechów ( włoskie, laskowe, migdały) -> 50g żurawiny -> 1 łyżka kakaa Wykonanie:  Płatki owsiane

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Piwne rożki z żurawinowym dżemem 161

czasie należy je cienko rozwałkować i pokroić na kwadraciki o boku ok 6-7cm. Na środku każdego rozsmarować odrobinę dżemu. Kwadraciki nakłuwać widelcem wzdłuż przekątnej. Złożyć ciastka po przekątnej i porządnie ścisnąć rożki (można je nawet trochę zawinąć) żeby się nie rozłożyły podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut (aż leciutko się

Kulinarne Inspiracje
KRUCHE CIASTECZKA Z M&M'S CZYLI W CZASIE DESZCZU DZIECI SIĘ NUDZĄ 384

lodówki na 1h. Po schłodzeniu  odrywamy z ciasta niewielkie kulki, spłaszczamy dłonią i wciskamy w każde ciasteczko 4-5 drażetek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy

Walijskie Pichcenie
Rogaliki francuskie z białą czekoladą i kokosem 130

zdejmuję z kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut z termoobiegiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche ciastka z maszynki z chałwą 146

więc nie było czego dzielić :D Postanowiłam, że dodam ją do ciasteczek z maszynki i nawet moja druga córka, która nie przepada za chałwą, zajadała się ciasteczkami, aż miło :) Ciastka wyszły bardzo kruche i delikatne. Polecam Składniki: 7 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 300 gram masła lub margaryny 1/2 kg maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania