ciastka - 17101 przepisów (strona:435/1141)

Beza. Wszystko co najważniejsze 261

dosłownie kilkoma kroplami barwnika opartego składem na alkoholu lub kwasie, w momencie kiedy już skończymy dodawać cały cukier, dalej miksując aż do rozpuszczenia i rozprowadzenia barwnika. Takie pastelowe ciastka też są śliczne.   Upieczone bezy możecie przechowywać do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach – szybko chłoną wilgoć z powietrza. Jeśli pieczecie małe bezy – nie róbcie ich z więcej niż

Karo in the Kitchen
MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA DANUSI 141

długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ...  Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem 3 blachy ciastek przetrwały jedynie 2 dni.  Smakowały i domownikom i koleżankom w pracy :))  Składniki: (na 3 blaszki) 3 00 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Bitki z makiem (baletki) 174

Bitki z makiem (baletki) - małe biszkopciki obficie obsypane makiem i przełożone dżemem bądź marmoladą. Bardzo delikatne, nie za słodkie. Gorąco polecam wypróbować :D Składniki: (na około 30 ciastek po przełożeniu) 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 70 g cukru 70 g mąki pszennej mak do obsypania biszkopcików dżem/ marmolada do przełożenia Przygotowanie: 1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę

Nastoletnie Wypiekanie
Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem… 120

Irlandzka pogoda zdecydowanie pobudza spontaniczność – gdy tylko wyjrzy słońce, w ogródkach rozpalane są grille, na drogach pojawiają się setki … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Amerykanki 151

cudowne czekoladki w kształcie muszelek, które dostałam na Pierwszą Komunię. Amerykanki jadałam, gdy mieszkaliśmy jeszcze w Kościerzynie. Nie spotkałam ich nigdzie indziej. Po latach spróbowałam odtworzyć ten przepis. Ciastka są pyszne, ale musicie robić je przy otwartych oknach ze względu na zapach amoniaku podczas studzenia ;) AMERYKANKI Składniki: - 500 gram mąki - 120 gram masła - 200 gram cukru - 250 mililitrów mleka(...)mlekiem. Dodajemy do nich mąkę, cukier i amoniak. Następnie wlewamy przestudzone masło. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę po dwie łyżki na ciastko. Zachowujemy przy tym spore odstępy. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (aż zarumienią się brzegi). Studzimy na kratce. Pokrywamy lukrem od płaskiej strony. Voila!  Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Ciastka Spirale 136

Spirale to jedne z najbardziej lubianych, kruchych ciastek w mojej rodzinie ;). Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Daję słowo... goście będą zachwyceni! Polecam :D Składniki: (na około 30-40 sztuk) 200 g masła 100 g cukru kilka kropel aromatu waniliowego 300 g mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 2 żółtka Przygotowanie: 1. Masło, mąkę i cukier wyrobić rękami, dodać

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciastka kokosowe z karmelową polewą 140

Kruche ciastka kokosowe z karmelową polewą Kruchy spód z pyszną "ciągutkową" polewą krówkową, czyli smak w którym można się zakochać! Spód: 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 125 g roztopionego masła 1 szklanka mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (20x30 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec

Słodka Kraina Wypieków
Bezowe gniazdka z różanym kremem 147

domu, bo bardzo je lubimy. Zrobiłam też blaszkę małych bezików. Niestety te zniknęły zaraz po upieczeniu.   Składniki: 200 g białka (mama miała w płynie zostało jej jak lukrowała ciastka), lub 5 białek 330 g drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego)  1 łyżka soku z cytryny Krem: 0,5 l śmietany kremówki

Lili w kuchni
Hand pies - ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowymi owocami 225

ciasteczek - u nas o średnicy 8 cm - na jeden kawałek ciasta wyłożyć owoce, posypać brązowym cukrem, brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiema, a wierzch przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciastek docisnąć widelcem, ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić delikatnie dwa nacięcia nożykiem i posypać cukrem. Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut, do zrumienia

Plate of Joy
Ciasteczka owsiano-kokosowe 129

Ostatnio królują u mnie różnego rodzaju ciasteczka, a te są naprawdę przeepyszne. Świetna przekąska w trakcie męczącego dnia :) Do ciastek użyłam żurawiny, rodzynek, pestek dyni i słonecznika, ale wy użyjcie swojej ulubionej mieszanki bakalii. Składniki (ok. 18 ciasteczek): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3/4 szklanki płatków owsianych - 2 łyżki otrąb owsianych - 2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)suche składniki z mokrymi. Dodaj żurawinę, rodzynki, słonecznik, dynię i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 190-200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż po łyżce masy na każde ciastko i rozpłaszcz, tak aby powstał krążek ;). Piecz ok. 12-15 minut

Corner With Recipes
Ciastka migdałowe 94

Kochani tym razem zrobiłam ciastka migdałowe. Zaopatrzyłam się w mąkę migdałową i tak oto powstał smakołyk . Składniki: mąką tortowa 300 g mąką migdałowa 100 g ksylitol 100 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka masło 200 g 3 żółtka 4 krople aromatu migdałowego Wykonanie : Masło kroimy w kostkę czy paseczki , jak kto woli lub dajemy w całości ( ja swoje podgrzałam

Różowa kuchnia
CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO 157

bardzo smaczne. Mięciutkie, o delikatnym maślano-kokosowym smaku z dodatkiem ulubionego dżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających.  Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek. Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego (160 g) 3 jajka 220 g miękkiego masła  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru  1 cukier wanilinowy

Walijskie Pichcenie
Róże z ciasta duńskiego. 169

grubość około 1 cm, tniemy na 2-2,5 cm paski i skręcamy je.  Koniec jednego paska przyklejamy do stolnicy, a resztę ciasta zwijamy dookoła tworząc różę. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem, wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki. 112

Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dosypujemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beza będzie gotowa. Bezę nakładamy na każdym ciastku (około 1 łyżeczki na ciastko) najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Aspirynki wkładamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni i suszymy ciasteczka przez

Rozpustne gotowanie
Zapychacze 174

Bardzo spodobała mi się nazwa tych ciastek, jak również wykorzystanie śniadaniowych kulek czekoladowych :) Są idealnym dodatkiem do kawy! Tak jak wskazuję nazwa... naprawdę "zapychają". Polecam! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki krupczatki 4 łyżki kakao 1 szkl. chrupek śniadaniowych czekoladowych 1 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania