ciastka - 17101 przepisów (strona:427/1141)

Bajaderka czyli ciastka z odzysku 113

razem przestrzegałam dokładnie zasad przygotowywania ciasta by nie wyszedłzakalec…. niestety, tym razem znów wyszedł zakalec…. Więc ponownie sięgnęłam do internetu by poszperać […] The post Bajaderka czyli ciastka z odzysku appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Kokosanki 194

stopniowo cukier. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy kokosowej. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Ja mam już taki nawyk, że zawsze przyklepuję trochę ciastka z góry, ale lepiej jest ścisnąć lekko kokosanki po bokach żeby nadal miały poszarpaną powierzchnię na górze, która fajnie się przypieka. Ładniej wtedy wyglądają.  Piec w nagrzanym piekarniku

W kuchni bez szafek
Zbożowe ciasteczka z żurawiną i orzeszkami ziemnymi 149

Zrobienie takich ciasteczek to wspaniały pomysł na spędzenie chwil z dziećmi. Lepienie ciastek i ich dekoracja może być kreatywną zabawą i jednocześnie czasem spędzonym na rozmowie. Wykorzystujmy takie "małe" preteksty do tego, aby odkrywać wspólne zainteresowania.  Pamiętajcie, że bardzo fajnie jest tez je zjeść ;) Składniki (44 sztuki) : 250 g zimnego masła 300g mąki pszennej 65 g płatków owsianych

ChilliJemy
Jajka sadzone na słodko 133

każdej układamy połówkę brzoskwini (jeśli z puszki, to dobrze odsączoną z syropu) i ponownie zalewamy masą boki, uważając by nie pobrudzić owoców. Gęstniejącą masę delikatnie wylewamy ponad foremki, by ciastka przybrały naturalnego kształtu sadzonego jajka. Chłodzimy. Do masy możemy dodać odrobinę soku z cytrusów lub dowolnego olejku zapachowego

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto / tarta bananowo-kokosowa na spodzie daktylowym z płatkami gryczanymi 192

łatwo zblendować powoli dolewamy troszkę wody i próbujemy ponownie natomiast jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę płatków. - masę wykładamy do kokilki lub dla łatwiejszego wyciągnięcia ciastka do kokilki wyłożonej sreberkiem aż po brzegi - kokilki z ciastem wkładamy do zamrażalnika - w tym czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość(...)kokilek z ciastem - rozpuszczamy czekoladę i po lekkim ostudzeniu wylewamy na masę (można dodać odrobinę rumu lub mlecza kokosowego - dla smaku lub w celu rozrzedzenia czekolady) Jeśli chcemy ciastko wyciągnąć z kokilki wkładamy je na 1-2 godziny do zamrażalki, następnie brzegi podważamy nożem i delikatnie wyciągamy.  SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Słodkie ciasteczka owsiane z żurawiną 174

wiem gdzie jest mój stary przepis bez mąki gdzie wychodzą bardziej suche ;( Dzisiaj chciałam dodać żurawiny i znalazłam przepis u Bereniki . Wyszły pycha! Polecam :) Składniki: (na ok. 14 ciastek) 150g płatków owsianych górskich 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek miodu lub syropu np. z mniszka 5 łyżek masła 2 garści żurawiny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

W kuchni bez szafek
Ciasteczka z patelni 80

stwardniało. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i z dodatkiem sporej ilości mąki rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie z placka wykrawamy ciastka - za pomocą szklanki. Wykrojone ciasteczka układamy na patelni i smażymy do zarumienienia, przekładamy na drugą stronę i również rumienimy. Czynności te powtarzamy do usmażenia wszystkich ciasteczek. Przy trzeciej porcji

peggiwkuchni
Ciastko bananowe 118

ugościć czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy kawałek ciasta francuskiego i banan, a w 15 minut będziecie zajadać pyszny deser :-) CIASTKO BANANOWE 1/3 płatu ciasta francuskiego (około 20 cm) 1 banan 1 kostka czekolady deserowej 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto rozwijamy i na całej jego szerokości rozsypujemy drobno startą czekoladę(...)część obłożoną bananem wolną częścią ciasta,brzegi dociskamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Przed podaniem Przekrawamy na pół i przybieramy plasterkami banana i startą czekoladą. Ciastko bananowe SMACZNEGO

peggiwkuchni
Kruche kuleczki kokosowe z nasionami chia 151

laskowym. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 170 stopni). (Powinny lekko się zarumienić.) Upieczone ciastka ostudzić i obtoczyć w cukrze pudrze. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Di gotuje
Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem 128

papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Babeczki posypać startym.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej

Di gotuje
Kruche ciasteczka 119

Formuje kulę, zawijam w folię i umieszczam na 30 min w lodówce.  Schłodzone ciasto rozwałkowuje na grubość 2-3 cm i wykrawać dowolne formy jakie nam się zamarzą ;) Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na część ciasteczek wykorzystałam pozostałe białko z jajek i posmarowałam nim wierzch ciasteczek. Pieczemy w 180 stopniach około

Kolejny blog o gotowaniu
Kruche ciasteczka z masłem orzechowym (w cukrze) 154

Ciasteczka są reeewelacyjne. Przypominają orzechowe herbatniki, a samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza.  Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym i sypkim ciastkiem. Przyznam, że często je piekę, jeśli mam dylemat - jak wykorzystać nadmiar masła orzechowego, którego zwolenniczką niekoniecznie jestem.   Polecam zrobienie podwójnej porcji i dodam, że świetnie przechowują się

Di gotuje
Drożdżowe ślimaczki z powidłami 118

stopni. Do przygotowania ślimaczków wykorzystałam powidła węgierkowe,  które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Powidła DAGOMA mają doskonałą konsystencję, smak i kolor. To idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów i marynat. Są produkowane z najwyższej jakości śliwek węgierek. Kiedy spróbowałam pierwszą łyżeczkę powideł od razu zachwyciły mnie swoim smakiem. Jestem pewna, że jeszcze niejednokrotnie zagoszczą w mojej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Skąd pochodzą pączki i faworki? 107

pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się(...)nazywane też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu. Ta nazwa funkcjonuje również w odniesieniu do pączków. Pączek niejedno ma imię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których

Moja smaczna kuchnia
Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym 167

zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo:  truskawki ewentualnie cukier Na spód: 250 g ciastek czekoladowych ok. 50 g masła Przygotowanie: Miękkie masło oraz ciasteczka zmiksuj w blenderze. Od razu możesz przygotować formę (26 cm). Wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem/ olejem, a następnie mąką

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Proponowane wyszukiwania