Rozdrabniamy widelcem banany i dodajemy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 min w temp. 170-180 stopni. Ciastka są miękkie, lekko gumowate.Mogą delikatnie przyczepić się do papieru. Należy je ostrożnie podważyć i zdjąć. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAśniadanie. Ciasteczka nie są za słodkie , dzięki odrobinie cukru, zawierają natomiast płatki owsiane, płatki jaglane oraz ulubioną konfiturę (u nas domowa śliwkowa) Polecam!!! Potrzebujemy na 22-25 sztuk ciastek 1,5 szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki płatków jaglanych 1 szklankę mąki 1 masło (200g) 10 dag cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany sok wyciśnięty
WYSPA SZCZĘSLIWABardzo lubię piec ciastka. Kilka dobrze dobranych składników i błyskawicznie można mieć coś pysznego do schrupania Do tej pory moim numer jeden były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około
WYSPA SZCZĘSLIWAtemp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców, u mnie czarna porzeczka z syropu ze słoika 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciastek , przed wstawieniem do piekarnika Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny+kilka łyżek cukru pudru Przygotowanie Ser, masło,żółtko skrobię i cukier mieszamy. Ciasto kroimy na trójkąty, które
WYSPA SZCZĘSLIWAdżemu z owoców leśnych lub truskawkowego Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy. Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni (u mnie termoobieg). Wyjmujemy , studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek
WYSPA SZCZĘSLIWAwyrobieniu ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut. (Schłodziłam w lodówce.) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Ciastka smażyć (na złoty kolor) na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut - z obu stron. (Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasteczka będą spieczone na zewnątrz, a surowe
Di gotujeZainspirowana przepisem z blogu Di gotuje , zrobiłam dziś ciasteczka orzechowe. W oryginalnym przepisie są o smaku krówkowym, jednak ja wykorzystałam do ciastek masło orzechowe i dodałam rodzynki. Ciasteczka są przepyszne, w czasie pieczenia w całym domu było czuć orzechy. Są tak pyszne, aż obawiam się że do powrotu męża zostanie pusta miseczka ;) Polecam :) Składniki
Zrób to smacznieKażdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (*) Piekłam ciastka lekko i mocniej spłaszczone. Obie wersje są rewelacyjne. Te bardziej grubsze mają miększe wnętrze. Należy pamiętać, że ciasteczka podczas pieczenia dużo nie rosną (nie zawierają proszku do pieczenia). Miseczka
Di gotujeprzekładamy na stolnicę, siekamy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 3mm podsypując mąką. Literatką wycinamy kółeczka, ponadto w połowie wyciętych krążków wycinamy mniejsze otwory foremką lub malutką zakrętką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia). 2. Krem: Miękkie masło ucieramy na puch
Kuchnia w czekoladzieChyba najprostsze ciastka na świecie. A do tego przepyszne więc znikają w oka mgnieniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 25dag sera białego 25 dag mąki pszennej 25 dag margaryny szczypta soli cukier waniliowy 3-4 jabłka Sposób przygotowania: Ser zmielić posiekać z mąką i tłuszczem, dodać cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Wstawić ciasto na 15-20 minut
Cukiernia Pychotkispróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka ruchów łyżką i składniki połączone. Wystarczy przełożyć ciastka do papilotek, upiec i cieszyć się pysznym smakiem muffinek. Istnieje naprawdę dużo sposobów, aby uczynić słodycze mniej kalorycznymi poprzez zmniejszenie ilości dodawanego tłuszczu czy cukru lub wprowadzając zamienniki części
Mieszam w Garnkukolejny deser w słoiczku! Tym razem będzie czekoladowo ( tak, tak, wiem, że wielu z Was na to czekało! ). Mam dla Was przepis na Ciastko czekoladowe ala Brownie! Ale nie takie zwykłe brownie, bo takie już jest na blogu ( a nawet 2! ), ale błyskawiczne Brownie, do zrobienia w 3 minuty! Można je przygotowywać w kubeczku, albo(...)szybką, słodką przekąskę, albo słodki poczęstunek dla nieproszonych gości! Możemy polać czekoladą , posypać cukrem pudrem , albo oblać sosem karmelowym i podać z waniliowymi lodami – każda wersja smakuje idealnie! Ciastko czekoladowe jest puszyste w środku i wilgotne … takie idealne! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka – 2 łyżki * cukier – 1 łyżka * kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 szczypta
Ostra na Słodkodłonią). Na końcu do ciasta wmieszać (delikatnie) kakao. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dosyć mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posypać (opcjonalnie) wiórkami/kawałkami gorzkiej czekolady. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut w 180 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Najlepiej smakują po kilku godzinach, a nawet
Di gotujektóre następnie należy lekko spłaszczyć i pokroić (po skosie) na niewielkie odcinki (około 4 cm; tak jak kopytka). Smażyć (na mocno rozgrzanym tłuszczu) do zarumienienia się - z każdej strony. Ciastka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem oraz polać miodem. (Najsmaczniejsze są bezpośrednio po przygotowaniu.) (*) Ilość mąki zależna jest od wielkości jajka. Początkowo warto wsypać
Di gotujekula. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie zimne ciasto zmiksować z jajkami. Masę wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskane ciastka powinny mieć nie więcej niż 10 cm długości i 3 cm szerokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około 25-30 minut. Wystudzić
Zrób to smacznie