ciastka - 17601 przepisów (strona:416/1174)

Słodkie jeżyki 117

Wesołe ciastka jeżyki. Z pewnością spodobają się najmłodszym ale nie tylko. Wykonane z ciasta jak na bajaderki. W wersji dla dorosłych z dodatkiem rumu. Składniki duża paczka herbatników kakaowych typu petitki 1/4 kostki masła 2 czekolady gorzkie 1/2 -1 słoik dżemu kieliszek rumu 1 łyżka kakao opcjonalnie słonecznik w karmelu około 1 szklanki cukrowe … Czytaj dalej Słodkie jeżyki

gotuj ze mną
Weselne ciastka z Węgier 131

Zastanawiałam się jakim przepisem zakończyć rok 2018 i najbardziej spodobały mi się weselne ciastka z Węgier. Kucha, delikatna beza i solidne ciasto drożdżowe to genialne połączenie. Węgierskie ciasteczka są przepyszne, ale wymagają pewnych zdolności manualnych. Przyznam, że ich zrobienie to czynność ,, bardzo klejąca się“. Ciasto z dodatkiem drożdży leżakujemy w lodówce, następnie

dolcevitainmykitchen
Bajaderki 126

gęstego dżemu kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 2 łyżek kakao (o ile nie używamy ciasta z kakao) wiórki kokosowe do obtoczenia   Ciasta i ciastka pokruszyć dłońmi bardzo drobno. W rondelku zagotować śmietankę z cukrem i margaryną (oraz kakao). Odstawić na chwilę, żeby przestygła, a następnie przelać zawartość do ciast. Dodać posiekane bakalie, dżem, aromat

Simply Food
Kruche ciasteczka z dżemem malinowym. 125

palcem zrobić mały dołeczek, (tak jak kluski śląskie) ułożyć na blaszce. Posmarować całe ciastko rozmąconym białkiem. Do środka włożyć dżem (można workiem cukierniczym z wąską końcówką) a na około, ciastka obsypać posiekanymi migdałami. Piec około 15- 20 min w temp. 180C.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Wafle o smaku batonów "Bounty" 156

pomrożone, a piernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik) i słoneczka z różaną marmoladą. Ulubione M. i mam nadzieję, że nawet jak nie będą mu smakować, to mi tego

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczne cake pops na Święta 136

cake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki lub lekkiej trufli. Masę można doprawić ulubionymi przyprawami korzennymi (ja wykorzystałam imbir) lub skórkami cytrusów :) A potem już tylko kulanie kulek i dekorowanie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasteczka maślane z żurawiną i orzechami pekan 214

Naszło mnie na pieczenie kruchych ciasteczek. BożeNarodzenie to nie tylko pierniczki więc takie ciastka z żurawiną i orzechami zrobiłam z przyjemnością. Ciasteczka Cranberry Noel to świąteczna klasyka, także u nas w domu. Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka (klik,klik) ciasteczka cranberry noel są bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasteczka witrażyki. 150

zrobiłam witrażyki, żeby powiesić na choinkę. Fajnie się prezentują i dobrze smakują. Bardzo lubię jak na choince wiszą ciasteczka, pierniczki, cukierki, wieszam tez suszone plastry pomarańczy. Wracając do ciastek to bardzo polecam. Robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że będę robić zawsze na święta. Do ciasta możecie dodać więcej cukru niż w przepisie. Ja dałam trzy łyżki, ponieważ

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka korzenne 128

podanych składników zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć   na godzinkę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają. Piec w rozgrzanym piekarniku

W garach u Gosi
Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie (gluten free) 144

powstały przypadkowo i skromnie mogę stwierdzić, że jestem dumna z tej receptury. Są naprawdę przepyszne i cuuudownie pachną. Kokosowo-piernikowy posmak jest po prostu niesamowity.  Dodatkowo miękkie wnętrze ciastka, polewa czekoladowa i nic więcej chyba nie muszę pisać... Koniecznie spróbujcie tej zdrowszej wersji pierników, które również doskonale sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej. Należy tylko

Di gotuje
Ciasteczka z otrębami i rodzynkami 99

standardowych przepisów, ich głównym składnikiem są otręby pszenne a dodatek rodzynek sprawia ze powstaje idealna kompozycja smakowa. Ich największym plusem jest fakt ze potrzebujemy zaledwie kilka minut i ciastka mamy gotowe. Najlepiej smakują całkiem wystudzone choć ja zawsze nie mogę się powstrzymać i smakuje jeszcze ciepłe :D Z jednej porcji wychodzi nam około 18 sztuk SKŁADNIKI: 120g otrąb pszennych

Dziś Ja gotuje
Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę 106

blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Nie stosuje papieru, ponieważ wtedy ciasteczka nie chcą się wyciskać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 10-12 minut. Ciastka jedliśmy przez cały tydzień i nie straciły na smaku oraz chrupkości. Przechowuje w metalowej puszcze z przykrywką. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje

Kulinarne przygody
ciasteczka anyżowo-waniliowe 102

Piec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą

w mojej kuchni
Domek z piernika 148

świetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego(...)będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na “klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem

Ciastkozercy