składników, cieszyły się Waszym ogromnym zainteresowaniem i uznaniem, postanowiłem przygotować ciasteczka tahini . Są, moim zdaniem, jeszcze lepsze od tamtych, a równie proste do zrobienia! Dodatkowo postanowiłem wykonać te ciastka w nawiązaniu do wczorajszego wpisu, uczącego Was jak zrobić mąkę kokosową. Ciasteczka tahini oczywiście nie mogą obejść się bez… tahini. Dlatego też odsyłam Was do przepisu na pastę tahini
BlendmanNajprostsze i ekstra szybkie ciastka jakie można zrobić... Dla niezapowiedzianych gości jak znalazł. Zobaczyłam je na blogu u Issys, która zrobiła z nich kwiatuszki, u mnie zamiast róż są wiatraczki. Wystarczą 3 składniki - ciasto, powidła i cukier, a które bardzo często mamy w domu i już . Gotowe. Zdjęcie z 2010r . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwystygnięciu, zrobią się kruche. Ciasteczka z dolnej blaszki mogą się trochę szybciej upiec. Można je wyciągnąć troszkę wcześniej. Można również, w połowie pieczenia, zamienić blaszki miejscami. Ciastka najlepiej smakują ostudzone. Smacznego
Smak mojego domuPyszne ciasteczka bezglutenowe z makiem. Nie kruszą się, są bardzo proste do wykonania i zawsze się udają. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 150 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik) 60 g mąki ryżowej drobnej 40 g maku 120 g brązowego cukru + do dekoracji 120 g masła 1 jajko szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną
Kuchnia bezglutenowastopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formując okrągłe ciastko. Piec 10-15 minut, aż lekko się zrumienią. Pozostawić do ostudzenia - to wtedy ciastka lekko twardnieją i stają się chrupiące. Razem ze mną ciasteczka wypiekały: Marcepanowy Kącik Lidia Moje małe czarowanie Kuchnia mniam Słodkie okruszki Di Gotuje Izioni pyszne smaki Di Gotuje
Ewusiowe Smakiwykrawać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180-190 stopniach. (Ciasteczka powinny być odrobinę zarumienione). Ciastka ostudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Nadają się do przechowywania - do 2 tygodni. Ciasteczka dodałam do akcji "Ciasteczka" , w której udział wzięły: Małgosia - Marcepanowy Kącik Iwona
Di gotujeorzechy, a te to też przecież tłuszcz. 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych szklanka mleka szklanka mleka w proszku 15 suszonych daktyli 3 łyżki kakao płaska łyżeczka rozpuszczalnej kawy 10 ciastek zbożowych Polewa: tabliczka czekolady ( u mnie gorzka) 2 łyżki mleka łyżka oleju Daktyle ( to one zastąpią cukier)kroimy na trzy - cztery części. Zagotowujemy mleko, rozprowadzamy w nim kakao
Dieta moja pasjaKilka dni temu przygotowałem dla Was (i dla siebie oczywiście też) ciastka owsiane z rodzynkami . Pytaliście mnie jednak o jakieś kruche ciasteczka owsiane , tak więc postanowiłem je przygotować i pokazać. Przepis na nie jest banalnie prosty, a efekt rewelacyjny. Idealne ciasteczka do popołudniowej kawki lub herbatki. Przyjemne i delikatne w smaku. Co jeszcze można dodać? Jeśli w ciasteczkach lubisz
BlendmanChrupiące ciastka owsiane zainspirowane przepisem Doroty z bloga Moje Wypieki. W stosunku do oryginalnego przepisu, poza zamianą mąk, zmniejszyłam też ilość cukru. Mocno chrupiące, mocno owsiane i proste do wykonania. Dzieciakom bardzo smakowały SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu
Kuchnia bezglutenowawykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić (z niewielkimi odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 12-15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.) Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciasteczka dodałam do akcji "Ciasteczka" , w której udział wzięły: Małgosia - Marcepanowy Kącik
Di gotujeoprze. Na deszczową, jesienną niepogodę nie znajdziecie nic lepszego. Do tego kubek aromatycznej herbaty, ciepły koc, ulubiona książka i mamy zagwarantowany miły wieczór :) Składniki - na około 45 do 50 ciastek: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru (w ostateczności można zastąpić białym) 2-3 łyżki stołowe dobrej jakości kakao np. VanHouten 110 g masła 2/3 szklanki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna znaleźć ser i to on tym razem wypełnił wnętrze rożków, co dało bardzo smaczny efekt. Zamiast sera można wykorzystać gęsty dżem, czekoladę lub sam cukier z cynamonem. Przygotowując ciastka z ciasta francuskiego należy pamiętać, że to co wkładamy do wnętrza nie może być zbyt rzadkie i w ilości, która pozwoli pieczonemu ciastu na listkowanie. Składniki: 1 opakowanie ciasta
Kuchcik gotujemożna odmówić, gdy ktoś częstuje ciasteczkiem? Oczywiście, ale nie w tym przypadku! :P. Te ciastka to kwintesencja smaku. Są tak delikatne, że aż kruszą się w dłoniach. Mają bardzo intrygujący posmak orzechów, a ze szklanką mleka tworzą naprawdę zgrany duet. Wypróbujcie w wolnej chwili! S kładniki: (na ok. 16 sztuk) 100 g miękkiego masła 1/3 szkl(...)przygotowanego ciasta uformować kuleczki (każda o wadze ok. 35 g). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Każde ciastko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12-15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić na chwilkę na blaszce do ostygnięcia, następnie przenieś
Nastoletnie Wypiekaniesoli 1/3 szklanki gorącej wody 50 g czekolady deserowej 250 śmietany 30% 250 ml mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu) 2 ciastka maślane przypominające tablicę pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu Przygotowanie: W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie dodaj stopniowo zagotowaną wcześniej wodę(...)pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek. Smacznego
Niezły Młynekchoć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych
vaniliowoczekoladowa