Postanowiłam je wykorzystać do tarty, której spód zrobiłam z ciasteczek Oreo. Musze przyznać, że wyszła bardzo słodka, w sam raz do kawy. 5 godzin 12 kawałków składniki: 2 opakowania ciastek Oreo (około 500 g) 500 dag mascarpone 10 dag masła 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 200 g borówek amerykańskich galaretka agrestowa wykonanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze(...)dokładnie dociskając masę z ciasteczek, wyłożyć spód i brzegi formy. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Przygotować galaretkę, rozpuszczając ją w 300 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem. Ubić mascarpone z cukrem waniliowym, osobno śmietanę kremówkę. Delikatnie połączyć obie masy (można za pomocą szpatułki bądź mikserem na małych obrotach). Na spód wyłożyć krem, a na następnie poukładać borówki
Ania i Marcin gotująEklerki:Skladniki:400 gr maki220 gr masla300 ml wody8 jajszczypta soliMaslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy szczypte soli, I dodajemy make, energicznie mieszajac do polaczenia. Jajka
Smaki Edytyciastek czekoladowych 150 g masła Wierzch: 500 g truskawek 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy jedno z drugim. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 3. Formę (24 cm) smarujemy masłem i na jej dno oraz boki wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy(...)ubijamy. Dodajemy śmietankę do serka i delikatnie ale dokładnie mieszamy wszystko razem. Wstawiamy do lodówki. 6. Truskawki myjem, obrywamy szypułki i kroimi na ćwiartki. 7. Na ostudzony spód wykładamy krem a na nim układamy truskawki Smacznego
Motylkowa Kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zrobienie bezików jest trochę czasochłonne, ale też niezwykle proste. Jednak nie zawsze muszą wyjść takie same, nawet jeśli korzystamy
Di gotujesiebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... ;) Składniki : Masa grysikowa : 1,2 l mleka(...)garnku z grubym dnem i podgrzewać do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, wsypywać strumieniem kaszę manną cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Goracą masę wylać na ciastka, wyrównać szpatułką. Masę grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Pianka jogurtowa : 400 g jogurtu naturalnego gęstego ok. 100 g płatków śniadaniowych Cini Minis (truskawkowych
Kuchnia Elliesmakuje i jeszcze lepiej się prezentuje. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/3 łyżki proszku do pieczenia, 1/3 łyżki octu, Krem: 1 szklanka śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, Dodatkowo: 3 połówki brzoskwiń z syropu. PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję naprzemiennie żółtka oraz cukier(...)owalne elipsy. 3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietaną smaruję wykrojone elipsy. Z połówek brzoskwiń ścinam czubek i kładę go na przygotowanym ciastku, tak aby przypominał żółtko jajka. Deser przed podaniem schładzam w lodówce
Tradycyjna kuchnia KasiPączki na podstawie przepisu Tatter z cincin.cc. Pączki nigdy nie były moją specjalnością. Raczej niechętnie się do nich zabierałam w obawie o kiepski efekt końcowy. Przepis
Praktyczna plMoje dzieci uwielbiają ciasteczka Oreo ale nie należą one do najtańszych dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na ich podstawie
Pyry na GazJakiś czas temu na blogach kulinarnych zaroiło się od przepisów na ciastka ryżowe. Jako, że są to moje ukochane ciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis :) Składniki: paczka kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki(...)siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego
chwile dla mnieżeby ruszyły. My wykorzystałyśmy bardzo lekko nagrzany piekarnik, Żółtka utrzeć do białości z cukrem, najlepiej na parze. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę a następnie połączyć z rozczynem. Dodać jajeczny krem. Wyrabiać ciasto. Gdy uzyska gładką konsystencję, dodać roztopiony, przestudzony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki i miski. Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, porcjami(...)wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się ją w identyczny sposób, z tym, że mąkę pszenną zamieniamy na 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (polecamy MIX Schar do ciastek) i 0,5 szklanki mąki z tapioki. W zasadzie, nie są to proporcje wiążące, bo wszystko zależy od mąki. Teoretycznie dana mąka zawsze jest taka sama, a jednak, doświadczenie
Wypisz Wymalujforemki na cakepops ( pamiątki z wakacji ), ale jeśli nie macie foremek na zdjęciach będzie pokazany jeszcze jeden sposób, do którego wystarczy zwykły kieliszek. Składniki na ciasteczka + Nutella lub inny krem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można(...)milimetrów. Wycinamy krążki i wykładamy nimi formkę na cakepopsy. Do każdego wgłębienia nakładamy czekoladę (można przełożyć ją sobie do woreczka i wycisnąć) i przykrywamy jeszcze jednym krążkiem ciasta. Gotowe ciastka wkładamy do zamrażarki na kilka minut – dzięki temu będzie dało się je ładnie przełożyć na blaszkę. Jeśli nie macie foremki na cakepops ciasteczka można zrobić trochę jak pierożki
Ciastkozercyśmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej(...)gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Formę silikonową SILIKOMART PÓŁKULE LARGE i nie tylko możecie znaleźć na stronie garneczki.pl Zresztą nie tylko sylikonowe formy są także inne świetne rzeczy
Podróż w kulinariakwadracików. Z co drugiego kwadracika wyciąć serduszko. Następnie złożyć ciasteczka: spód w całości i na to wycięty fragment ciasta. Całość posmarować mlekiem (także wykrojone serduszka; będą dekoracją do ciastek). Formę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej złożone ciasteczka i osobno wykrojone serduszka. Piec około 20 minut w 180 °C (ciasto musi się zarumienić). W międzyczasie przygotować budyń(...)ostudzić. Do masła dodać 1 łyżkę cukru pudru i za pomocą miksera połączyć składniki ze sobą. Dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę cały czas miksować, aż uzyskamy dosyć gładki krem. Na każde ciasteczko nałożyć krem budyniowy. Całość posypać cukrem pudrem i przyozdobić serduszkami z ciasta francuskiego oraz malinami. Pomysł na przepis ze strony słodkastrona
UgotowaćPtysie, ptyśki, ptysiunie... Nie znam nikogo kto oparłby się chociaż jednemu takiemu ciastku . Łasuchy dobrze wiedzą o czym mówię bo dobre ptysie są po prostu boskie - delikatne i chrupiące ciasto parzone a do tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba(...)ptysie. Zjadałyśmy po jednym na miejscu a dwa zabierałyśmy do domu na później. Te ptysie z nieistniejącej już osiedlowej cukierni nie zawsze były nadziewane bitą śmietaną, czasami był to krem z parzonych białek , ale trzeba przyznać, że równie pyszny jak śmietanka. Te ptysie śnią mi się czasami razem z innymi wspomnieniami dziecinnych lat, widać były i są dla mnie ważnym
Smaczna Pyzahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dlaczego na szybko? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Osobiście nie lubię "gotowców
Di gotuje