Ptysie, ptyśki, ptysiunie... Nie znam nikogo kto oparłby się chociaż jednemu takiemu ciastku . Łasuchy dobrze wiedzą o czym mówię bo dobre ptysie są po prostu boskie - delikatne i chrupiące ciasto parzone a do tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba(...)ptysie. Zjadałyśmy po jednym na miejscu a dwa zabierałyśmy do domu na później. Te ptysie z nieistniejącej już osiedlowej cukierni nie zawsze były nadziewane bitą śmietaną, czasami był to krem z parzonych białek , ale trzeba przyznać, że równie pyszny jak śmietanka. Te ptysie śnią mi się czasami razem z innymi wspomnieniami dziecinnych lat, widać były i są dla mnie ważnym
Smaczna Pyzahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dlaczego na szybko? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Osobiście nie lubię "gotowców
Di gotujePropozycja dla wszystkich ciaskożerów. Zamiast zajadać się ciastkami, można jednym wielkim! I powiem tu nieskromnie, znacznie lepszym niż te z paczki. A świeże maliny, to idealne zwieńczenie tego deseru! Składniki: 3 paczki ciasteczek typu Oreo 300 g serka mascarpone łyżka soku z cytryny 0,5 litra mleka 500 ml śmietany 30-36% 80 g masła 20-30 g żelatyny(...)połowy ciastkowej kruszonki dodajemy większą połowę masła (50-60 g), które uprzednio rozpuszczamy. Na dnie tortownicy układamy powstałe ciasto i chowamy do lodówy, by zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem
Karczma HonoriettyMnie co prawda ostatnio nie ciągnie do słodkiego, jednak moich chłopaków tak:) Dlatego uraczyłam ich taką oto pyszna bombą kaloryczną! Byli zachwyceni! Ciasto dość szybko się
Z miłości do słodkościOczywiście nie zdążyłam jeszcze skosztować każdego rodzaju, wszak wolałabym jak najdłużej mieścić się w spodnie :) Jestem straszliwym łasuchem i muszę czasami chować słodycze sama przed sobą, dlatego karton z ciastkami stoi schowany w szafie/spiżarni i zaglądam do niego tylko, gdy potrzebuję paczki ciasteczek do testów :) Poniżej przedstawiam moje i znajomych opinie na temat tej części, którą już się(...)każda z nas stwierdziła, że to jedne z najlepszych wielozbożowych ciasteczek, jakie jadłyśmy :) 2. KreMisie Cudowny, bardzo kruchy herbatnik sam w sobie byłby bardzo smacznym ciasteczkiem. Dodatek mlecznego kremu i czekolady sprawia, że po te ciasteczka chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Razem z babcią delektowałyśmy się nimi przy wspólnej herbatce i muszę przyznać, że herbatnik to majstersztyk
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 130 g ciastek kruchych Brześć, 60 g czekolady mlecznej lub deserowej, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu czekoladowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce: morele, banany, winogrona bezpestkowe, czerwone porzeczki. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek(...)mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy do zgęstnienia. Nakładamy ostudzony budyń na wyciągnięte tartaletki (dobrze jak chłodzą się ok. godziny). Można budyń także zmiksować z masłem, wtedy powstanie nam krem budyniowy. Na koniec dekorujemy owocami
Aga w kuchniKiedy po wszystkim dałam do wylizania łyżkę po kremie Malwince, usłyszałam: Mama! Pycha! Składniki: SPODY: 100g herbatników pełnoziarnistych 50g rozpuszczonego masła CHMURKA: 2 x 200g jogurtu greckiego light krem jogurtowy taki MUS: 300g jeżyn 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku (lub 1/2 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, smak dowolny) 3 łyżki cukru pudru DEKORACJA(...)Rozłożyć chmurkę do pucharków. MUS: Jeżyny zmiksować z cukrem, dolać galaretkę lub żelatynę, schłodzić. Zimną, tężęjącą masę wylać na chmurkę. Schłodzić dokładnie. DEKORACJA: Deserki ozdobić bitą śmietaną, połówkami kruchych ciastek i tartą czekoladą. Posypać owocami
Cakes By KejtNa początek wyjaśnienie. Muszę przyznać, że to ciasto ma wspólnego z sernikiem tyle, co ja z top modelką. ;-) Ale pod taką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam
Szefowa kuchnirodzinkę polsko-holenderską. Z tej okazji postanowiłam przygotować deser, który jest przysmakiem holenderskiej części tej familii. Chodzi mianowicie o Eklerki. Ptysiowe ciasteczko, rozpływające się w ustach, wypełnione aksamitnym kremem i polane mleczną czekoladą. Z moimi eklerkami wiąże się śmieszna historia, która związana jest z ogromną zachłannością wyżej wspomnianego holenderskiego osobnika na owe eklerki.Rzecz działa się parę lat temu(...)zjadł, więc zapakował je spowrotem do pudełka po butach, i schował wysoko na szafie. Nie muszę chyba mówić, że po całym dniu w owym obuwniczym opakowaniu, ciastka nie nadawały się już do zjedzenia. I nawet Eric, który je uwielbia, nie był w stanie ich już zjeść. Ale to tylko dowodzi tego, iż moje eklerki powodują, że człowiek robi
W mojej holenderskiej kuchnitaką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się niż tradycyjny tort. Są bardziej interesujące i przede wszystkim praktyczniejsze (przysparzają mniej kłopotów przy jedzeniu (połączenie krem+dziecko, hmmm chyba wszyscy wiemy jaki jest wynik :D) Zachęcam wszystkich do spróbowania i uwolnienia swojej kreatywności. Czekam na linki z efektami Waszej pracy !! CAKE POPS(...)wodnej. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i od razu wtykamy w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Schładzamy cake popsy po raz kolejny przez 15 minut. Wyjmujemy ciastka z zamrażarki. Przygotowujemy posypki. Zanurzamy w roztopionej wcześniej czekoladzie i i od razu dekorujemy. Kiedy zużyjemy całą ciemną czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju białą
Mania GotowaniaWspomnienie dzieciństwa... Któż z Was ma podobne?! Składniki: Na 1 wafel kwadratowy: 1 margaryna 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa (lub inny smak
Kuchnia w czekoladzieCiasta na zimno sprawdzają się chyba w każdej sytuacji. Szczególnie takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takie jest właśnie to ciasto - szybkie i baaaardzo
Z miłości do słodkościZłośliwy piekarnik odmówił posłuszeństwa i niespodziewanie się zepsuł. A ,że weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego , dlatego też powstało to ciasto . Bez
Malinowa KawiarenkaLatem, gdy za oknem ciepło i słonecznie, a w sklepach mnóstwo świeżych soczystych owoców chętnie serwujemy sobie na deser serniki na zimno wypakowane po brzegi
Malinowa KawiarenkaPavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło
głodny alergik