Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać(...)proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia. Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną. Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie. Smacznego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiadomo ja wolę sama wszystko zrobić ;-). Ps. film jest głupkowaty, a co do gatek to idzie tak” najpierw poliż potem zamocz” Składniki na około 20 szt. gotowych ciastek: 170 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej razowej 50 ml oleju roślinnego 100 g brązowego cukru 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę, połączyć z resztą składników, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć krążki foremką i piec w temp. 180 C 15-20 minut. Gotowe przełożyć kremem. Krem: 200 g mleka sojowego w proszku 100 g cukru pudru 50 ml oleju roślinnego lub 50 g masła roślinnego 2 łyżki wody w razie potrzeby Wszystkie składniki na krem
greenscarfmiękkiego masła (lub margaryny) Wykonanie: Suszoną żurawinę drobno siekamy. Otręby owsiane wraz z mąką i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. Masło ucieramy mikserem na gładki krem. Nie przerywając miksowania dosypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy jajo i dalej ucieramy jeszcze przez ok. pół minuty. Do maślanej masy wsypujemy żurawinę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie ze sobą(...)kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Umieszczamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny (ja ciasto zagniotłam wieczorem i zostawiłam je na całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy od ciasta małe porcje (wielkości włoskiego orzecha), formujemy w kulkę a następnie spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka powinny mieć grubość
MyCookBook.plzapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy i ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję.Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowySkładniki:biszkopt4(...)jeśli biszkopt wyrósł trochę nierówno, można górny blat umieścić na spodzie tortu, a na górze - ten spodni, który od tortownicy jest zawsze równy), skropić go przygotowanym ponczem, nałożyć 1/3 kremu i rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi- podobnie zrobić z drugim blatem - nasączyć, nałożyć krem i posypać wiórkami- ostatni blat nasączyć od spodu, ułożyć na pozostałych blatach i rozsmarować
Smakołyki Berenikiśmietany 36% - 2 żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z rozpuszczoną Kasią/masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy(18/20cm) i dobrze ugniatamy. Całość schłodzamy w lodówce przez około 15 minut. Rozpuszczamy czekoladę(...)odstawiamy do całkowitego wystygnięcia( nie możne stężeć). Ubijamy śmietanę i wstawiamy do lodówki, ubijamy białka i też wstawiamy do lodówki, następnie ubijamy żółtka z cukrem na puszysty biały krem. Do ubitych żółtek po trochu dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ubite białka, śmietanę i czekoladowy groszek. Nakładamy piankę na czekoladowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy
Mia Cucina SofietaAromatyczne, pyszne i pachnące latem - waniliowe bułeczki z nadzieniem serowym i... i malinami, które są przysłowiową kropką nad i. Bułeczki śmiało mogą zastąpić niedzielne ciasto, są
Gotowanie i blogowanieUrocze rurki oblane (a raczej wysmarowane pędzelkiem) czekoladą. Z dodatkiem polewy stają się kruche i niesamowicie pyszne. Z całą pewnością ciężko się od nich oderwać, uzależniają
Gotowanie i blogowanieŻurawina pojawia się późną jesienią i jest z nami do świąt, często będąc ich nieodłącznym dodatkiem. Kojarzy się głównie jako dodatek do mięs,galaretek albo
Bon appetit mon amieulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy lub waniliowy2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)Do dekoracji:200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady½ szklanki orzechów drobno posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można(...)również czasami jako dodatku smakowego do ciast.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około
Mania GotowaniaCiasto Oczy Carycy nie tylko pięknie wygląda ale też świetnie smakuje, może więc być ozdobą świątecznego stołu. Po między biało brązowym ciastem znajdują
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprezentuje i będzie idealną propozycją nie tylko w świątecznym menu :) Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki . Polecam i życzę smacznego :) Składniki na spód : 100 g ciastek digestive 40 g masła, roztopionego Ciasteczka pokruszyć wałkiem/malakserem/ręcznie na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)sernik ja używam sera kanapkowo sernikowowego "Mój ulubiony" z Wielunia 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka pół szklanki śmietany kremówki (125 ml) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
cucinareSkładniki: Ciasto kakaowe: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju (12 łyżek) 120 ml ciepłej wody (12 łyżek) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki proszku
Ciastka - domowe słodkości"Marlenka" to ciasto pochodzące z Czech. Składa się z kilku miodowych warstw przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaOstatnia wigilia klasowa, wspaniała atmosfera i zabawa w świętego Mikołaja, po prostu niezapomniane chwile...Dzisiaj miałam bardzo produktywny poranek, pakowałam ciastka i dopracowywałam prezent dla koleżanki z klasy. Dlatego nie miałam za dużo czasu, aby myśleć o śniadaniu. Ale mimo wszystko coś wymyśliłam i to coś baardzo mi smakowało. Serek przypomniał mi smak z dzieciństwa, bo smakował identycznie(...)sobie pozwolić ^^~ Jogurt czekoladowy a'la Bakuś z siemieniem lnianym, pyłkiem pszczelim, syropem klonowym i bananem ~Składniki:200g serka naturalnego 2 łyżeczki gorzkiego kakaosłodzidło5g świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka kremu czekoladowego+ pyłek pszczelibanansyrop klonowyMieszamy ze sobą serek, kakao i słodzidło (u mnie syrop klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu czekoladowego i przykrywamy go serkiem. Posypujemy siemieniem i pyłkiem pszczelim
Kuchenny Skrawek Niebapierwszego gryza. Zostawcie kilka i podajcie na najbliższym spotkaniu z przyjaciółmi i rodzinom. Goście będą zachwycenie. Dlaczego ? Może dlatego, że ciasteczko rozpływa się w ustach, beza chrupie, a krem dopieszcza kubki smakowe czekoladowym smakiem ...Ciasteczka z serii pracochłonnych, ale zapewniam, że nie pożałujecie tych minut spędzonych nad ich przygotowaniem. Ciasteczka ( około 40 szt. )* 1,5 szklanki mąki(...)ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki.Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym ganaszem smarować kruche ciastka, na ganasz przyklejać bezę. Smacznego ! Więcej o książce: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
kolorowotorcikowotort ze świeżymi truskawkami lub malinami, ale niestety nie udało mi się na takowe zapolować, więc wybrałam dodatki, które lubi, a tort wyszedł pyszny. Bardzo lubimy torty z kremem na bazie bitej śmietany, ale wiadomo, że nie należy ona do najbardziej trwałych. Postanowiłam więc ją utwardzić roztopioną białą czekoladą i mascarpone. Przyznam szczerze, że był to bardzo trafiony wybór(...)roku trochę jest i będę starała się robić coraz to lepsze i smaczniejsze torty. Tort kakaowy z bitą śmietaną był leciutki przełożony konfiturą wiśniową, a boki obsypałam pokruszonymi kruchymi ciastkami z nutką kokosa. Pycha! Składniki: Biszkopt: – 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka; – 200 g cukru pudru; – 3 łyżki mąki pszennej; – 3 łyżki
dom-agi.plLukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje
CiastkozercyPozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej strony.Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie(...)budynie na 0.5l 600 ml soku 3 łyżki cukru 3 dojrzale brzoskwinie 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru ½ paczki cukru waniliowego 1 duża beza Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie
Mia Cucina Sofieta