Bajaderki to po prostu ciastka z niczego ;) Zalega ci w domu ciasto, na które już nikt nie ma ochoty? Albo co gorsza zakalec, który za chwilkę wyrzucisz do śmieci? Nie poddawaj się zbyt szybko! W bardzo łatwy sposób możesz zrobić z tego coś pysznego :) Dziś polecam właśnie bajaderki- małe, słodkie kuleczki z resztek ciast, oblane polewą(...)mniej jeśli używamy czekoladowych ciast) 50 g masła 1/4 szkl mleka 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie) 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp. Dodatkowo: 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek Przygotowanie: 1. Bajaderki: Resztki
Nastoletnie WypiekanieKażde ma się rozumieć inne. Jedna napoleonka, ptyś z kremem kawowym, dwie tartaletki z truskawkami i torcik migdałowy. Poza jednym czy dwoma, z góry wiadomo co komu przeznaczone - a którym to łakomczuszki napełnią ekstra brzuszki? Wyliczasz bez wahania. Posłuszna pani za ladą chwyta kolejno szczypcami przedmioty twego pożądania; nawet nie okazuje zniecierpliwienia, kiedy kartonik musi zmienić - napoleonka(...)wstążeczką. Kiedy wydaje resztę, trzymasz paczuszkę od spodu, ale ledwie przekroczysz drzwi cukierni, chwytasz za wstążeczkę i niesiesz, z lekka od siebie odsuwając. Tak to już jest - niedzielne ciastka nosi się jak wahadełko. Kroczysz więc naprzód - różdżkarz maleńkich ceremonii - nie pusząc się zbytnio, ale i bez fałszywej skromności. Czy nie ośmiesza cię aby odświętna powaga, godne trzech
KUCHARNIAPamiętacie czekoladowe ciasteczka z melasą , jakie niedawno Wam pokazywałam? Właśnie ten przepis wykorzystałam do upieczenia czekoladowych muffinek z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Zmniejszyłam tylko ilość mąki
Codzienna kuchnia niecodziennaobie warstwy ciasta, przy czym na spód dajemy 2/3 masy, a na wierzch 1/3, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą wodą, by się rozpuściła. Gdy będzie płynna dolewamy około 50 – 70 ml śmietany (z 800ml), jeszcze raz mieszamy, po czym pozostawiamy na chwilę kubek(...)podobnie jak przy dżemie) 2/3 masy śmietankowej, po czym przykrywamy następną warstwą ciast i cieniutko smarujemy wierzch, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 łyżek śmietanki, by zrobić na górze ciastek maleńkie gwiazdki. Na tym etapie możemy ciasto podzielić na kawałki, tzn. przy pomocy noża robimy delikatne rysy (poziome i pionowe) na warstwie śmietankowej. Gorzkie i słodkie kakao mieszamy razem
Smakowy Rajtych niepozornych papryczek, które największego giganta potrafią - dosłownie - zwalić z nóg. Ponieważ nie za bardzo miałam czas i energię na pieczenie (gdybym zaplanowała to sobie wcześniej, jak nic upiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską(...)każdy chłodniejszy dzień, gdy potrzebne Wam będzie coś rozgrzewającego, prostego i szybkiego. Idealna do jedzenia pod kocem, najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje) 450 g batatów 250 g marchewki 1 cebula 1/2 papryczki chilli 65 g masła orzechowego 1 l bulionu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremy, balsamy, maski. Używamy ich codziennie. Nie wyobrażamy sobie poranka ani wieczoru bez kosmetyków. Lubimy czy nie, ale wklepujemy, smarujemy, wcieramy. A gdyby tak kosmetyk nałożyć na skórę, a resztę zjeść? U Amber w Kuchennymi drzwiami i u mnie w KUCHARNI, zdarzają się takie rzeczy. Pyszne składniki i wyobraźnia. Manufaktura i domowe SPA . Zapraszamy! Piękno. Jedno z wielu słów(...)tego co widać? Chciałabym częściej stawiać między nimi znak równości. Patrzeć na piękno i czuć równowagę środka. Bez cienia rozczarowania. Powiecie, że to stereotypy? Możliwe... Tylko dlaczego najpiękniej zdobione ciastko w cukierni, z wisienką na środku, błyskiem kolorowej polewy, paletą warstw i imponującym kształtem, smakuje najczęściej jak zły sen kiepskiego cukiernika?! Fascynuje mnie piękno ukryte, naznaczone tajemnicą. Piękno, które
KUCHARNIAŻyczę Wam wesołych Świąt! Żeby przyniosły radość, byście spędzili je tak jak lubicie a suto zastawione stoły wywoływały u Waszych gości zachwyt. :-) Prezentuję wielkanocny przepis: p
Szefowa kuchniCiasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne. Ja inicjację z ciastem francuskim
Walijskie PichcenieO zrobieniu muffinkowego bukietu marzyłam od dawna. I wreszcie mama zgodziłą się że go zrobimy. Różyczki wyszły mi tak ładne i tak
Lili w kuchnimój). Babeczki smakują rewelacyjnie i kuszą swym kokosowym aromatem. Posiadają mięciutkie wnętrze i nawet na drugi dzień - nadal pozostają świeże. Ozdobiłam je masą cukrową, ale można użyć dowolnego kremu lub bitej śmietany. Część została bez jakichkolwiek dodatków, ponieważ moja rodzina stwierdziła, że pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść. (około 6 sztuk) 75g masła/margaryny(...)połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować dekoracje z masy cukrowej. Masę cukrową cienko rozwałkować i wykrawać z niej kółka - nieco większe od średnicy babeczek. Okręgi
Di gotujePrzepis pochodzi z bloga Moje wypieki, tutaj wersja z moimi modyfikacjami. Wypiek figuruje tam pod nazwą "krajanka". Ja nadałam całości formę mini-batonów. Są słodkie i
Szefowa kuchniPyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam
Praktyczna plWstyd się przyznać, ale mam mnóstwo zdjęć zrobionych, przepisów wykorzystanych, których najnormalniej w świecie nie chce mi się spisać. Ostatnimi czasy wieczory poświęcam na lekturę, mam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!