Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne i efektowne ciasto z bakaliami i kremem budyniowym. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. To idealny deser do kawy lub herbatki. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Ciasto: 350g mąki, 250g margaryny, 4 żółka, 100g cukru, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Pianka: 1 słoiczek Powideł Strzeleckich , 200g bakalii (orzechy, rodzynki, kokos(...)kotle na świeżym powietrzu. Smażenie odbywa się raz w roku, w okresie od września do października. Powidła w swoim składzie nie zawierają cukru. Można je wykorzystać do przygotowania ciast, ciastek, deserów lub po prostu zjeść np. na kanapce. Powidła Strzeleckie to jedne z najlepszych powideł jakie kiedykolwiek jadłam. Kiedy je spróbowałam od razu zachwyciły mnie swoim smakiem. Są doskonale
Tradycyjna kuchnia KasiOstatnio nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu
Z miłości do słodkościMoja jeżynka w tym roku obrodziła więc trzeba wykorzystać owoce. Na przetwory za mało do zjedzenia za dużo więc trzeba było zrobić coś słodkiego. I tak
Monia miesza i gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiSkładniki na 8 sztuk: 160 ml pełnego mleka 25 g masła, roztopionego 250 g mąki pszennej 40 g cukru1 płaska
Świat Ciastazawsze byłam fanką amerykańskich babeczek, tzw. cupcakes. Miękkie rozpływające się w ustach ciastka, niezwykle proste w przygotowaniu, które można przyrządzić na bez mała tysiąc sposobów: na słodko, słono, z warzywami, owocami, czekoladą czy innymi dodatkami. Jednym z moich ulubionych rodzajów cupcakes są Cookie Dough Cupcakes z mega słodkim ciasteczkowym środkiem. Przygotowanie tych super efektownie wyglądających babeczek, jest może czasochłonne(...)pieczenia i piec w 170 stopniach (przez okolo 10-12 minut). Otrzymamy w ten sposób chrupiące ciasteczka (należy je zostawić do całkowitego ostygnięcia, inaczej się połamią) Krok 3. Krem maślany.Potrzebujemy:- 45 g mąki pszennej- 240 ml mleka o temperaturze pokojowej- 200 g miękkiego masła- 200 g cukru pudru- 2 łyżki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego)Do garnka z grubym
W mojej holenderskiej kuchniMoje najulubieńsze czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche(...)całkowicie wystudzony kruchy spód tarty. Odstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie na tarcie wyłożyć owoce. Podawać, przechowywać w lodówce. *Uwaga dla zapracowanych: ciasto kruche można zastąpić pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem. Np. 300 gr ciastek czekoladowych HIT z nadzieniem i do tego 50 gr rozpuszczonego masła, do tego np. 50 gr połamanej gorzkiej czekolady, wrzucamy
moj przepis naW piątek wraz Dziewczynami: Ania z bloga http://
Kuchnia Prezydentowej"Wszystkiego najlepszego, Radości, szczęścia moc, Słoneczka wesołego, Snów pięknych co noc! Śpiewając, idź przez życie, Rozkwitaj jak ten kwiat Przy dobrym apetycie I w zdrowiu sto
W mojej kuchnifolię do środka tortownicy. Składniki na spód: 300 gr ciastek maślanych 70 gr roztopionego masła Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na mokry piasek, ewentualnie można rozkruszyć ciastka wałkiem czy tłuczkiem do mięsa (wówczas radzę ciasteczka przełożyć do grubego woreczka). Ciasteczkami należy równomiernie wyłożyć dno tortownicy,wyrównać następnie wcisnąć w dno tortownicy. Składniki na masę serową(...)powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa całkowicie nie ostygnie (od 5 do 10 min). Do całego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja najpierw wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona
moj przepis naTo jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie
Kulinarne InspiracjeTeresą cenę i godzinę odbioru, pozostali w tym czasie obserwowali piekarzy przy pracy, jak powstają bułki i przepyszne ciastka. Obejrzeliśmy prawdziwy piec piekarski, skosztowaliśmy przepysznych, jeszcze ciepłych ciastek, w tym tradycyjne conchas mexicanas.Po jakimś czasie odebraliśmy ciasto, i znów środkiem ulicy wróciliśmy do domu Teresy; tam po wyjęciu ciasta z foremek, czym prędzej rzuciliśmy się na nie, połykając(...)stół roboczy......zobaczymy właściciela piekarni przy pracy......zobaczymy przygotowane składniki ciasta......zobaczymy, jak się robi przepyszne conchas mexicanas......i bolillos caseros......zobaczymy wyrastające conchas......te smakołyki będą nadziewane słodkim kremem......i będziemy podziwiać upieczone smakołyki......i ślinka będzie nam ciekła......na widok tylu jeszcze ciepłych pyszności......szkoda, że nie można sfotografować zapachu ;-) ......zobaczymy też dopiero co upieczone bolillos - meksykańskie bułki
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki na spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy
Świat CiastaLato, słońce i upały zobowiązują do jedzenia olbrzymiej ilości lodów! No ba! ;) Nie ma tu żadnych wymówek i nikt nie liczy kalorii ( no, bo przecież warto
Ostra na SłodkoJeśli jest coś co łączy kulinarnie tradycję ze wspomnieniami, to na pewno będzie W-Z. Nie, nie trasa, ale… ciaaaaastka. W „mojej” cukierni Wuzetki były zawsze
mojewypiekiinietylko